Perjantain luetuissa ikiaikaisia voimia Helena Wariksen Talviverisen myötä

Perjantain luetut 25.1.Loputtoman pitkältä tuntunut odotus on viimein ohi! Käsissäni on nimittäin painotuore Helena Wariksen Talviverinen (Otava), joka päättää Pohjankontu-sarjan. 

Pohjankontu on voimallinen ja lumoava muinaissuomalaisiin uskomuksiin pohjautuva trilogia. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa Uniin piirretty polku ja Sudenlapset ovat molemmat voittaneet Suomen Tolkien-seuran myöntämän Kuvastaja-palkinnon.

Vaikka Pohjankontu liikkuu spekulatiivisen fiktion kentällä, suosittelen kirjasarjaa (Jenny Kangasvuon Sudenveren ohella) myös niille, jotka eivät fantasiaa omimmaksi lajityypiksi tunnista. Jos esimerkiksi Paula Havasten Kymmenen onnen Anna tai Jean M. Untinen-Auelin Maan lapset -sarja ovat sykähdyttäneet, tartu ihmeessä Helena Wariksen kirjoihin!

Sarjassa seurataan kolmea sisarusta, jotka ovat lapsuudessa joutuneet erilleen toisistaan. Juoni kietoo mukaansa verisiteen mahdilla ja sydämen väkevyydellä, kun Arni, Troi ja Aile tekevät matkaa kohti kotiaan, josta heidät heitettiin maailmalle. Sisarukset eivät muista lapsuuttaan tai toisiaan, mutta kohtalo ja ikiaikaiset mahdit vetävät heitä yhteen.

Suomalainen perinnemaisema korpiseutuineen ja tunturituulineen tuntuu samaan aikaan kaihertavan tutulta, mutta silti kesyttömän vieraalta. Pohjankontu ammentaa uskomuksia Kalevalasta ja saamelaisesta mytologiasta. On siihen lisätty pikantteja mausteita kelttimyyteistäkin.

Nyt ilmestynyt päätösosa Talviverinen kertoo tarinan Troista. Toivon kirjan lunastavan sille asettamani odotukset, mutta ennen sen aloittamista aion verestää muistiani kahden aiemman osan parissa. Tämä viikonloppu menee siis Helena Wariksen sanoja myötäillen. 

Talviverisen alku vie henkäyksenomaisesti kohti mustavetistä jokea, joka säilyy reittinä kesän ja talven välillä.

Talviverisen aloitussanat

Mitä sinä luet tällä hetkellä?

– Kirjallisena. Minna

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Helena Waris, Lukuvinkit, Otava, Pohjankontu, Sudenlapset, Talviverinen, Uniin piirretty polku

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *