Terveisiä Mielensäpahoittajalle (ja Miehelle, joka rakasti järjestystä)!

MarjatTänään olen nimittäin hyödyntänyt jokamiehenoikeuksia. Pikainen tunnin keruumatka siskoni kanssa osoittautui saaliineen jo varsin loistokkaaksi, joten täytyy harkita paluuta ”mehtään” (kuten minä murteellani ilmaisen) vielä viikonlopun aikana. 

mustikatHerkutteluvaara!

Huomenna taidan leipoa ainakin mustikkapiirakan (tai kaksi) ja puolukkakakkua. Kantarelleista ajattelin valmistaa kermaisen kastikkeen punajuuripihvien seuraksi.

Syksy on siitä ihanaa aikaa, että metsämarjoista ja juurikassadosta saa valmistettua pienellä vaivalla maukasta ja hyvää ruokaa sekä herkutteluhetkiin sopivia leipomuksia.

Rauhaisa metsä ja luonto äänineen ja tuoksuineen tekivät muutenkin hyvää, sillä kulunut viikko on mennyt lähinnä reissatessa. Helsinki, Muurame ja Jyväskylä sekä hätäisesti Tampere tuli käytyä läpi vajaan viikon aikana. Toki täysin en voinut luontoa unohtaa Päijänteen rannalla käydessäni, sillä täytyihän matkalla nauttia kauniista maisemistakin.

Jarvimaisema          metsa

Jyväskylän helmi: Atena

Piipahdin Jyväskylässä käydessäni myös Atena Kustantamolla kylässä. Ihastuttava kaimani Minna Vepsäläinen esitteli minulle kustantamon syysuutuuksia ja antoi vielä reissulukemiseksi kaksi teosta: ruotsalaisen Fredrik Backmanin liikuttavan hauskan romaanin Mies, joka rakasti järjestystä ja Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholmin dekkarin Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava.

Molemmat teokset ovat esikoisromaaneja, joten saan jälleen uusia tuttavuuksia kirjojen maailmassa.

terassi          miesjokarakastijarjestysta

Mitä SINÄ olet lukemassa?

Juuri nyt minulla on vielä piirun verran kesken Backmanin surkuhupaisa kertomus 59-vuotiaasta Ovesta, periaatteiden ja järjestyksen miehestä. Aloitin teoksen muutama ilta sitten ja olen säännöstellyt lukemista, koska Mies, joka rakasti järjestystä on todennäköisesti hauskin romaani, jonka tulen lukemaan vuoden 2013 aikana. Säännöstelyä ja rajoittamista olen joutunut harjoittamaan myös siksi, etten junassa matkustaessani ole kehdannut nauraa ääneen kirjan kanssa.

Pelkkää naurua ei Oven elämä kuitenkaan ole, vaan teos herättelee myös vahvaa myötätuntoa päähenkilöä kohtaan. Periaatteiden ja äkäisyyden takaa löytyy humaania ymmärrystä ja pohdiskelmaa sekä yksinäisyydestä että ystävyydestä. 

Mies, joka rakasti järjestystä on varsinainen menestysromaani: se on myynyt Ruotsissa vajaan vuoden aikana 300.000 kappaletta. Romaanin käännösoikeudet on myyty Suomen lisäksi yli 20 muuhun maahan, ja sen pohjalta on tekeillä vuoden 2014 aikana ensi-iltansa saava elokuva. 

Uskaltaisin veikata, että teoksesta tulee menestys myös Suomessa.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Atena, Fredrik Backman, Lukuvinkit, Mies joka rakasti järjestystä, Perjantain luetut

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *