Palkintoja, yhteistyötä ja kulttuurihenkeä – lyhyesti viikon tapahtumista

taidehistoria_luontoKuluneen viikon aikana olen pohtinut taidetta, kulttuuria ja elämää, ihastellut kesän herättämää luontoa sekä kuljeskellut muun muassa Tampereen, Helsingin ja Turun kaduilla ja taidemuseoissa. 

taidehistoria_rakennuksia

Olen pysähtynyt keskiaikaisten kirkkojen arkkitehtuurin äärelle ja tuijotellut huokaillen niska kenossa kirkkojen seinä- ja kattomaalauksia. Olen myös ihmetellyt Turun linnan historiallisia kerrostumia ja kansallisromanttisten taiteilijoiden asuinsijoja.

taidehistoria_kattomaalauksia 

Olin taidehistorian opintoihin liittyvällä kotimaan ekskursiolla. Reissu oli järisyttävän antoisa ja se herätti pakahduttavan paljon ajatuksia sekä tuntemuksia, jotka vaativat sulattelua vielä tovin ajan – erityisesti siksi, että viikon aikana kerrytin univelkaa yli äyräiden. 

Koska en ole ehtinyt olla tietokoneen äärellä ja siten seurata (kirja)maailman tapahtumia, vietin tämän päivän selaten lehtiotsikoita ja Facebookin – uskollisesti, tosin välillä tukahduttavasti informaatiota tarjoavaa – tietovirtaa. Viisi aihetta nousi nopeasti ylitse muiden ja ne päätin jakaa myös kanssasi, hyvä lukija.

irakin_purkkajeesusViikon merkittävin kirjallisuusaiheinen uutinen tuli Lontoosta 

Irakilaissyntyinen, Tampereella asuva Hassan Blasim (s. 1973) voitti novellikokoelmallaan Irakin Purkkajeesus (WSOY) brittiläisen Independent-lehden kirjallisuuspalkinnon. 

Kyseessä on merkittävä voitto. Palkinto myönnetään parhaalle englanniksi käännetylle kaunokirjalliselle teokselle, ja sen on aiemmin voittanut muun muassa Orhan Pamuk, Milan Kundera ja José Saramago.

Irakin Purkkajeesus (Al Masih al-iraqi, suom. Sampsa Peltonen) rikkoi kaksi rajapyykkiä 24 vuotta vanhan kirjallisuuspalkinnon kaanonissa: palkinto meni ensimmäistä kertaa arabiankieliselle teokselle ja novellikokoelmalle. 

Ossi Valpio on vuoden 2014 libristi

Toinen palkintoaiheinen uutinen tulee kirjakauppa-alalta. 40 vuotta Suomalaisessa Kirjakaupassa työskennellyt Ossi Valpio on valittu vuoden 2014 libristiksi. 

Valpio vastaa tällä hetkellä tuotepäällikkönä Suomalaisen Kirjakaupan myymälöiden täydennystilauksista. Pitkän työkokemuksen ja esimerkillisen kirjantuntemuksen lisäksi hänellä on laaja kontaktiverkosto kirja-alalla. Hän on myös sinnikkäästi osallistunut alan kehittämiseen. 

Vuoden libristi -palkinnon myöntävät Libro ry, Kirjavälitys Oy ja Kirjakauppasäätiö. Libristi-nimike edellyttää kirjakauppa-alan ammattitutkinnon suorittamista. 

otavan_kirjakauppaOtavan kirjakauppa laajenee

Pysytään vielä hetki kirjakauppa-alalla. Otavan kirjamyymälän (Uudenmaankatu 10, Helsinki) valikoima laajenee elokuun alussa koskemaan Otavan ja Liken julkaisujen lisäksi Nemon, Siltalan ja Teoksen kirjoja. 

”Jokainen uusi jakelukanava on meille tervetullut”, summaa tilannetta Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Teoksella, Siltalalla ja Nemolla ei ole ollut aiemmin omaa kirjakauppaa, joten kustantajayhteistyö parantaa kirjojen saatavuutta huomattavasti – ainakin pääkaupunkiseudulla. 

Ilahduttava kirja-arvio ja sydäntä lämmittävä kirjailijaesiintyminen

Lopuksi ikään kuin sokerina pohjalla tahdon nostaa esille sunnuntain Helsingin Sanomissa ilmestyneen Matti Mäkelän arvion Anni Kytömäen esikoisromaanista Kultarinta (Gummerus).

Ehdin jo odotella tätä arviota, sillä Tommi Kinnusen esikoisromaanin Neljäntienristeyksen (WSOY) ohella – joka myös sai kehuvan arvion Hesarissa – juuri Kultarinta on aiheuttanut lukemisen hurmaa minussa kevään 2014 esikoisten joukosta. Ja mitä Mäkelä kirjoittaakaan:

”[J]os mennään romaanin kaikkein hienoimpiin puoliin, Kytömäen teos tekee suuren vaikutuksen yksityiskohtaisella, asiantuntevalla, vivahteikkaalla ja hyvin tunteikkaalla luonnonkuvauksella, joka ei kaihda mystiikkaa.”

Hän päättää arvionsa kysymykseen, joka kieltämättä minuakin askarruttaa: 

”Viime keväänä tuli Pauliina Rauhalan Taivaslaulu ja nyt tämä. Mitä Gummeruksella oikein tapahtuu? Siellä julkaistaan kirjallisuutta, jossa saa kirjoittaa niin kuin tuntee.”

Tunteikkuutta on luvassa myös Prosak-proosaklubilla kuvatussa liikuttavan hersyvässä taltioinnissa, jonka katsoin iltapäivällä. Marko Gustafssonin haastateltavana on Eeva Kilpi ja aiheena sukupolvet. Keskustelu sivuaa muun muassa luonnonsuojeluteemoja kaunokirjallisuudessa – ja haastattelua kuunnellessani palautui mieleeni edellä mainittu Kultarinta

”Luonnonkuvaukset kertovat, minkälainen luonto meillä on ollut ja mistä me olemme ammentaneet voimamme ja mitä meillä on vielä jäljellä. Ja meidän täytyy tiedostaa se ja suojella sitä.” – Eeva Kilpi

Kiitos jälleen kerran Kirjastokaistalle loistavasta taltioinnista! 

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Anni Kytömäki, Eeva Kilpi, Hassan Blasim, Independent-lehti, Irakin Purkkajeesus, kirjakauppaliitto, kirjallisuus, kirjallisuuspalkinto, Kultarinta, Libro ry, luontokuvaus, Ossi Valpio, Otavan kirjakauppa, Prosak-proosaklubi, uutinen, Vuoden libristi

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *