Lukukuun tarinat: mikä kirja sykähdytti helmikuussa?

Lukukuun tarinat, helmikuuTammikuussa alkunsa saanut Lukukuun tarinat kysely jatkuu helmikuun viimeisenä päivänä. Mikä kirja jätti syvimmät jälkensä Sinuun tässä kuussa?

Sari Salin: Narri kertojanaAlkuvuoden aikana on ehtinyt ilmestyä monia mielenkiintoisia teoksia, joita olen käynyt hypistelemässä kirjakaupalla. Paine on välillä sietämättömyyden rajoilla, kun sydän halajaa lukea uutuusromaaneja, mutta järki komentaa opintojen pariin. Helmikuu menikin kohdallani pääasiassa lukiessa lähdemateriaaleja opiskelujani varten ja taistellessa kaunokirjallista nälkää vastaan.

Jos jotakuta kiinnostaa kirjallisuudentutkimus, niin esimerkiksi Sari Salinin Narri kertojana – Kultaisesta aasista suomalaiseen postmodernismiin (SKS) on vetävä teos, jossa Salin pohtii kotimaisen nykykirjallisuuden epäluotettavia kertojia ja narrin kieltä sekä mieltä.

Narri kertojana on yksi lähdeteoksista, kun tutkin Tuomas Kyrön romaania Kerjäläinen ja jänis (Siltala), ja mietin, voisiko Vatanescussakin olla narrin piirteitä. Jospa asia minulle selviää maaliskuun aikana.

Attraktionovellien maailma yllätti

Kuluneen kuukauden kiehtovin uusi tuttavuus kirjailijoissa oli Juhani Karila ja hänen teoksensa Gorilla (Otava), jonka absurdit novellit nyrjäyttivät lukemismieltäni. Karilan novellien teho perustuu yllätyksellisiin, jopa shokeeraaviin, kerronnallisiin käänteisiin, mielikuvituksen lentoon sekä ihmetyksen herättämiseen.

Lukija ei pääse Karilan lyhyttarinoiden parissa helpolla, vaan apukeinoksi täytyy ottaa huumori. Tekstit hämmästyttävät ja attraktio syttyy. 

Gorillaa sivusin aiemmin Perjantain luetuissa. Teos sopii esikoiskirjahaastetta suorittaville.

Paul Auster & J. M. Coetzee: Tässä ja nytKirkas älyllisyys kiehtoo

Helmikuun kirjoista kirkkaimpana loistaa Paul Austerin ja J. M. Coetzeen Tässä ja nyt – Kirjeitä ystävyydestä (Tammi), josta kirjoitin myös Sunnuntaiotteeseeni. Kirjeiden sanallinen hehku lämmittää yhä mieltäni, sillä ajatuksien palon ja kirjallisen luomisvoiman vimmainen yhteenkietoutuminen loi moniaalle ulottuvan verkon, josta en tahdo päästää irti.

Kirjeiden intiimit paljastukset takasivat henkilökohtaisen tason, joka ulotti ystävyyden ulkopuoliseen lukijaan saakka. 

Tässä ja nyt olisi oivallinen valinta 12 tuttua tuntematonta kirjailijaa -haastetta suorittaville. Suosittelen teosta lämpimästi kaikille laadukkaan kirjallisuuden ystäville!

Mitä lukisin seuraavaksi?

Tulevan kuun lukulistalla on muun muassa Sari Kivistön & H. K. Riikosen Satiiri Suomessa (SKS), Pekka Vartiaisen Postmoderni kirjallisuus. Länsimaisen kirjallisuuden historia 1945-2000 (Avain), Milan Kunderan Esirippu (Siltala), Maaria Päivisen Pintanaarmuja (Ntamo), Grégoire Delacourtin Onnen koukkuja (WSOY), Yiyun Lin Kulkurit (Tammi), John Greenen Tähtiin kirjoitettu (WSOY) ja Marianne Cedervallin Tästä talvesta tulee musta (Atena).

Kirjava joukko teoksia, ja määrä kasvaa päivittäin. Nälkä kasvaa syödessä, joten lukunälkä kaiketi lisääntyy lukiessa.

Mikä mahtaa nousta maaliskuun kirjoista hienoimmaksi lukukokemukseksi? Sitä ennen tahdon kuitenkin kuulla:

Mikä kirja sykähdytti Sinua helmikuussa? 

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Gorilla, J. M. Coetzee, Juhani Karila, kirjat, kysely, lukeminen, Lukukuun tarinat, Lukuvinkit, Narri kertojana, Paul Auster, Sari Salin, Tässä ja nyt

Kommentit

Olen lukenut tuon Cedervallin kirjan ruotsiksi eli Svartvinter. Kirjoittajan rikosromaanit ovat mielestäni mainioita, eivät tyypillisiä rikosromaaneja. Sijoittuvat kaikki osin Gotlantiin.

Luin L.M.Montgomeryn Perinnönjakajat.
En tiennyt että hän on kirjoittanut myös aikuisille.
Pidin kirjasta, pidän ”vanhasta” tyylistä.

Rönnbackan kirja on odotellut jo pitkään lukuvuoroaan hyllyssäni. Jostakin syystä en ole siihen vielä tarttunut, mutta olen hiljattain kuullut kirjasta paljon hyvää (kuten esimerkiksi sinun kommenttisi, Knarp!), joten täytyy siirtää teos luettavien pinoon. 🙂 Kiitos vinkistä!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *