”Minun sydämeni helisee moukarin alla” – Sunnuntaiotteessa Saima Harmaja

Saima HarmajaToukokuun 8. päivä tulee kuluneeksi 100 vuotta Saima Harmajan syntymästä. Merkkipäivän johdosta Saima Harmaja -seura on järjestänyt runoilijan kunniaksi juhlavuoden, jonka aikana on tarjolla muun muassa runomatineoita, näyttelyitä ja seminaareja. Tarkemmat tiedot tapahtumista löytyvät seuran kotisivuilta. 

Nostin juhlavuoden esille jo eilen Facebook-sivuillamme, kun kyselin lukijoidemme lempirunoja Harmajalta. Runojen joukossa mainittiin muun muassa Peipponen, Paisuvat silmut ja Sateisena yönä.

Jäin illalla lukemaan ja miettimään Harmajan tekstejä, joista löytyy suurta kauneutta ja syvää murhetta. Siksi tahdoin vielä Sunnuntaiotteessani palata runoilijattareen. 

”Minun sydämeni tuska on vuorenkorkuinen”

Saima Harmaja eli lyhyen ja sairauden varjostaman elämän. Hän kuoli tuberkuloosiin huhtikuussa 1937 — ennen kuin ehti täyttää 24 vuotta. Tuberkuloosi oli tuolloin varsin yleinen keuhkosairaus. Tautia pidettiin erityisesti nuorten ja luovien ihmisten sairautena. Sitä on jopa kutsuttu runoilijoiden taudiksi.

”Monet muut suomalaiset runoilijat eivät puhu tuberkuloosista yhtä avoimesti kuin Saima Harmaja. Se on kuitenkin aavistettavissa, vaikka he puhuvat runoissaan vaan sairaudesta. Ainakin Katri Vala, Uuno Kailas, Kaarlo Sarkia sekä Edith Södergran ovat sairastaneet keuhkotautia”, luettelee Oulun yliopiston dosentti, kirjallisuudentutkija Kari Sallamaa Ylen Akuutin haastattelussa.

Julkinen runoilijaelämä kesti vain viisi vuotta, mutta sinä aikana Harmaja ehti julkaista neljä runokokoelmaa: Huhtikuu (1932), Sateen jälkeen (1935), Hunnutettu (1936) ja Kaukainen maa (1937). Hän sai arvostusta runoilijana jo elinaikanaan, tästä osoituksena Valtion kirjallisuudenpalkinto vuonna 1935 ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran palkinto vuonna 1936.

”Ovi sulkeutui, valtavat laineet veivät minut jälleen. Istuin sängyssä ja kirjoitin, kunnes runo lopulta sai suuret ääriviivansa, kunnes se sai hahmon ja irtautui. Mutta pitkän aikaa sen jälkeen virtasi minusta voimaa pimeyteen; makasin poski tyynyllä ja nautin rajattomasti.” – Saima Harmaja päiväkirjassaan 12.10.1932

Saima Harmajan runoissa teemoina kulkee kärsimys ja kuolema, mutta myös hengellisyys ja nuoren elämän hehku. Hänen runokielensä on saanut vaikutteita muun muassa Uuno Kailaalta, Edith Södergranilta ja Aleksis Kiveltä. Esa muuten kirjoitti ihanasti Södergranista blogiinsa aiemmin tällä viikolla. 

Luettavaa ja kuunneltavaa Saima Harmajasta

Ennakkotietojen mukaan WSOY julkaisee helmikuun aikana Päivi Istalan toimittaman teoksen Kirjeitä Saima Harmajalle, joka sisältää mm. Jaakko-sulhasen sekä ystävien ja kirjailijatuttujen tervehdyksiä ja kirjeitä runoilijattarelle. Istala on Saima Harmaja -seuran puheenjohtaja.

Lisäksi WSOY julkaisee huhtikuussa uusintapainoksena Saima Harmajan Kootut runot, jossa on kaikki neljä runokokoelmaa sekä otteita Harmajan päiväkirjoista.

Ylen Elävä arkisto tarjoaa näkymän Harmajan elämään ohjelmassa Saima Harmajan jäljillä. Suosittelen kuuntelemaan koskettavan ja runoilijan elämää valaisevan ohjelman!

Sunnuntaiotteessa Taottu sydän

Saima Harmaja: Taottu sydänOmia suosikkejani Saima Harmajan runoista ovat Rannalla, Aleksis Kiven haudalla ja Peipponen. Sunnuntaiotteeseeni valikoitui kuitenkin pitkäaikainen suosikkini Taottu sydän, sillä kaikesta kärsimyksestä huolimatta tekstistä huokuu voima ja toivo.

Mikä on sinun lempirunosi Saima Harmajalta?

Kuulisin mielelläni suosikistasi! Runoja voi ehdottaa myös Saima Harmajan juhlavuosisivustolle.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Edith Södergran, juhlavuosi, Runot, Saima Harmaja, Sunnuntaiote

Kommentit

Kiitos vinkistä! Ainakin minä laitan heti kuulumaan suosittelemasi ohjelman taustalle. 🙂

Saima Harmaja-faneille: Radio Suomesta tuli perjantaina loistava ohjelma Saimasta: Kiveen hakatut. Kuunneltavissa kuukauden ajan Areenassa http://areena.yle.fi/radio/1852793
Suosittelen lämpimästi. Itse olen Harmaja-aloittelija. Hänen elämänsä ja luontoaiheiset runonsa koskettavat minua.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *