Syksyn esikoiskirjailijoita esittelyssä, osa VI: Sarianna Vaara

sarianna_vaaraSarianna Vaaran esikoisromaani Huomenkellotyttö (Like) pohjautuu kirjailijan omiin kokemuksiin. Romaani kertoo Annasta, joka elää psyykkisesti sairaan ja lääkeriippuvaisen kirjailijaäitinsä kanssa. Annan aikuistuessa äidin ja tyttären välinen voimakas suhde joutuu koetukselle. Kuinka olla itsenäinen aikuinen, kun oma vanhempi turvautuu lapseensa? 

Faktat:

  • Oululainen Sarianna Vaara (s. 1961) työskentelee sairaanhoitajana lasten ja nuorten hyvinvoinnin parissa. 
  • Sarianna Vaaran äiti Maria Vaara (1931—1992) oli kainuulaislähtöinen kirjailija. Maria Vaaran tuontantoon kuuluu muun muassa runokokoelmia ja romaaneja. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Likaiset legendat ja Kuuntele Johannes.
  • Maria Vaara käsitteli tuotannossaan mielenterveysongelmia ja lääkeriippuvuutta sekä skitsofreniaa, jota itse sairasti. 
  • Huomenkellotyttö perustuu Sariannan Vaaran omiin kokemuksiin äitinsä kanssa.

Viisi kysymystä Sarianna Vaaralle:

1. Millä kolmella sanalla kuvailisit esikoistasi?

Kaunistelematon. Rohkea.  Lohdullinen. Kun nyt kerran minulta kysytään…

2. Onko teoksellasi sanomaa tai viestiä?

Mielestäni lukija samastuu missä tahansa tarinassa siihen, mikä häntä eniten koskettaa ja minkä voi sijoittaa omaan elämäänsä ja kokemuksiinsa. Sillä tavalla sanoma tai viesti muodostuu lukijan omien tarpeiden mukaan, omaan elämään kietoutuen.

Olen iloinen, jos Huomenkellotyttöni antaa toivoa ja uskoa siihen, että mistä tahansa lähtökohdista voi kasvaa eheä ja vahva ihminen. Toisaalta toivon, että tarinaani voi lukea puhdistavana, oman historian joskus painavaakin taakkaa keventävänä. Jos edes yksi Anna tai yksi äiti saa sanoistani lohtua, olen onnistunut.

Tämän tarkemmin en halua asettaa mitään oletusarvoja tai ennakko-odotuksia sanoman suhteen.

3. Millaista palautetta olet saanut romaanistasi?

Todella hyvää, toistaiseksi suoraan lukijoilta. Kirjahan on ilmestynyt vasta hiljattain. Huomenkellotyttöä on luonnehdittu sekä itkua että hymyä kirvoittavaksi. Avoimeksi ja rohkeaksikin sitä on sanottu, ja kipeästä aiheesta huolimatta varsin positiiviseksi. Ns. varsinaisia arvosteluja ei ole käsittääkseni vielä ilmestynyt. 

4. Minkä esikoisteoksen olet lukenut viimeksi?

Pauliina RauhalanTaivaslaulun (Gummerus).

5. Kirjoitatko jo uutta romaania? Mistä se kertoo?

Kirjoittamiseksi sitä ei voi vielä varsinaisesti kutsua. Uusi romaani on sielussa ja ajatuksissa, toistaiseksi vasta muutamalla merkillä sanoiksi kirjoitettuna. Kyseessä ei ole Huomenkellotytön jatko-osa eikä sen tavoin omiin kokemuksiini perustuva (jos noin voi koskaan sanoa). Katsotaan millaiseksi se muotoutuu.

Sarianna Vaaran kuva: Keräsen kuvaamo / Like.

Sarianna Vaara on haastateltavana Helsingin Kirjamessuilla torstaina klo 14.30 Otavan lavalla.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: esikoiskirjailija, esikoisromaani, Huomenkellotyttö, Maria Vaara, mielenterveys, Sarianna Vaara, skitsofrenia, syksy 2013

Kommentit

Täytyy myöntää, että en ole kuullutkaan Maria Vaarasta. Johtuisikohan iästäni? Tämä kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta. Eihän se ole liian ahdistava?

Olen lukenut Maria Vaaran kirjoista Kuuntele Johannes. Pidin sitä silloin ajankohtaan sopivana. Se kertoi Johannes-hoitajasta ja Marian välisestä suhteesta. Huomentyttö voisi olla milenkiintoinen.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *