Vielä ehdit antaa äänesi HelMetin hyvälle kirjalle!

helmet_ehdokkaat

Ensimmäistä kertaa jaettavan pääkaupunkiseudun kirjastojen kirjallisuuspalkinnon 10 finalistia julkistettiin 18. elokuuta. Virallisen voittajan valitsee HelMet-kirjastojen asiantuntijoista koostuva raati mutta myös yleisö pääsee kertomaan mielipiteensä ehdokkaista äänestyksen muodossa.

”HelMetin hyvälle kirjalle” myönnettävällä palkinnolla halutaan nostaa esille suomalaista laatukirjallisuutta. Palkinnon erikoisuutena on se, että sillä halutaan muistuttaa kirjojen pitkäikäisyydestä lyhytnäköisen kaupallisen elämän rinnalla: hyvä kirjallisuus kestää vuodesta toiseen. Ehdokasteokset voivatkin olla iältään jopa viisivuotiaita konkareita. Tämän vuoden ehdokkaista vanhin on vuodelta 2011. 

Lisäksi ehdokaslistalla katsotaan laaja-alaisesti kirjallisuuteen: kirjat voivat olla genreltään tai kategorialtaan esimerkiksi spekulatiivista fiktiota tai nuortenromaaneja; tietokirjoja tai kokeilevaa runoutta. Tärkeimpänä kriteerinä on laadun tae.

Voittaja(t) julkistetaan 15. syyskuuta. Raadin valitsema voittaja saa palkinnoksi kultaisen kirjastokortin ja 1000 euroa, yleisön suosikki palkitaan kunniakirjalla. 

Äänestää voi pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin

Joko olet äänestänyt suosikkiasi HelMet-kirjallisuuspalkinnon finalistien joukosta? Klikkaa HelMetin sivuille ja käy antamassa äänesi! Äänestysaika päättyy sunnuntaina 30.8. klo 23.59. 

Koska asun Oulussa ja kyseessä on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkon palkinto, utelin HelMetin mukavalta tiedottajalta, voinko minäkin äänestää suosikkiani. Vastaus oli seuraavanlainen:

Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan äänestykseemme: emme rajaa asiakaskunnastamme ketään pois asuinpaikan perusteella.

Minulla ei ole HelMet-kirjastokorttia, mutta äänestyksessä vaadittiin ainoastaan toimiva sähköpostiosoite tunnistautumiseen. Olettaisin ääneni menneen perille, joten uskallan kehottaa myös muita pääkaupunkiseudun ulkopuolisia kirjallisuusihmisiä mukaan äänestämään HelMetin hyvää kirjaa. 

Vuoden 2015 kymmenen HelMetin hyvää kirjaa perusteluineen ovat:

uskomaton_matka_uskovien_maailmaan1. Kari Enqvist: Uskomaton matka uskovien maailmaan 
WSOY, 2012

”Kyselevä, epäilevä ja totuutta etsivä kosmologian professori on sangen sujuva kirjoittaja ja kiinnostava ajattelija. Vaikeatkin asiat hän havainnollistaa sekä riemullisin ja hilpein että piikikkäin sanankääntein.

On tärkeää, että Suomessa jatkossakin julkaistaan suomenkielistä tietokirjallisuutta, joka käsittelee ihmisen osaa ja paikkaa universumissa todellisiin ja todennettaviin havaintoihin perustuen.”

nyljetyt_ajatukset2. Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset 
Teos, 2014

Juha Hurmeen teos on saaristolaismaisemassa etenevä matkakertomus sekä humoristinen taiteeseen ja ihmisyyteen sukeltava tietokirja. Kirja rakentuu laajan yleissivistyksen omaavien ystävyksien käymistä keskusteluista. Vaikka teoksessa ei juuri tapahdu mitään, ovat kaverusten jutut niin hauskoja ja oivaltavia, että jännitystä ja yllätyksiä riittää loppuun saakka.

Kirja on ensiluokkainen ja innoittava opas suomalaiseen kirjallisuuteen romaanin muodossa.”

teemestarin_kirja3. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Teos, 2012

Emmi Itärannan esikoiskirja Teemestarin kirja on herkkä ja hienovarainen kirja tulevaisuudesta, joka voisi olla totta. Itäranta ei ole kirjoittanut eeppistä seikkailua tai suurta taistelua vaan teoksen, jossa tapahtuu samanaikaisesti paljon ja vähän, ja jota kannattelee teehetkien tarunomainen seesteisyys. Itäranta on yhdistänyt suomalaista ja aasialaisia kulttuureja upeasti yhdeksi erottamattomaksi kokonaisuudeksi.

Kirja on yllättävä, koskettava, vangitseva ja antaa vahvan lukukokemuksen. Tämä kirja vie mukanaan heidätkin, jotka eivät tavallisesti lue scifiä.

asioita_jotka_saavat_sydamen_lyomaan_nopeammin4. Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin 
Otava, 2013

Mia Kankimäki jättää 38-vuotiaana kustantamon päivätyönsä ja lähtee jäljittämään tuhat vuotta sitten elänyttä japanilaista hovinaista ja kirjailijaa Sei Shonagonia. Päiväkirjamainen matkakertomus kasvaa kuvaukseksi keski-ikäistyvän naisen tutkimusmatkasta paitsi Japaniin ja Heian-kauden hovielämän kiemuroihin, myös itseensä.

Kirja on makupala kaikille, joita japanilainen estetiikka ja kulttuuri kiinnostavat. Tämän kirjan jälkeen lukija rakastaa elämää taas hieman enemmän.”

mustat_paperit5. Maija Muinonen: Mustat paperit 
Teos, 2013

Maija Muinosen esikoisromaani on paitsi teemaltaan myös rakenteeltaan tärkeä kirja. Kirja ansaitsee huomionsa, sillä tämä ”kuolemisen käsikirjoitus” on poikkeuksellisen kokeileva rakenteeltaan. Uusia kerrontatapoja näkee suomalaisessa kaunokirjallisuudessa melko harvakseltaan, ja Muinonen on kirjallaan onnistunut uudistamaan kotimaista taideproosaa.

Kirja on syvä luotaus ihmisen tarpeeseen etsiä elämästä merkitystä.”

kingston_wall6. Viljami Puustinen: Kingston Wall – Petri Wallin saaga 
Like, 2014

Viljami Puustinen teki kulttuuriteon laatiessaan teoksensa Suomessa 80- ja 90-luvuilla vaikuttaneesta kulttibändistä. Kingston Wallin ja varsinkin Petri Wallin ympärillä on koko bändin olemassaolon ajan leijaillut paksu mystinen pilvi, jota kirja mukavalla tavalla hälventää, kuitenkaan rikkomatta sitä täysin.

Kirja on hienosti ja elävästi kirjoitettu historiikki, johon on tehty paljon taustatyötä.  Musiikillisen puolen lisäksi kirjassa pureudutaan mielenterveysongelmiin, jotka lopulta johtivat Wallin itsemurhaan.”

yo_nielee_paivat7. Asko Sahlberg: Yö nielee päivät 
Like, 2014

”Yllättävän vähälle huomiolle jäänyt mestariteos kuvaa suomalaissiirtolaisten kovaa osaa Göteborgissa. Päähenkilö Jakobssonin 30-vuotinen elämäntarina työelämän ja alamaailman pyörteissä on kuin eksistentiaalinen kummitusjuna turbovaihteella. Kirja on huikea, jopa hurja vyörytys, rosoinen ja vieläpä hauska. 

Teos on myös vakava puheenvuoro Ruotsin siirtolaispolitiikasta, suurkaupunkilähiöiden rappiosta ja rikosten kierteestä.”

puluboin_ja_ponin_kirja8. Veera Salmi: Puluboin ja ponin kirja 
Otava, 2012

Puluboi, Hakaniemen torilla asuva pulupoika, ei tykkää r-kirjaimesta. Siksi hän puhuukin ilman ärrää. Eräänä päivänä Puluboi päättää lentää pesästä. Kallion kaduilla hän tapaa Main, tytön, joka kuvittelee olevansa poni. Hän on karannut kostoksi äidilleen, joka ei ymmärrä tytön poni-innostusta. 

Kirja on hauskasti ja elävästi kirjoitettu. Ronski ja hulvaton huumori kukkii kirjan sivuilla, mutta teoksessa on myös tummasävyisempi ulottuvuus. Teoksessa kuvataan lisäksi suomalaisen kaupunkilähiön eläväistä perheelämää. Tarina on suunnattu ensisijaisesti yli kuusivuotiaille, mutta monen ikäiset löytävät siitä jotain.”

tavi_toivo9. Henriikka Tavi: Toivo 
Teos, 2011

”Henriikka Tavin runoteos Toivo on valoisasta nimestään huolimatta tummanpuhuva kirja, historioiden loruileva ja satuileva kollaasi. Runoissa on unohdusta, kuolemaa ja suruakin.  

Tavi on uuden runoilijapolven omintakeisimpia ääniä, jonka runoissa on kokeellisuutta ja kevyttä leikkisyyttä, mutta myös syvätaso, joka koskettaa. Toivon alla kulkee tuskallinen pohjavirta: mukana on hätkähdyttävän paljon kuoleman läsnäoloa. Runoilijan otteessa on jotain todella hurmaavaa. Tavi lataa runoihinsa hirveän paljon, mutta kirjoittaa silti ihmeen rennosti.”

anache10. Maria Turtschaninoff: Anaché – Myter från akkade / Anaché
suom. Marja Kyrö
Schildts & Söderstöms, 2012 / Tammi, 2013

”Anaché on jännittävä kirja, jota voivat lukea sekä nuoret että aikuiset. Se kertoo sukupuolittuneen fantasiamaailman tytöstä, joka saa pojan kasvatuksen: tarinan siitä, miten hennosta tytöstä kasvaa vahva ja rohkea poikkeusyksilö. Teos on kirjoitettu ruotsiksi ja siitä löytyy myös suomenkielinen käännös.

Kirjaa voi lukea viihteenä tai todellisen maailmamme peilinä. Anaché ei todennäköisesti muistuta mitään aikaisemmin lukemaasi.” 

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: ehdokkaat, finalistit, HelMet, kirjallisuuspalkinto, kirjastot, pääkaupunkiseudun kirjastot

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *