Suomalainen kirjallisuus ja Kivi

aleksis_kivi

Hyvää Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää! Tämä päivä on yksi tärkeimmistä meille lukemisen ystäville: jokainen kirjallisuutta rakastava osaa arvostaa sitä perintöä, jonka Aleksis Kivi jätti jälkeensä ja joka on toiminut 1870-luvulta lähtien suomalaisen kirjallisuuden kivijalkana ja ponnistuslautana.

Oheisen kuvan otin toukokuussa, kun vierailin Helsingissä. Kyseessä on Wäinö Aaltosen suunnittelema Kiven muistopatsas, joka sijaitsee Kansallisteatterin edustalla Helsingin Rautatientorilla. Mitä lie Kiven patsashahmo pohtii?

Aleksis Kivi (1834–1872) täyttäisi tänään 180 vuotta. Siksi kokosin lyhyen vinkkilistan, kuinka merkkipäivää voi juhlia perintöä vaalien.

Juhlistusvinkkejä Aleksis Kiven päivää varten:

  • Tutustu päivänsankariin ja tämän tuotantoon esimerkiksi SKS:n Aleksis Kiven arkiston kautta. Arkistoon on koottuna muun muassa Kiven alkuperäisaineistoa digimuodossa: kirjeitä, käsikirjoituksia, asiakirjoja, piirustuksia ja painotuotteita. Melkoinen aarre!
  • Katso Ylen Elävästä arkistosta Kiveen liittyvää materiaalia. Tarjolla on ainakin filmikatsaus Kiven kotimaisemiin Nurmijärvelle.
  • Lue suomalaista kirjallisuutta! Ja jos Kiven teosten perintö kiinnostaa, tartu esimerkiksi Riina Katajavuoren romaaniin Wenla Männistö (Tammi), joka uusintaa Seitsemän veljeksen, kansallisromaanimme, naiskuvaa hauskalla ja oivaltavalla tavalla. Helsingin Sanomissa (26.8.2014) Antti Majander kehui teosta ”herkulliseksi päivitykseksi”, joka innoituksenkohteensa tavoin ”käyttää taitavasti puheenparresta ammentavan komedian vivahteita, eikä pelkää ylilyöntejä, jolloin tulos on myös vakavasti otettava juttu”.  

ihmepoikaHarmikseni en ole vielä ehtinyt saada käsiini Katajavuoren uutuusromaania. Kotimaisen kirjallisuuden kanssa aion kuitenkin viettää perjantai-iltaani: kohteena on Elias Koskimiehen romaani Ihmepoika (Gummerus), joka kertoo nuoren pojan kasvukivuista erilaisuutta hyljeksivässä pienessä pitäjässä.

Ymmärtääkseni romaanin miljöö on saanut innoitusta synnyinpaikkakunnaltani Sievistä, jossa Koskimieskin vietti lapsuus- ja nuoruusvuosiaan. Miltei pakollista luettavaa minulle, siis!

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Aleksis Kivi, suomalainen kirjallisuus

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *