Rauhoitu kirjan parissa – 8.2.2015 vietetään Lukurauhan päivää

On yleisesti tunnustettu, kirjallisuuden ystäviä surettava totuus, että lukemisen elintila kaventuu some-keskeisessä, työ- ja harrastuskiireiden täyttämässä hälyisässä maailmassa. Tätä kaikkea kiirettä vastaan ja lukemisen puolesta on Suomen Kirjasäätiö julistanut valtakunnallisen Lukurauhan päivän, jota vietetään ensimmäisen kerran 8. helmikuuta 2015.

– Kuulen ympärilläni sanottavan, että lukisin niin mielelläni enemmän mutta kun ei ole aikaa, avasi Lukurauha-päivän aatetta Suomen Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja, kustantaja Leena Majander-Reenpää Finlandia-palkinnon jakotilaisuudessa 27. marraskuuta. 

– Kiirettä pitää työssä ja kokatessa, golfissa ja kuntosalilla, somessa ja sieniretkellä – aktiivisen ihmisen ajalla on monta ottajaa.

Vuonna 2015 vietetään Kirjan vuotta, joka kutsuu kaikenikäiset ihmiset kirjojen ja lukemisen äärelle. Kirjan vuosi näkyy ja kuuluu koko maassa erilaisissa tapahtumissa, joita voi lisäillä ja seurata juhlavuoden sivustolla: www.kirjanvuosi.fi

Yksi tärkeimmistä tapahtumista on mielestäni jo mainittu Lukurauhan päivä, jonka tarkoitus on saattaa ihmiset autuaallisen lukemisen rauhan tilaan.

Lukurauha-julistus kuuluu seuraavasti: 

Sunnuntaiksi 8. helmikuuta julistetaan kaikelle kansalle yleinen ja yhtäläinen LUKURAUHA. Tarkoitus on rauhoittaa koko päivä kirjojen lukemiselle.

Luetaan tai kuunnellaan kirjaa, yksin tai yhdessä, kotona tai kylässä, kaikessa rauhassa. Luetaan ääneen lapselle tai vanhukselle, kokoonnutaan lukupiiriin tai vetäydytään omaan nojatuoliin. Vai pidetäänkö juhlat teemalla OKM – oma kirja mukaan?

Lukurauhan laki

1§ Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.
2§ Yhdessä lukeminen on sallittu.
3§ Yksin lukeminen on sallittu.
4§ Toisille lukeminen on sallittu. 
5§ Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.
6§ Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

Millä tavoin SINÄ aiot viettää Lukurauhan päivää ja levittää eteenpäin lukemisen ilosanomaa? Aiotko lukea yksin vai seurassa? Nyt mietintämyssyt päähän: viekäämme lukurauhan ajatusta jokaisen kotiin ja kolkkaan Suomessa! Muista myös ilmoittautua mukaan tapahtumaan Facebookissa

Blogini ja sen myötä Lukeminen on pääasia -kampanjasivusto on täysin sydämin mukana Lukurauhan päivässä. Kuten Majander-Reenpää puheessaan muistutti: lukeminen tekee hyvää ja kannattaa aina!

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Kirjan vuosi, Leena Majander-Reenpää, lukeminen, Lukurauha, Lukurauha-päivä, Lukurauhan päivä, Suomen Kirjasäätiö

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *