Miika Nousiaisen kuva: Katja Lösönen / Otava

Turun kirjamessut 2016: tärpit perjantaille

Oletko menossa Turun kirjamessuille? Nappaa mukaan menovinkkimme messutarjonnan 450 ohjelmanumerosta! Tässä ovat tärpit ensimmäiselle messupäivälle.

 #1 Mitä lapset lukevat ja mitä lapsille luetaan?

Uusien lukija- ja kirjoittajasukupolvien kasvattaminen kirjallisuusharrastuksen pariin on osaltaan myös kirjamessutapahtumien tehtävä, kuvailee Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio.

Turun Kirjamessuille odotetaan tänä vuonna tuhansia koululaisia. Messuilla järjestetään ensimmäistä kertaa Suunnista kirjaan -tapahtuma, johon osallistuu yläasteen oppilaita sekä lukioiden ja ammattiopistojen opiskelijoita. Suunnistajat etsivät vastauksia tehtäväarkkeihinsa, ja tehtävien kautta on tarkoituksena saada eri-ikäiset nuoret kiinnostumaan kirjoista ja lukemisesta.

Suunnista kirjaan -tapahtuma näkyy messuilla erityisesti perjantaina, jolloin ohjelmassakin on otettu erityisesti huomioon nuoret lukijat. Näitä ohjelmanumeroita kannattaa myös aikuisten käydä kuuntelemassa.

Suuri lasten lukupaneeli
klo 10.20–10.50, Fiore A-halli

Lastenkirjailija Siri Kolu vetää lukupaneelin, jossa eri-ikäiset lapset keskustelevat siitä, mitä he lukevat, mitä lukeminen heille merkitsee ja miten he löytävät lempikirjoja.

Kuinka kirja saavuttaisi kaikki
klo 10.50–11.20, Fiore A-halli

Miten innostaisimme vanhemmat lukemaan? Lasten lukupanelin jälkeen pohditaan, miksi suomalaiset vanhemmat lukevat lapsilleen vähän ja miten voisimme varmistaa, että jokaisella lapsella on mahdollisuus lukuelämykseen. Keskustelijoina ovat tutkija, kirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, Jyväskylän yliopiston professori Marja-Kristiina Lerkkanen ja Akateemisen kirjakaupan toimitusjohtaja Venla Silanterä. Asiantuntijoita haastattelee Lukukeskuksen tiedottaja Emmi Jäkkö.

#2 Näitä kirjailijoita nuoret lukevat!

 

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava)
klo 12.00–12.20, Kuisti B-halli

Lukioikäinen Peetu on saanut kasteessa nimen Petra, vaikka Petra hän ei ole ollut koskaan. Siri Kolua haastattelee kustannuspäällikkö Emma Alftan.

Haiseva käsi, Miia Martikaisen kärsimysviikko ja K18 (Karisto)
klo 12.20–13.05 Kuisti B-halli

Kolme nuortenkirjailijaa – Magdalena Hai, Nelli Hietala ja Johanna Hulkko – keskustelevat teoksistaan, joissa kaikissa kukkii huumori. Haastattelijana Taija Tuominen.

Salla Simukka: Sisarla (Tammi)
klo 12.30–12.55, Fiore A-halli

Lumikki-trilogialla maailmanmenestykseen ponkaissut Salla Simukka kertoo Sisarla-romaanistaan. Haastattelijana kustantaja Saara Tiuraniemi.

Maria Turtschaninoff: Naondel (Tammi, suom. Marja Kyrö)
klo 12.55–13.15, Fiore A-halli

Finlandia Juniorilla palkitun Maresin itsenäinen jatko-osa palaa ajassa taaksepäin, Punaisen luostarin perustamista edeltäviin tapahtumiin. Haastattelijana kustantaja Saara Tiuraniemi.

Palkitut nuortenkirjailijat valloittavat maailmaa
klo 13.50–14.30 Fiore A-halli

Salla Simukkaa ja Maria Turtschaninoffia kannattaa käydä kuuntelemassa myös yhdessä. He keskustelevat kirja-alan asiantuntija Leena Majander-Reenpään kanssa suomalaisesta kirjallisuusviennistä. Keskustelua vetää kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck.

#3 Vietä hetki kotimaisia kirjallisuustähtiä kuunnellen


Rakastetut – kirjailijakohtaamisia

klo 14.05–14.40, Auditorio

Rakastettu kirjailija Laila Hirvisaari keskustelee romaanistaan Hiljaisuus (Otava) Maija Kuusen kanssa.

Peter Sandström: Laudatur (S&S, suom. Outi Menna)
klo 15.10–15.30, Fiore A-halli

Vastikään Helmet-kirjallisuuspalkinnon Valkea kuulas -teoksellaan voittanut Peter Sandström kertoo uutuusromaanistaan. Haastattelijana Mari Koli.

Pajtim Statovci: Tiranan sydän (Otava)
klo 15.50–15.30, Fiore A-halli

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanillaan voittanut Pajtim Statovci on julkaissut toisinkoisensa, joka kertoo matkasta Euroopan ja ihmisen laidalta toiselle. Haastattelijana Antti Korhonen.

#4 Perjantaihuumoria kirjojen muodossa


Antti Heikkinen: Matkamies maan (Siltala)
klo 15.30–15.50 Fiore A-halli

Häpeämättömän tosi ja häikäilemättömän hauska romaani siitä, mitä tapahtuu nyt. Haastattelijana Touko Siltala.

Roope Lipasti: Viimeiset polttarit (Atena)
klo 15.50–16.10 Agricola A-halli
Riemastuttava ja haikea romaani, jossa lapsuudentoverit kokoontuvat joka kesä viettämään Tarmon polttareita, nyt viimeistä kertaa. Haastattelijana Laura Kuitunen.

Mikko-Pekka Heikkinen: Poromafia (Johnny Kniga)
klo 16.10–16.30 Fiore A-halli

Nelihangan suku on hallinnut Utsjokea kauemmin kuin kukaan jaksaa muistaa. Suvun viimeisen pororuhtinaan eläköityessä perheenjäsenet riitaantuvat ja seurauksena on koko saamelaiselämäntavan mullistava jengisota. Haastattelijana Jaakko Pietiläinen.

#5 Päivän päätteeksi lukupiiriin, treffeille tai Ryssändiskoon


Otavan lukupiirissä: Miika Nousiainen: Juurihoito
klo 16.30–18.00 Eino 2. krs

Turun kirjamessuilla järjestetään tänä vuonna jokaisena päivänä yksi lukupiiritilaisuus. Perjantain kirjailijatähtenä on Miika Nousiainen, joka keskustelee lukijoidensa kanssa uutuusromaanistaan Juurihoito. Keskustelua johtaa Lue lounaaksi -lukupiiri.

Kirjalliset treffit
klo 17.00–18.00, Messukeskuksen kahvio

Ota mukaan lempikirjasi ja mene tapaamaan samanmielisiä ihmisiä kahvioon! Kirjallisilla treffeillä puhetta johdattelevat kirjailijat Elina Hirvonen ja Joni Pyysalo sekä kustantaja Anna-Riikka Carlson. Paikalla pyörähtelee myös muita WSOY:n ja Tammen kirjailijoita – sekä tietysti mahdollisia uusia ystäviä tai jopa romanttisia seuralaisia. Luvassa on ainakin lukuvinkkejä ja tarinoita lempikirjoista, joita myös laitetaan kierrätykseen.

Wladimir Kaminer: Ryssändisko
klo 22–24, Dynamo (Linnankatu 7)

Venäläissyntyinen Wladimir Kaminer on yksi Saksan suosituimmista kirjailijoista. Vuonna 2005 Kaminerilta suomennettiin tarinakokoelma Ryssändisko (Sammakko, suom. Vesa Suominen). Samalla nimellä hän vetää ”ryssändiskoja” eli soittaa venäläistä musiikkia baareissa, perjantaina myös Turun Dynamossa. Klubille on 18 vuoden ikäraja.

Comments

Teksti:Plaza
Avainsanat: kirjallisuustapahtuma, kirjamessut, menovinkit, tärpit

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *