Sana äitienpäiväksi Kyung-sook Shinin romaanista Pidä huolta äidistä

pioniTänä keväänä ilmestyneistä ja lukemistani kirjoista kaksi on käsitellyt vaikuttavasti äitiyttä kaunokirjallisin keinoin.

Elina Hirvosen kaunissanainen, tunteita ja ajatuksia myrskyisästi herättelevä romaani Kun aika loppuu (WSOY) on dystopiassaan varoittava esimerkki siitä, miten perhedynamiikka voi kääntyä itseään ja ihmiskuntaa vastaan.

Hirvosen romaani mahtaa näkyä syksyn kirjallisuuspalkintojen ehdokaslistoilla, joten siihen kannattaa tutustua jo nyt. Erityisesti suosittelen romaania Jussi Valtosen Finlandia-palkitun romaanin He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi) lukeneille – ja myös sen uuvuttamille lukijoille, sillä painokkaiden, ajankohtaisten aiheidensa vuoksi nämä kaksi teosta ovat toistensa sukulaisia. Hirvosen teos on tiiviimmässä muodossa ja sisältää runollisia aforismeja, joten se on lukukokemuksena Valtosen kirjaa ytimekkäämpi ja koskettavampi. 

Toinen tämän kevään äitimyyttiin pureutuva teos on Kyung-sook Shinin (s.1963) romaani Pidä huolta äidistä (Into), joka yllätti minut takavasemmalta sekä ilmestymisensä että raastavien sanojensa takia. 

Kauan on suomalainen yleisö saanut odotella eteläkorealaisen kaunokirjallisuuden lukemista äidinkielellään. Taru Salmisensuomalainen superjulkkis Koreassa – kääntämä Pidä huolta äidistä on nimittäin ensimmäinen suomennettu eteläkorealainen romaani, jonka kirjoittaja on vieläpä monikerroin palkittu tekijä ja bestselleristi Aasian kirjamarkkinoilla. Ja millä tavalla Kyung-sook Shin kirjoittaakaan! Olin vereslihalla lukukokemuksen jälkeen, kun tarina kadonneesta äidistä riipi sydänparkaani ja pirstoi mieltäni ajatuksillaan.

              pida_huolta_aidista

Kaupungistumisen myötä esi-isät unohtuvat ja sukupolvien välinen kuilu kasvaa

”Elämä on joskus uskomattoman hauras, mutta toisinaan pelottavan sitkeä”, pohtii romaanissa Park So-nyo, neljän lapsen äiti, joka katoaa Soulin metroaseman hälinässä miehensä jalanjäljistä. 

Esi-isiään kunnioittavassa korealaisessa kulttuurissa on tapahtunut viime vuosikymmenten aikana suuria muutoksia, kun kaupungistuminen on räjähdysmäisesti lisääntynyt. Lapset lähtevät maaseudulta opintojen ja töiden tähden suuriin metropoleihin, kuten Souliin. Niin on käynyt myös Park So-nyon lapsille. Äidin rohkaisujen ja toiveiden myötä he ovat lähteneet tavoittelemaan onnea ja menestystä tahoilleen.  

Äiti, joka on sitkeästi huolehtinut lastensa ruokkimisesta köyhyyden ja kurjuuden keskellä, on ikääntynyt aikuisuuteen ehtineiden lasten huomaamatta. Hän on viljellyt pellot, kitkenyt rikkaruohot, korjannut sadon, keittänyt riisiä, valmistanut säilykkeitä ja kimchiä sinnikkäästi, vuodesta toiseen omat unelmansa unohtaen. Perheen isä on viipyillyt omilla ryyppyreissuillaan ja toisten naisten helmoissa pistämättä merkille vaimonsa vuosikymmenten ponnisteluja ja voimien vähittäistä heikentymistä. Ei hän ole oikeastaan edes huomannut vaimonsa olemassaoloa.

Kunnes vaimo katoaa. 

Etsiessään äitiä perheenjäsenet joutuvat tekemään tiliä siitä, miten vähän he kiinnittivät huomiota äidin ongelmiin, huoliin; siihen mitä äiti oli aina tehnyt ja miten tottumus oli saanut heidät unohtamaan, että äitikin on ihminen.

Hänkin on ollut tytär, sisar, ystävä, puoliso; nainen, jolla on ollut unelmia.

Pidä huolta äidistäsi!

Tänään toukokuun toisena sunnuntaina Suomessa ja monessa muussa maassa vietetään äitienpäivää. Etelä-Koreassa vanhempia juhlitaan vuosittain toukokuun 8. päivä. On otollinen aika miettiä hetki sitä, mitä äidit ovat tehneet vuoksemme ja millaisia he ovat identiteetiltään äitiroolin alla. Näitä ajatuksia olen pyöritellyt mielessäni siitä lähtien, kun suljin viimeisen sivun Kyung-sook Shinin vaikuttavasta ja sydäntäsärkevästä romaanista.

Suosittelen Pidä huolta äidistä -teosta kaikille niille, jotka ovat äitinsä tyttäriä ja poikia. Älä unohda kertoa äidillesi, että rakastat häntä.

Kirjan takakannessa luvataan, että tämän teoksen lukemisen jälkeen ei voi ajatella äidistään kuten aiemmin.

Totta.

”Jos saisin edes muutaman tunnin, sanoisin hänelle näin. Että rakastan kaikkea, mitä äiti teki, että rakastan äitiä joka pystyi tekemään sen kaiken ja että rakastan äidin elämää jota kukaan ei muista. Että kunnioitan häntä.”

PS. Kustantajalle terveisiä: haluan lukea lisää Kyung-sook Shiniä suomeksi! 

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: äitienpäivä, äitimyytti, äitiys, Elina Hirvonen, Etelä-Korea, käännösromaani, Kun kaikki loppuu, Kyung-sook Shin, Pidä huolta äidistä, Taru Salminen

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *