Naurattava juttu

fakiiri_joka_juuttui_ikeakaappiinOlen aika utelias tyyppi, tarkkailen ympäristöäni ja muita kanssakulkijoita usein. Huomasin kerran linja-autossa matkustaessani ulkomaalaisen näköisen herran, joka luki pokkarikokoista Ikea-katalogia. Tai niin siis silloin luulin.

Mies hekotteli ääneen ja välillä tirskui. Huvittuneena seurasin hänen reaktioitaan ja epätoivoisesti yritin kurkkia teoksen kantta tarkemmin. Mikä Ikean katalogissa niin naurattaa? Minäkin haluan nauraa. Onko Ikea keksinyt jonkun naurattavan sisustusbuumin? En meinannut saada opuksen nimestä selvää, se oli hyvin pitkä ja selvästi ranskaksi. Myöhemmin minulle selvisi, että se on L´extraordinaire voyage du fakir qui etait resté coincé dans une armoire Ikea eli selvällä suomen kielellä Fakiiri, joka juuttui Ikea-kaappiin. Kirjailija on Romain Puértolas.

Kirja jäi vaivaamaan mieltäni viikoiksi. Riemastuin kun sattumalta huomasin kyseisen kirjan Seven-pokkarina Suomalaisessa kirjakaupassa. Pakkohan minun oli se ostaa. Aloin lukea saman tien ja heti kohta aloin hihitellä kuin ranskalainen mies ikään. Hihitystä keskeyttivät naurunpyrskähdykset ja satunnaiset ääneen hekottelut. Yöllä oli vaikeuksia lukea nauramatta ääneen, varsinkin kun mies nukkui vieressäni. Siis oma mies, ei se ranskalainen.

Kirjan päähenkilö, intialainen fakiiri, kokee uskomattoman seikkailun Euroopassa ja saa uusia ystäviä yllättävistä paikoista. Hän löytää jopa elämänsä rakkauden, mistäs muualta kuin Ikeasta.

Kärsin itse ahtaan- ja korkeanpaikankammoista ja siksi eläydyin voimakkaasti fakiirin matkailuun milloin kaapissa ja milloin kuumailmapallossa. Mutta kammoistani huolimatta kirjallinen matkaseura oli hauskaa ja kekseliästä. Kirjan opetuksena lienee se, että hyvyys ja ystävällisyys kannattavat aina, vaikka mikä olisi.

En yhtään enää ihmettele bussissa näkemäni ranskalaismiehen tirskumista. Niin minäkin tein, kirjan alusta loppuun.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Fakiiri joka juuttui Ikea kaappiin, Romain Puertolas, seven-pokkari, Suomalainen kirjakauppa

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *