Sunnuntaiote tekee paluun viikkokatsauksen merkeissä

kirjan_vuosi_logoKuten varmaan jo tiedätkin, vuosi 2015 on omistettu kirjalle ja lukemiselle ensimmäisen Kirjan vuoden myötä. 

Idea juhlavuodesta tuli alun perin professori, kirjailija Laila Hirvisaarelta, joka toivoo, että kirjalle ja lukemiselle annettaisiin enemmän arvoa suomalaisessa yhteiskunnassa. Kansallisesti merkittävän hankkeen takana ovat Kirjakauppaliitto, Suomen Kustannusyhdistys ja Suomen Kirjailijaliitto. 

Juhlavuoden myötä kirjoille, kirjailijoille ja kirjallisuustapahtumille pyritään saamaan enemmän näkyvyyttä kotimaisella kentällä. Eikö kuulosta hienolta? Kirjan vuosi -sivustolta löytyy jo lukuisasti menovinkkejä kaikenlaisille ja kaikenikäisille lukemisesta ja kirjoista kiinnostuneille ihmisille. Kannattaa kurkistaa kalenteria tasaisin väliajoin!

Kirjan vuoden alkajaisiksi tein yhden lupauksen itselleni: miltei vuoden tauolla ollut Sunnuntaiote palaa takaisin blogiini. 

Viime vuonna aina ajoittain kaipailin takaisin aikaan, kun bloggasin sunnuntaisin jotain kirjoihin tai yleisesti kirjallisuuteen liittyvää – oli sitten kyseessä kirja-arvio, kirjamyyntien seuranta tai lyhyt sitaatti lukemastani teoksesta. Ajanpuutteen vuoksi luovuin tasaisesti päivittyvästä kirjoitusosiosta, mutta koska elämäntilanteeni on muuttunut – tai ainakin käy läpi muutosta – ehdin tällä hetkellä paneutua jopa bloggaamisen hitusen painokkaammin. 

Kirjoista, kirjallisuudesta ja kirja-alasta uutisoidaan enemmän ja vähemmän viikoittain. 

Seurailen alaa koskettavaa uutisointia lähinnä kotimaisten sanomalehtien ja sosiaalisen median virrassa silmiin sattuvien juttujen kautta. Moni uutinen tai alaa koskettava tiedonmurunen ehtii kuitenkin unohtua jo parissa päivässä: siksi ajattelin jatkossa laittaa asioita muistiin Sunnuntaiotteen avulla.

Uudistunut bloggausosio toimii siis tiivistelmänä ja linkkilähteenä kuluneen viikon kirjoja, kirjallisuutta ja kirja-alaa koskettavista uutisista. Tarpeen tullen ja muistin virkistämiseksi voin palata näihin bloggauksiin vaikka vuoden 2015 lopussa ja pohtia, mitkä asiat loppujen lopuksi olivat merkityksellisiä kirjavuoden kannalta – ja ensimmäisen Kirjan vuoden kannalta.

1. Silja Hiidenheimo 1961–2014

Kirjan vuosi sai surullisen alun, kun intohimoinen kirjallisuusihminen, Teoksen kaunokirjallisuuden kustantaja Silja Hiidenheimo menehtyi syöpään. Monia muistokirjoituksia olen hänestä jo lukenut ja lisää on epäilemättä tulossa. Ohessa muutama poiminta niistä.

Tuomas Nevanlinna (HS, 3.1.2015) kuvaili hienossa muistokirjoituksessaan, että Hiidenheimo ”oli kirjallinen ja intellektuaalinen vuo, joka ideoi, vainusi, aisti ja tarkensi”.

Niklas Herlin (Uusi Suomi, 2.1.2015) tiivisti, että hänen ystävänsä ja työtoverinsa oli tärkeä osa suomenkielisen kirjallisuuden jatkumoa. ”Jos Silja pyytäisi minua tähän jotakin kirjoittamaan, niin hän sanoisi, että muistakaa lukea.”

Niin, muistakaa lukea.

new_yorkin_lentava_suomalainen2. Savonia-palkinto Jouni Tossavaiselle

Vuoden ensimmäinen palkintouutinen: Jouni Tossavainen voitti vuoden 2015 Savonia-palkinnon romaanillaan New Yorkin Lentävä suomalainen (Like). 10 000 euron arvoisen palkinnon myöntää Kuopion kaupunki, ja se jaetaan vuosittain tunnustuksena savolaiselle kaunokirjalliselle teokselle.  

Palkintoraati kiitteli New Yorkin Lentävää suomalaista vahvaksi romaaniksi Hannes Kolehmaisesta, kuopiolaisesta urheilijalegendasta, joka joutui taistelemaan myös muita rajoja kuin sekuntikelloa vastaan. Romaanissa Kolehmainen tuskailee 1920-luvun alun New Yorkissa, muuttaako hän perheineen takaisin Suomeen vai ei.

Lisää palkinnosta voi lukea Ajankohtaista-palstaltamme.

3. Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä

Uudenvuodenaattona somessa puhkesi tirskunta ja kuhina, kun Marko Kokon perustama Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä -tapahtuma alkoi kerätä ennätysnopeasti osallistujia Facebookissa. Sivuston tarkoituksena on jakaa kuvia, joissa kirjojen kansista on peitetty muutamia kirjaimia ja syntyneelle kirjalle keksitään uusi, noheva juoni. 

Tällä hetkellä osallistujia on jo yli 48 000. Joko olet yksi heistä?

4. Mark Zuckerbergin uudenvuodenlupaus

zuckerberg_uv_lupaus

Omanlaista kirjan vuotta viettää myös Mark Zuckerberg, yhteisöpalvelu Facebookin perustaja, joka aikoo paneutua tänä vuonna syvällisemmin kirjallisuuteen. Hän antoi uudenvuodenlupauksen, jossa hän sitoutuu lukemaan vuoden 2015 aikana kirjan joka toinen viikko.

Haasteen myötä hän toivoo oppivansa enemmän muun muassa erilaisista kulttuureista ja uskonnoista. 

zuckerberg_uvlupaus2

Zuckerbergin haasteen etenemistä voi seurata Facebookissa A Year of Books -ryhmästä.

5. Vesa-Matti Loiri 70 vuotta

Loirin syntymäpäivä (4.1.) ei liity suoranaisesti kirjallisuuteen, mutta koska taiteilijan tulkinnat Eino Leinon lyriikoista ovat herättäneet ihmisiä runouden äärelle jo vuosikymmenien ajan, päätän Sunnuntaiotteen ”Väinämöisen lauluun” – Loirin tulkintana. 

Monta on laulua, monta myös laulujen miestä.
Yksi on laulu
ylitse muiden:
ihmisen, aattehen, hengen ankara laulu.
Kansat katoo,
ei katoa mahti,
jonka on laulanut mahtaja kansansa sielun.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: facebook, kirja-ala, Kirjan vuosi, kustannus, kustantaja, lukuhaaste, Mark Zuckerberg, Savonia-palkinto, Silja Hiidensalo, Sunnuntaiote, uutiset, vaihtoehtoinen juonitiivistelmä

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *