Liketän syksyä!

Liketan_syksyaTänään olen iloinen kirjanörtti.

Sattuneesta syystä ystäväni tai sukulaiseni eivät ole ostaneet minulle kirjalahjoja vuosikausiin. He väittävät, että kirjojen suurkuluttajalle on hankala valita sopivanlaista luettavaa — ja tottahan se on. Viehtymys kirjalahja-ajatusta kohtaan ei kuitenkaan ole vähentynyt, sillä paketin avaamiseen liittyvä hurmaava huuma yllätyksellisessä elementissään jaksaa ilahduttaa yhä edelleen.

Kun saavuin eilen kotiin reissuiltani, postin joukossa pilkotti pakettikortti, jonka sisällöksi määriteltiin ”kirjoja”. Kävin iltapäivällä postissa lunastamassa pakettini, enkä malttanut odottaa kotiin saakka sen avaamista. Lempikahvilani Café Kuluma sai toimia toimistonani, kun kiireisin sormin availin pakettinauhoja, jotta näkisin, mitä paketin sisällä on.

Riemu oli suuri, kun sisällöksi paljastui kolme teosta Liken syyskuvastosta.

ReikaNovelleja!

Ensimmäiseksi sain silmiini Riikka Ala-Harjan novellikokoelman nimeltään Reikä, jonka kansikuva on häpeilemättömän sukupuoli- ja seksuaalispainotteinen. Millainen mahtaa olla sisältö? 

Takakannessa luvataan, että teoksen ”novelleissa kiivetään korkealle, käydään avannossa hävittämässä vihaa, täytetään 30 vuotta, täytetään 50 vuotta, odotetaan äitiä sairaalasta lomalle ja poikaa tulevaksi käymään”. Oletan tällä perusteella löytäväni teksteistä ihmiselon nurjuutta mutta myös ihanuutta.

Ala-Harjan vuosi sitten ilmestynyt romaani Maihinnousu oli Finlandia-ehdokkaana, ja teosta puitiin myös näkyvästi mediassa. Romaanin keskiössä oli naisen selviytymistaistelu, eräänlainen maihinnousu (miten osuva olikaan teoksen nimi!), miehen pettäessä ja lapsen sairastuessa. Maihinnousu oli väkevä lukukokemus ja kielellisesti pakahduttavan kiihkeä, joten odotankin novellikokoelman antavan jälleen paljon ihailtavaa ja mietiskeltävää. 

VeripailakatEsikoinen!

Toisena kirjana paketista paljastui Milla Ollikaisen esikoisromaani Veripailakat. Teoksen ilmestymistä olen jo ehtinyt odottaa ihan sen takia, että minua kiinnostaa nähdä, kuinka kirjoittaa Aki Ollikaisen puoliso. 

Milla Ollikainen voitti romaanikäsikirjoituksellaan Liken ja Suomen dekkariseuran järjestämän Rikos kannattaa -kirjoituskilpailun vuonna 2012. 

Veripailakan tapahtumat sijoittuvat Lappiin, mikä jo sinänsä luo mystiikkaa rikosromaaniin, ja juoni kiinnittyy takakansitekstin mukaan suomalaiseen kansanperinteeseen sekä vaiettuun lähihistoriaamme. 

Mutta mikä on pailakka? Myönnetään: piti googlettaa, kun en poronhoitoalueelta ole kotoisin. Se on kuohittu ja kesyttämätön urosporo.

[Päivitys 11.8.2013] Lue myös arvioni Veripailakat-teoksesta täältä.

PaskapuhettaAvautumista!

Pinkan alimmaisena oli Jouni Hynysen kirjoituskokoelma Paskapuhetta, jonka syövereistä löytyy Hynysen tuoreimmat avautumiset kansakunnan tilasta.

Jos joku ei vielä tiedä, on Kotiteollisuus yksi lempibändeistäni, ja Hynysen herjaavan ironista lyriikkaa olen kuunnellut viimeisen kuukauden aikana sekä albumeilta että livenä Qstockissa.

Kotiteollisuuden heinäkuun alussa ilmestyneen albumin Maailmanlopun tunnelma on sanoituksiltaan ja sävellyksiltään melkeinpä iloluontoisin yhtyeen historiassa. Mutta millainen mahtaa olla kirjoituskokoelma? Paskapuhetta-teoksessa makuu- ja hotellihuonepsykologi Hynynen ruotii muun muassa politiikkaa, televisiotarjontaa ja musiikkiteollisuutta — sekä tietysti naisia.  

Mitä muuta Liken syksy tarjoilee?

Liken syyskuvaston perusteella kirjasatoni näyttää vallan mahtavalta. Näitä odotan:

Arturo Pérez-Reverte: Kohtalon tango
Karl Ove Knausgård: Taisteluni III
Linda Boström Knausgård: Helioskatastrofi
Rob Zombie: Salemin kirous
Glen Duncan: Viimeinen ihmissusi
Antti Alanen & Olaf Möller (toim.): Citizen Peter
Peter von Bagh: Chaplin

Muut Liken herkut: www.like.fi/uutuudet.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Jouni Hynynen, Like, Milla Ollikainen, Paskapuhetta, reikä, Riikka Ala-Harja, syksy 2013, Veripailakat

Kommentit

Ala-Harjan novellit olisivat olleet eilen kirjastosta saatavilla, mutta sinne jäivät. Ollikaista tavoittelin, mutta ei ollut vielä hankintalistalla. Sen sijaan Pihkatappi odottaa lukuvuoroa, samoin Valkea kuin lumi, Miehittäjän morsiamet, Haudan takaa ja Pixonin pojat ja TV:n kotoisa kajo. Ja tietysti Synkkä niin kuin sydämeni.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *