Sunnuntaiotteessa kirjabloggaajien parhaat kirjat ja lukuvinkit

kirjasydanJälleen on listattu parhaita kirjoja.

Tällä kertaa listaus on tehty suomalaisten kirjabloggaajien toimesta. Amman lukuhetki -blogissa järjestetty äänestys kaikkien aikojen parhaasta kirjasta suoritettiin lokakuussa, ja siihen osallistui yli 50 kirjablogia. Kärkikymmenikkö paljastettiin Kuopiossa järjestettävän Kirjakantti-tapahtuman puitteissa sekä Amman blogissa lauantaina 23. marraskuuta.

Ehdotuksia parhaista kirjoista kerättiin jo aiemmin syksyllä. Koska kyseessä on — jälleen kerran — varsin subjektiivinen valintaprosessi, yli 500 ehdokasteoksen joukosta löytyi keveämpää viihdekirjallisuutta, lasten- ja nuortenkirjoja, viimeisen vuosikymmenen aikana julkaistuja kelpoja lukuromaaneja, kotimaisia ja kansainvälisiä kirjallisuuspalkintoja kahmineita teoksia — sekä tietysti klassikoita. Lavean otsikon (paras ”kirja”) alla olisi tietysti voinut odottaa ehdokkaiden joukkoon runoutta, esseekirjallisuutta tai vaikkapa tietokirjoja, mutta romaanit olivat silti keskiössä tässäkin äänestyksessä.

Kaikki ehdokkaat (yhteensä 509 kirjaa) voi käydä kurkistamassa Amman lukuhetkestä.

Valinta: kuusi kirjaa yli 500 ehdokkaan joukosta

Äänestyksessä kirjabloggaajat saivat nimetä ehdokaslistalta kuusi teosta, joista kaikille annettiin yksi piste. En osallistunut ehdokaskirjojen nimeämiseen (mikä olisi ollut näin jälkikäteen ajatellen hauskaa puuhaa), vaan tyydyin valitsemaan muiden lukijoiden listauksesta omat suosikkini. 

Äänestettäviä kirjoja oli hankala päättää. Ensiksi mietin, pitäisikö minun tehdä kirjallisuus”poliittisia” valintoja: nimetä teoksia, joilla tiedän olevan arvoa tässä hetkessä, nykykirjallisuuden piirissä. Vai typistäisinkö valintani perin juurin kaluttuihin klassikoihin? Nehän ovat aina varmoja valintoja. 

Päädyin parjatulle subjektiiviselle linjalle, joka tosin myötäilee osittain kirjallisuuden klassikoita. Valitsin mainittujen yli 500 ehdokaskirjan joukosta sellaiset kuusi teosta, jotka ovat jossain muodossa koskettaneet minua. Ohessa listani — sekä jo muutama lahjavinkki joulua ajatellen.

1. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Voisin tietysti maalailla esille Ylpeyden ja ennakkoluulon kohdalla monenlaisia kehuja, kuten vaikka Austenin taidokasta tapaa tuoda esille yhteiskunnallista kritiikkiä ironian keinoin, mutta listalleni teos pääsi kuitenkin nimenomaan herra Darcyn takia. Tätä ei varmaan tarvitse selitellä enempää? 

ylpeys_ja_ennakkoluuloJoululahjavinkki: Ylpeydestä ja ennakkoluulosta on ilmestymässä Teoksen kustantamana näinä päivinä uusi suomennos, joka on mestarikääntäjä Kersti Juvan käsialaa. Kirjan pitäisi ehtiä vielä joulumarkkinoille, ja itsekin odotan kuumeisesti (varaus on jo sisällä kirjakaupan järjestelmässä) hetkeä, kun saan sen käsiini.

2. Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu

Arvoin Taikatalven ja Muumilaakson marraskuun välillä pitkään. Päädyin jälkimmäiseen, koska luin sen uudestaan vuosi sitten erään kurssin puitteissa ja teoksen merkityksellisyys ja moniulotteisuus tuntui räjähtävän tajunnassani. Miten nerokas Jansson olikaan kirjailijana! Parasta muumikertomuksissa on se, että niitä voi lukea sekä lapsena että aikuisena. 

tove_janssonJoululahjavinkki: Vuonna 2014 vietetään Tove Janssonin (1914—2001) juhlavuotta, ja siihen voi valmistautua jo jouluna lukemalla esimerkiksi Muumilaakson marraskuun. Muumikirjojen lisäksi lahjapakettiin voi kääräistä taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen tuoreen elämäkerran rakastetusta taiteilijasta. 

Tove Jansson — Tee työtä ja rakasta (Tammi) kertoo erityisesti kuvataiteilija-Janssonista, mutta muumejakaan siinä ei unohdeta. 

3. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Seitsemän veljestä kuuluu suomalaisen romaanikirjallisuuden kivijalkaan.

Yritin lukea teoksen ensimmäisen kerran yläasteella, mutta turhaannuin vanhahtavasta kielestä ja siirsin lukukokemusta myöhemmille vuosille. Lukiossa tartuin siihen uudestaan ja kun pääsin kielimuurin yli — tai oikeammin kielen sisälle — nautin veljeskatraan seikkailuista ja toilailuista suunnattomasti. 

aleksis_kivi_kirjeetJoululahjavinkki: SKS on julkaissut tänä vuonna Juhani Niemen, Sakari Katajamäen, Ossi Kokon, Petri Lauerman ja Jyrki Nummen toimittaman teoksen Aleksis Kivi: Kirjeet — Kriittinen editio, joka sisältää nimensä mukaisesti Aleksis Kiven kirjeet kommenttien ja tekstikritiikin kera. Kirjeiden kautta Kiven kirjailijuus ja elämän kiintopisteet sekä kipukohdat heräävät henkiin uudella tavalla ja valaisevat ohessa myös suomalaisen yhteiskunnan murrosta 1800-luvun puolivälissä.

4. Karl Ove Knausgård: Taisteluni 2

Knasusta olen kirjoittanut aiemmin muun muassa näin: ”— — Knausgårdin tekstin lukeminen on ajoittain turhauttavaa. Hän jaarittelee arkiaskareista ja tarrautuu yksityiskohtiin, jotka tuntuvat merkityksettömiltä suuremmassa mittakaavassa. — — Mutta kun tekstiä lukee — ja sitä en voi olla janoamatta —, sanat virtaavat, mielikuvat kasvavat, yksityiskohdat saavat merkityksiä ja ympärilleen merkityksellisyyttä.”

Knasun teksti on yksinkertaisesti järisyttävää. 

Taisteluni_iiiJoululahjavinkki: Knasua saa myös mikinä! Taisteluni-sarjan kaksi ensimmäistä osaa on julkaistu mikinä eli minikirjana. Jos on tarvetta esimerkiksi lähettää kirjalahja postitse, miki on tätä tarkoitusta varten oivallinen valinta. Pienikokoisena se mahtuu postiluukusta eivätkä lähetyskulut maksa maltaita. Jos minikirja ei houkuta, sarjan kolme ensimmäistä osaa voi ostaa myös ”tavallisina” kovakantisina teoksina.

Uusin suomennos on tältä syksyltä, Taisteluni 3

5. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja 

Oli kuuma kesäpäivä vuonna 2010, kun tartuin kirjakaupalla Kyrön Mielensäpahoittajaan. En kuuntele radiota, joten Antti Litjan radioteatteri oli mennyt ohi korvieni, mutta Kyrö oli sentään tuttu kirjailija aiempien teostensa kautta. Myöhemmin saman kuuman päivän iltana istuin puistossa ja luin maailmaan suivaantuneen äijänkäppänän valitusvirttä. Kyllä itketti ja nauratti. Jotain syvästi koskettavaa ja silti törkeän kepeää on Kyrön huumorin ytimessä. Mielensäpahoittaja on hahmona tiukasti tässä ajassa kiinni vaaliessaan menneisyyttä.

mies_joka_rakasti_jarjestystaJoululahjavinkki: Tuomas Kyrön uutuusteoksen Kunkun lisäksi kannattaa tutustua ruotsalaisen Fredrik Backmanin esikoisromaaniin Mies, joka rakasti järjestystä (Atena), joka liikkuu samoilla vesillä kuin Mielensäpahoittaja. Kirjoitin Backmanin romaanista aiemmin muun muassa näin: ”Järjestyksen ja periaatteiden miehen tarina liikuttaa kyyneliin asti, se ihastuttaa ja saa suupielet nykimään. Sympaattisempaa teosta tuskin tulen lukemaan tämän vuoden aikana.”

6. William Shakespeare: Romeo ja Julia

Romeo ja Julia oli ensikosketukseni William Shakespearen tuotantoon, ja se on siitä syystä säilyttänyt sijansa arvostamieni teosten joukossa. Vietin yläaste- ja lukioikäisenä paljon aikaa kirjastolla ihan siitä syystä, että odottelin viulutuntien alkamista koulun jälkeen. Loputtomassa tiedonhimossani (vai -tuskassani?) tutkiskelin kirjaston hyllyjä ja tartuin aina vähänkään kiinnostavalta tuntuvaan teokseen odotustuntien aikana. Yksi näistä teoksista oli Romeo ja Julia, joka antoi sytykkeen tutustua myös Kesänyön unelmaan (nykysuomennoksena Juhannusyön uni), Hamletiin ja Macbethiin

othelloJoululahjavinkki: Shakespearea voi lukea nykysuomeksi — kiitos WSOY:n kymmenenvuotisen käännöshankkeen, joka on syksyllä 2013 saatu päätökseen! Shakespearen nykysuomennoksen sarja sisältää kaikki kirjailijasuuruuden 38 näytelmää Macbethista Hamletiin ja Coriolanuksesta Windsorin iloisiin rouviin. Vuonna 2013 on ilmestynyt muun muassa Matti Rossin suomennos Othellosta

Lukunäytteen Othellosta nykysuomeksi voi lukea WSOY:n sivuilta

taalla_pohjantahden_allaEntä kirjabloggaajien kärkikymmenikkö?

Se näyttää suhteellisen sovinnaiselta ja silti jännittävältä.

Mukana on peräti kolme 1800-luvun naiskirjailijaa: Austen sekä Brontën siskoksista Emily ja Charlotte. Lista jakautuu puoleksi mies- ja naiskirjailijoiden kesken sekä kotimaisen ja käännöskirjallisuuden kesken. Suosikkien joukossa on virkistävänä poikkeuksena jopa yksi fantasiaromaani, joka tosin on kyseisen genren suurimpia klassikkoja.

Kirjabloggaajien äänestyksessä kaikkien aikojen paras kirja on Väinö Linnan romaanitrilogia Täällä Pohjantähden alla.

Yllätyitkö?

  1. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla
  2. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
  3. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen
  4. J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta
  5. Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus
  6. Emily BrontëHumiseva harju
  7. Sofi OksanenPuhdistus
  8. Kjell WestöMissä kuljimme kerran
  9. Charlotte BrontëKotiopettajattaren romaani
  10. Leena KrohnTainaron

Kärkikymmenikkö on julkistettu, mutta tämä on vasta alkua: keväällä 2014 ilmestyy Aino-Maria Savolaisen (Amman lukuhetken emäntä) ja Katja Jalkasen (Lumiomena-blogin emäntätietokirja Linnasta Humisevalle harjulle — 50 parasta kirjaa Avaimen kustantamana. Teokseen on koottu laajemmasti kirjabloggareiden äänestyksen satoa.

Mikä on SINUN mielestäsi kaikkien aikojen paras kirja? Entä mitä ajatuksia kirjabloggaajien lista herättää?

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Amman lukuhetki, joululahjavinkit, kaikkien aikojen paras kirja, kirjabloggaajat, Kirjakantti, Lukuvinkit, Sunnuntaiote

Kommentit

Tämän(kin) listan kohdalla pitää ottaa huomioon, että äänestäjiä oli suhteellisen vähän (noin 50) ja kirjabloggaajien ja blogien lukijoiden etukäteen ehdolle asettamia teoksia – eli lopullisia äänestysmahdollisuuksia – kaikista maailman kirjoista oli vain noin 500 kappaletta. Pieni otanta.

Helsingin Sanomien 2000-luvun parhaita romaaneja koskevan bloggaukseni (http://lukeminen.fi/blogit/kirjallisena-minna/parhaat-2000-luvun-romaanit-sunnuntaiotteessa-hsn-romaaniaanestys) yhteydessä lainasin lopuksi HS:n Antti Majanderia: ”Hirveän vakavastihan mitään taiteen paremmuusjärjestyksiä ja listauksia ei kannata ottaa. Mutta kiintoisia ne ovat usein.”

Niin on nytkin. Kiinnostavaa näitä listauksia on tarkastella. Ja vielä mukavampaa niistä on keskustella! 🙂

Vertailun vuoksi kannattaa kurkistaa esimerkiksi Wikipediasta löytyvää listausta nimellä ”maailman kaikkien aikojen 100 parasta kirjaa” (http://fi.wikipedia.org/wiki/Maailman_kaikkien_aikojen_100_parasta_kirjaa). Kyseessä on De norske Bokklubbenenin vuonna 2002 järjestämän äänestys, jossa 100 kirjailijaa 54 eri maasta kertoi mielipiteensä parhaista kirjoista. Ei silläkään listalla nykykirjallisuutta näy.

Itse asiassa hiukan yllätyin, että 10 parhaan joukossa on noin monta ”menneen ajan” kirjaa / kirjailijaa. Ovatko ne vaan niin kertakaikkisen mieleen painuneita nimiä.

Jäin sitten myös miettimään, että onko kuitenkin jotain perää siinä porua aiheuttaneessa väitteessä nykykirjallisuuden tilasta?
Itse en millään osaa lähteä keräämään 6 – 10 kirjan listaa siitä isosta määrästä kirjoja, joita olen vuosien varrella lukenut.
Vaikeuksia tuottaisi ehkä jo tämän vuoden reilun kahden sadan luetun kirjan joukosta niitä poimia.

Mutta aina on mukava lukea erilaisia listauksia 🙂

Makukysymyksiä, tässä se subjektiivisuus nousee esille. Millainen olisi oma listasi (Amman blogista löytyvän pitkän listan pohjalta)?

Hohhoijaa…

Ihmettelen kaikkien aikojen parhaiden konservatiivista linjaa. Vaikka ne on hyviä muttei noin ylimaallisia. Tai sitten se on niin, että muita kuin ikiaikain klassikkoja on niin paljon, ettei yksikään jaksa nousta listoille, vaikka olisi satakertaa parempia kuin nuo.

Ja Knausgårdia harva enää muistaa viiden vuoden päästä. Lapsus eli lipsaus.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *