Osta normaalihintainen kirja!

CuckooTänään tiistaina 3.9. kirjabloggaajat kannustavat ostamaan normaalihintaisen kirjan ja aikovat itse toimia malliesimerkkinä tempauksessa. Miksi?

Teemapäivällä halutaan muistuttaa lukijoita siitä, että ostamalla kirjoja tuetaan kustantajia ja kirjakauppoja sekä kirjailijoita — eli niitä tahoja, jotka pitävät kirjallisuutta hengissä. Niin raadolliselta kuin se kuulostaakin, kirja-ala ei pitkälle pötki ilman kaupallisuutta.  

Viimeisin (melkein) normaalihintainen kirja, jonka itselleni ostin, oli Robert Galbraithin eli J. K. Rowlingin salanimellä kirjoittama The Cuckoo’s Calling. Suluissa ”melkein” siksi, että vaikka olenkin tällä hetkellä opintovapaalla, saan edelleen henkilökunta-alennuksen työpaikalleni Suomalaiseen Kirjakauppaan. 

Saan jonkin verran arvostelukappaleita, kuten muutkin bloggarit, mutta myös ostan melko paljon kirjoja. Ostamani lahjat — oli tilaisuus tai juhlapäivä mikä tahansa — ovat nekin pääasiassa kirjoja.

Oulun Suomalainen on kotikirjakauppani, ja keskitän ostokseni sinne, mutta teen ostoksia myös muissa kirjakaupoissa, kuten Oulun Akateemisessa. Yleensä ostamani romaanit (lahjaksi ostan joskus tietoakin) ovat nimenomaan kovakantisia uutuuksia, sillä en jaksa odottaa kiinnostavien kirjojen kanssa mahdollista tulevaa alehintaa tai pokkaripainosta. Ostan kirjan silloin, kun se vastaan tulee.

Onko kirja oikeasti kallis ostos?

Minua oikeastaan on aina ihmetyttänyt väite, että kirjat ovat kalliita. No, onhan niillä toki hintaa. Mutta verrataanpa kirjaa esimerkiksi elokuvailtaan:

Normaalihintainen, suhteellisen uusi kaunokirja maksaa karkeasti ottaen 25—30 €. 

Elokuvateatterissa katsotun elokuvan lippu maksaa noin 10—15 €. Yleensä elokuviin ei mennä ilman herkkuja. Finnkinon leffateattereissa Combo-annos (sis. 3 litran popcorn-annoksen ja 0,8 litran juoman) maksaa 6,40 €. Sitten päälle tulevat karkit, mahdollinen kahvi/muu juoma elokuvaa ennen tai sen jälkeen. Leffan kokonaishinta saattaa siis pompsahtaa helposti lähemmäksi 30 euroa. Mitä sillä saa?

Parin tunnin elämyksen.

Omasta hyllystä löytyvän kirjan kanssa voi viettää useamman päivän, sen pariin voi palata vuosien kuluessa useammankin kerran, ja kirjan voi joissakin tapauksissa myös lahjoittaa eteenpäin. 

Ei huono diili. 

Koska edellinen kirjaostokseni oli englanninkielinen teos, taidan tänään tukea vielä erikseen kotimaista kirjallisuutta ja käydä kirjakaupassa, jahka ehdin yliopistolta takaisin kaupunkiin. Kerron myöhemmin illalla, mitä haaviini tarttui.

Milloin SINÄ olet viimeksi ostanut normaalihintaisen kirjan?

Comments

Teksti: Miia

Kommentit

Auto ilmoitti huollon tarpeesta, joten täytyy sijoittaa kirjarahat siihen 🙂

Voi, lue ihmeessä Franzénin Tumman veden päällä! Se oli todella koskettava, luulisin kyllä, että pidät siitä.

Löytyikö jälkijunassa kirjaa?

Ikävä kyllä, täytyy tunnustaa, etten muista 🙁
Kirjoja minulla kyllä on paljon – totesin sen erityisesti pari vuotta sitten muuttaessani. On siinä joukossa normaalihintaisiakin.

Mutta käytän ahkerasti kirjastoa – vuoden lainaajaksikin joskus valittu.

Paikkakuntamme antikvariaatista löytyy hyviä kirjoja edullisesti, joskus jopa aivan uusiakin, kuten tänä kesänä esim. Kuolema Ehtoolehdossa.

Kirja-alet ja tarjoukset kyllä hyödynnän, kun paikalle satun.

Kirjakerhosta tulee otettua kuukaudenkirja joskus, mutta sekinhän on yleensä tarjoushintainen.

Enkä tänään ollut lähelläkään kirjakauppaa, mutta huomenna jälkijunassa voisin harkita. Samalla reissulla kun ajattelin mennä katsomaan Franzénin elokuvan. Kirjaa en ole kylläkään lukenut.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *