Mitä luettavaksi lukupiiriimme?

J. K. Rowling: Casual Vacancy, Paikka vapaanaVarjolukupiirissäni tullaan käsittelemään huomenna 8. joulukuuta J. K. Rowlingin Paikka vapaana -kirjaa, joten saan hieman esimakua vastaanotosta ennen kuin aloitamme keskustelun Lukeminen.fi-sivustolla kyseisestä teoksesta. Enää viikko verkkolukupiirin alkamiseen!

Jos et ole vielä ehtinyt lukea Paikka vapaana -kirjaa, vielä on aikaa. Sain suomenkielisen painoksen tiistaina ja tarkoituksenani on tehdä ensi viikolla vertailua englanninkielisen ja käännöksen välillä, jotta olen kunnolla valmistautunut keskusteluun. Ensiksi pitää kuitenkin selviytyä syksyn viimeisistä tenteistä…

Kyseinen kirja on saanut otsikkotilaa kuluneella viikolla erityisesti maailmalla. Maanantaina BBC ilmoitti tekevänsä teoksesta televisiosarjan. Rowling tulee työskelemään läheisesti projektissa, jonka uskotaan saavan ensiesityksensä vuoden 2014 aikana.

Tiistaina taas Goodreads julkaisi sivustollaan tekemänsä äänestyksen vuoden 2012 parhaista kirjoista. Goodreads on kirjojen ystävien sosiaalinen media, johon voi listata lukemansa kirjat sekä tehdä ja saada suosituksia. J. K. Rowlingin uutuus voitti parhaan kaunokirjan kategorian, jonka sisällä annettiin ääniä yhteensä 74.417. Näistä Rowling keräsi 11.525.

Kategorioita oli yhteensä 20 ja äänensä antaneita yli 1,5 miljoonaa, joten ihan pienestä äänestäjämäärästä ei voida puhua. Suosittelen kurkistamaan tuloksia, sieltä nimittäin löytyi useampi mielenkiintoinen teos. Jos sivuston englanninkielisyys ei haittaa, kannattaa tutustua Goodreadsiin ajan kanssa, sillä olen itsekin saanut sieltä monia osuvia lukuvinkkejä.

Mitä seuraavaksi lukisimme?

Gregory David Roberts: Shantaram, Tom Rachman: Keskeneräiset, David Grossman: Sinne missä maa päättyy, Alex Capus: Léon ja Louise, Aki Ollikainen: Nälkävuosi, Miika Nousiainen: MetsäjättiLukupiirissäni aiemmin kirjakaupalla ja tänä syksynä kirjastolla on käsitelty kolmisenkymmentä kirjaa lukuisten teemojen alla. Kirjat ovat vieneet meitä muun muassa historiallisiin aikakausiin, toisiin kulttuureihin ja ihmisyyden äärelle. Laitan oheen listan, josta toivoakseni ei puutu monta olennaista lukupiireissäni luettua teosta. Huomasin nimittäin vasta äsken listatessani, että oli hankala palauttaa mieleen kaikkia luettuja teoksia.

Lukupiiriläisteni mielestä suurimman elämyksen on antanut Gregory David Robertsin suuri Intia-eepos Shantaram, joka antoi syvällisen ja hurjan vaikuttavan lukukokemuksen. Omia suosikkejani pinosin kuvaa varten kasaan. Löytyykö listalta sinulle mieleisiä teoksia? 

Peter Franzén: Tumman veden päällä (Tammi)
Vikas Swarup: Syyllisten seurue (WSOY)
Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys (WSOY)
Gregory David Roberts: Shantaram (Siltala)
Ildefonso Falcones: Fatiman käsi (Bazar)
Rebecca Stott: Korallivaras (Avain)
Elif Shafak: Rakkauden aikakirja (Gummerus)
C. J. Sansom: Luostarin varjot (Otava)
Álex Rovira & Francesc Miralles: Lopullinen vastaus (Atena)
Kate Morton: Paluu Rivertoniin (Bazar)
Marianne Cedervall: Ajattelen sinua kuolemaasi saakka (Atena)
Chris Cleave: Little Been tarina (Gummerus)
Lionel Shriver: Jonnekin pois (Avain)
David Grossman: Sinne missä maa päättyy (Otava)
Kari Hotakainen: Jumalan sana (Siltala)
Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis (Siltala)
Miika Nousiainen: Metsäjätti (Otava)
A. S. Byatt: Lasten kirja (Teos)
Tom Rachman: Keskeneräiset (Paasilinna)
Téa Obreht: Tiikerin vaimo (WSOY)
Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia (Otava)
Aki Ollikainen: Nälkävuosi (Siltala)
Patrick deWitt: Sistersin veljekset (Siltala)
Alex Capus: Léon ja Louise (Atena)
Alicia Giménez Barlett: Petra Delicado ja merkityt tytöt (Tammi)
Taina Latvala: Välimatka (WSOY)
Raimo Pesonen: Automies (Siltala)
Alice Hoffman: Punainen puutarha (Gummerus)

Pääkirjaston lukupiirin syksyn päättää tiistaina 11. joulukuuta Christina Lopéz Barrion Mahdottomien rakkauksien talo (Bazar). Samalla kun pohdin keskustelunaloituksia lukupiireihin, on mielessäni ensi kevät ja tulevat luettavat kirjat. Mitä tai millaisia kirjoja sinä tahtoisit käsiteltävän verkkolukupiirissämme? Sana on vapaa! Hyvin mielelläni kuulisin toiveitanne, tuleehan lukupiiri olemaan meidän kaikkien yhteinen asia.

Kirjallisena. Minna

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Casual Vacancy, J.K. Rowling, kirjat, lukupiiri, Paikka vapaana

Kommentit

Moi Henri!

Toiveesi on kuultu. 🙂 Metsäjätti on aarre kirjaksi, siitä keskustelisin mielelläni. Kyselläänpä muiltakin varjolukupiiriläisiltä mielipide asiaan.

Hei Helmi-Maaria!

Kiitos kommentista! Hienoa, että kirjoitat, ja onnea jo kolmannen teoksen julkisaattamiseen!

Pienkustantamojen ja lukupiirin yhteensovittamisen kanssa ongelmana on lähinnä kirjojen saatavuus. Esimerkiksi kirjaston lukupiirin suhteen minulla on oltava mielessä, että teoksen tulee löytyä jo heidän kokoelmistaan, sama sääntö koski aiempaa lukupiiriäni kirjakaupalla. Tämän takia pienkustantamot ovat valitettavasti jääneet taka-alalle kirjavalintojeni suhteen. Toki Suomesta löytyy monia muitakin lukupiirejä, joilla on erilaiset valintakriteerit luettaville teoksille.

Verkkolukupiirin suhteen minulla ei ole vielä lainkaan käsitystä lukijamäärästä – toivon toki mahdollisimman monen osallistuvan keskusteluihin! Rowlingin kirja on vasta ensimmäinen käsiteltävä teoksemme ja pyrkimyksenä on nostaa esille mahdollisimman monenlaisia kirjoja.

Monelleko olisit valmis lahjoittamaan kirjasi? Esimerkiksi vetämässäni kirjaston lukupiirissä kävijöitä on n. 15. Jos tahdot, voisin tietysti levittää tietoa tarjouksestasi joko Fb-sivujemme ja myös blogini kautta. Minulle voi laittaa lisätietoja yksityisviestillä Facebookissa (Lukeminen on pääasia -sivusto). Mielelläni myös kirjoitan teoksestasi blogiini, kunhan se ilmestyy. 🙂

Ystävällisin terveisin

Jos tässä saa esittää myös varjolukupiiritoiveita, niin Miika Nousiaisen Metsäjätti kiinnostaisi kovasti.

Tämähän on silkkaa itsemainostusta, mutta myös pieni toive, jotta pienkustantamotkin saisivat näkyvyyttä: lukekaa minulta tuleva uutuus 😉 Pintanaarmuja ilmestyy helmikuussa ja yhdelle lukupiirille lahjoitan sen luettavaksi, jos vain lukupiiriläisiä ei ole tuhottoman paljoa. Pintanaarmuissa käsitellään ikuisuusaihetta rakkautta, mutta myös väkivaltaa parisuhteessa, epätoivoa, vääjämättömiä ratkaisuja. Se eroaa valtavirran romaaneista siten, että juoni ei etene kaavamaisesti. Ei siis lainkaan, niin kuin juonet yleensä, vaan se on pikemminkin tunteiden vuoropuhelua, ja silti juoni löytyy.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *