Lukukuun tarinoissa metsästetään heinäkuun parasta lukukokemusta

Lukukuun_tarinatMitä SINÄ luit heinäkuun aikana? Olitko rennon lomalukemisen lumoissa vai tartuitko kenties kiinnostavaan tietokirjaan? Kyselen jälleen kuun viimeisenä päivänä kuukauden parhaita lukukokemuksia. Nyt on lukuvinkkien aika!

Kostautuuko keveiden kirjojen kuukausi?

Koko kesän suosikkini kaikista lukemistani teoksista on ehdottomasti Neil Gaimanin haikea ja kaunis romaani The Ocean at the End of the Lane, ja se siintää edelleen mielessäni, kun organisoin heinäkuun lukukokemuksia pääni sisällä. Kuukauden alussa (ja lukujumista kärsittyäni) päätin, että nollaan kiireisen kevään jälkiä ja kerään samalla voimia tulevaa syksyä varten lukemalla heinäkuussa pelkästään keveitä romaaneja.

Heinäkuun lukulistalla ovat olleet muun muassa nämä teokset:

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa (Teos)
Antti Tuomainen: Veljeni vartija (Like)
Antti Tuomainen: Tappaja, toivoakseni (Like)
Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava)
Wladimir Kaminer: Ryssändisko (Sammakko)
Magdalena Hai: Kellopelikuningas (Karisto)
Ilkka Auer & Antti J. Jokinen: Nicholas North – Kalmattaren kirous (Otava)
Maria Semple: Missä olet, Bernadette? (Gummerus)
Siegfried Lenz: Hetken hiljaisuus (Gummerus)
Mary Blayney: One More Kiss (Bantam Books)
Diana Gabaldon: Muukalainen (Gummerus)
Molly Harper: Nice Girls Don’t Have Fangs (Kindle Edition)
Chloe Neill: Biting Cold (Kindle Edition)
H. P. Mallory: Malice in Wonderland (Kindle Edition)

HeinakuuEhkä odotan jo malttamattomana syksyn uutuuksia tai sitten kevyemmät romaanit sekä lukumaratonin jälkeinen turtumus saivat aikaiseksi tunnetilan, että heinäkuu ei tuonut vastaani mitään erikoisen tajunnanräjäyttävää lukukokemusta. 

Toisaalta voisi miettiä, tarvitseeko aina tähdätä suureellisiin tunnepurkauksiin ja ajatusvirtoihin lukiessa.

Hyviä teoksia kyllä luin. Maria Semplen satiirinen romaani Missä olet, Bernadette? osoittautui mukiinmenevän pisteliääksi ja Siegfried Lenzin Hetken hiljaisuus oli rakkauskertomuksena lämmin, joskin hivenen sekavasti poukkoileva kerronnassaan. Wladimir Kaminerin Ryssändiskon lyhyille ja absurdeille tarinoille nauroin jopa ääneen, ja Mia Kankimäen matkapäiväkirja Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin herätti hidastempoisena luettavana paljon ajatuksia kulttuurien ja aikakausien kohtaamisista kirjojen sivuilla.

Ilahduttavin lukukokemus heinäkuun aikana oli kuitenkin Magdalena Hain Gigistä ja Henrystä kertovan höyrypunkkisarjan toinen osa Kellopelikuningas, joka osoitti, että Hai on kehittynyt kirjailijana huimasti Kerjäläisprinsessan jälkeen. Vaihtoehtoiseen historiaan sijoittuva tarina tarjoaa nuorille (kuin myös hieman vanhemmille) lukijoille riemastuttavan omintakeisen maailman.

Saiko joku teos Sinun sydämesi lyömään nopeammin heinäkuun aikana?

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Lukukuun tarinat, Lukuvinkit

Kommentit

Tsemppiä syksyyn.

Samoin minäkin tekisin, jos lukupiiriä vetäisin 🙂 Ja varmasti viihtyisin seurassanne. On vaan vähän pitkä matka. Juteltavaa kyllä riittäisi – päiviksi – niin kuin uumoilit.

Pari muuta kirjaa tässä ehtii varmasti vielä lukea en Tuomaista. Sehän minulla onkin kotona jemmassa 🙂

Illalla perjantain luetuissa ”kuulet”, minkä kirjan olen aloittanut. Kohta.

Neuvot ovat aina tarpeen ja niitä kuuntelen mielelläni!

Voi olla, etten syksyn tullen enää ehdi kertailemaan mitään aiemmin luettua, sillä aikataulu näyttää jo tällä hetkellä vielä kevättä kireämmältä. Jokapäiväinen elämämme on kaiken lukemani mukaan kuitenkin juuri sellainen romaani, joka pitää lukea ajatuksella ja sydämellä – ilman kiirettä. Siksi siihen täytyy panostaa ajallisesti.

Minulla on muuten tapana koota lukupiirikirjoja lukiessani ajatuksia ja vertailuja erilliselle paperille, ja ottaa aiheita esille sopivan hetken tullen keskustelun aikana. On jo kova ikävä piirini pariin, jonka kanssa olemme kokoontuneet useamman vuoden ajan. 🙂 Sinä, Sirpa, viihtyisit varmasti joukossamme!

Odotan myös kovasti elokuun lukupiirikeskustelua täällä Lukeminen.fi-sivuilla. Jospa Antti Tuomaisen romaani saisi useita muitakin innostumaan kommentointiin ja keskusteluun – ainakin se on herättänyt paljon huomiota ilmestymisensä jälkeen mediassa ja blogeissa.

Tämän vuoden esikoisista Saara ehdottomasti – tähän asti – vaikuttavin.

Jos vain suinkin ehdit, niin lue Pelon kirja nyt kaikessa rauhassa. Kirjoita ylös noita hienoja ajatuksia / tulkintoja / vertailuja / arvioita, joita teet täällä blogissakin. Ja palaa sitten ennen lukupiiriä kertaillen kirjan ja syntyneiden mielipiteittesi pariin. Minusta tämä kirja kannattaa ottaa perusteelliseen ”tutkintaan” Ja jos et ole lukenut Tsvetajevaa itseään, niin oikein perusteellinen ollaksesi, luepa vaikka tuo yllä mainitsemani teos.
No, nyt tässä taitaa ”muna neuvoa kanaa”

Mahtava lukulista! Sinulle on ollut sekä määrällisesti että laadullisesti parempaa luettavaa heinäkuun aikana. Teemestarin kirja ja Saara ovat molemmat hienoja ja – kuten sanoit – kovin valmiita esikoisia. Veri ehkä vetää hieman kotia kohti, mutta Saara on suosikkini kaikista kevään aikana lukemistani esikoisromaaneista.

Tällä hetkellä mietin tulevan syksyn lukemistoa lukupiiriini, joka kokoontuu Oulun pääkirjastossa. Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme on yksi vahvoista ehdokkaista lukupiiriteokseksi, ja siitä syystä arvuuttelen, että luenko sen jo nyt vai lähempänä käsittelyajankohtaa.

Paljonpa olet, Minna, ehtinyt heinäkuussa lukea.

Oma listani on tämän näköinen:

Desai, Kishwar: Pimeyden lapset
Haahtela, Joel: Katoamispiste
Hyry, Antti: Uuni
Itäranta, Emmi: Teemestarin kirja
Kaarlela, Tanja: Saara
Murakami, Haruki: Norwegian Wood
Nousiainen, Inka: Seitti
Nousiainen, Inka: Karkkiautomaatti
Nousiainen, Inka: Arvaa ketä ajattelen
Patrakova, Inna: Kultahammas
Pulkkinen, Riikka: Raja
Pelo, Riikka: Jokapäiväinen elämämme
Snellman, Anja: Ivana B
Tuomainen, Antti: Parantaja
Ulitskaja, Ludmila: Iloiset hautajaiset
Ulitskaja, Ludmila: Naisten valheet
Tsvetajeva. Marina: Piru ja muita kertomuksia
Sinisalo, Johanna: Linnunaivot
McCall Smith, Alexander: Mma Ramotsve – Elämän kirrkas keskipäivä
Veirto, Kalle: Leiri (nuorten kirja)

Oho, yllätyinpä itsekin.

Minkähän tuolta nostaisi ylitse muiden. Jälleen vaikeaa ja pakko valita kolme: viime vuoden esikoisteos Teemestarin kirja ja tämän vuoden esikoinen Saara. Molemmat omalla tavallaan upeita, kovin ”valmiita” esikoisteoksia.

Kolmas minuun vaikuttanut kirja oli Jokapäiväinen elämämme.

Sen enempiä kommentoimatta suosittelen kaikkia kolmea lämpimästi.

ps. Minna, lupasin mielipiteeni Saarasta. Huomasin, että se on laittamatta 😉

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *