Kysely: Mikä Tieto-Finlandia-ehdokas on kiinnostavin?

logoSuomen Kirjasäätiön vuosittaisten kirjallisuuspalkintojen loppusuora alkoi 5. marraskuuta Tieto-Finlandia-ehdokkaiden julkistuksella. Yleistajuiselle tietokirjalle myönnettävää palkintoa tavoittelee vuonna 2013 kuusi teosta, joiden aiheet vaihtelevat sota-aiheista muistisairauksiin ja kokoteista vapaalaskuun sekä öljyteollisuuteen. 

Ehdokkaat valitsi kolmihenkinen valintalautakunta, johon kuuluivat opetusneuvos Pirjo Sinko (pj.), suomentaja Markku Päkkilä ja kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. 21. marraskuuta julkistettavan voittajan valitsee Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Kirjasäätiön sivuilla kerrotaan, että 30.000 euron arvoinen Tieto-Finlandia-palkinto myönnetään tunnustuksena

”ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen”. 

Pohjalta kurkistaa siis kaupalliset intressit, sillä palkinnolla toivotaan lukijoiden löytävän kerronnaltaan taidokkaiden — kaunokirjallisuuden keinoja käyttävien? — ja populaarien tietokirjojen äärelle.

Koska palkinto on tarkoitettu edistämään lukijoiden kiinnostusta, haluan kuulla, mitä Sinä, lukija, pidät kiinnostavimpana ehdokaskirjana.

Teen samantapaisen kyselyn myös muista Kirjasäätiön kirjallisuuspalkintoehdokkaista. Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon Junior Finlandian ehdokkaat julkistetaan torstaina 7.11. ja kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat tiistaina 12. marraskuuta.  

1. Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina (Teos)

jensen

Valintalautakunnan perustelut:

Tyttären näkökulmasta kirjoitettu puhutteleva kirja kertoo isän yllättävästä sairastumisesta Alzheimerin tautiin ja dementiaan. Toimittajan ammattitaidolla Hanna Jensen kuljettaa lukijaansa matkassaan 940 päivää ja koukuttaa tämän lähes yhdellä lukemisella elämään mukana surullisen mutta valoisan tositarinan, joka on samaan aikaan sekä henkilökohtainen että yleispätevä.

Teos on tietokirja sanan kaikissa merkityksissä: kirja tiedon tarpeesta, sen sitkeästä hankinnasta ja merkityksestä. Tieto auttaa selviytymään. Vaikka muistisairas isä unohtaa, lukija muistaa hänen tarinansa pitkään.

Kustantajan esittely teoksesta: www.teos.fi.

2. Harri Kalha: Kokottien kultakausi. Belle Époquen mediatähdet modernin naiseuden kuvastimina (SKS)

kalha

Valintalautakunnan perustelut:

Harri Kalhan kirja tarjoaa sekä visuaalista nautintoa että kiinnostavasti esitettyä kulttuuritietoa. Aineistona ovat kirjoittajan kokoamat kokotteja — aikansa huippumalleja tai mediatähtiä — esittävät postikortit. Analyysi ei kuitenkaan jää vain ajankuvaksi viime vuosisadan alun Euroopasta, vaan tekijä liittää nk. Belle Époquen mediailmiöitä nykyaikaan ja aikamme tapaan tuotteistaa naista. 

Kalhan teksti avautuu helposti, niin viisaasti kirjoittaja kulkee lukijansa rinnalla häntä opastaen. Näin päästään kauniin pinnan alle yhä syvempiin tulkintoihin.

Kustantajan esittely teoksesta: www.finlit.fi.

3. Teemu Keskisarja: Viipuri 1918 (Siltala)

keskisarja

Valintalautakunnan perustelut: 

Teemu Keskisarjalla on taito yhdistää mittava historiallinen tietoaines ja suuren draaman kaari jänteväksi kerronnaksi. Kirjassaan Viipurista keväällä 1918 käydystä taistelusta hän kuljettaa rinnatusten niin herrojen, rivimiesten kuin vähäväkistenkin kohtaloita ensikahakoista ratkaisun hetkiin.

Ilmeikkäällä ja vahvasti visuaalisella tyylillään Keskisarja tempaa lukijan mukaansa sodan kurimukseen rintaman molemmin puolin. Vavahduttavien tapahtumien kuvausta täydentää punnittu pohdinta veritöiden syistä ja tekijöistä.

Kustantajan esittely teoksesta: www.siltalapublishing.fi.

4. Ville Kivimäki: Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939—1945 (WSOY)

kivimaki

Valintalautakunnan perustelut: 

Noin 18 000 sotilaan mielenterveys järkkyi talvi- ja jatkosodassa tai oli heikoilla jo sotaan lähtiessä. Seuraukset olivat traagiset, kun tällaiseen ei ollut lainkaan varauduttu.

Pohtivan tutkimustiedon lisäksi Kivimäen kertomat henkilötarinat jäävät askarruttamaan: sota voi murtaa ja sopivissa oloissa mursi kenen tahansa mielenterveyden. Poikkeusajan psykiatria vähäisine keinoineen toimi tiukassa puristuksessa, sairastuneiden leimaaminen karkureiksi ja pelkureiksi oli arkipäivää. Tragiikka ulottuu nykyaikaan saakka: sodassa sairastuneesta mielestä ei saanut korvauksia vielä 1990-luvullakaan. Ansiokkaat kuvatekstit ja kansikuva näyttävät tutun sotakuvaston uudessa valossa.

Kustantajan esittely teoksestawww.wsoy.fi.

5. Rauli Partanen, Harri Paloheimo, Heikki Waris: Suomi öljyn jälkeen (Into)

partanen

Valintalautakunnan perustelut: 

Poikkeuksellisen painavaa asiaa: mitä tapahtuu kun halpa eli helposti hyödynnettävä öljy käy vähiin? 

Ympäristökirjan näköinen teos paljastuu jokamiehen kansantaloustiedoksi. Energiamuotoja, niiden ominaisuuksia ja saatavuutta koskevia faktoja analysoidaan systemaattisesti ja väitteitä peräänantamattomasti. Loppupään skenaarioissa hahmotellaan useita vaihtoehtoisia tulevaisuuksia kalliin energian maailmassa — niin hallittuja kuin hallitsemattomia.

Tekijät herättävät lukijan omantunnon: mitä voin tehdä paitsi oman energiankäyttöni, myös maani ja koko maailman energiankäytön muuttamiseksi?

Kustantajan esittely teoksesta: www.intokustannus.fi.

6. Matti Verkasalo, Jarkko-Juhani Henttonen, Kai Arponen: Vapaalasku – tieto, taito, turvallisuus (Kustannus Oy Vapaalasku)

vapaalasku

Valintalautakunnan perustelut: 

Ei jää epäilystäkään, että Vapaalasku on syntynyt tekijöiden rakkaudesta ja intohimosta harrastukseensa. He tarjoavat seikkaperäisen johdatuksen kaikkeen, mitä vapaalaskijan on otettava haltuun jo ennen rinteeseen nousemista alkaen varusteista ja valmistautumisesta aina luonnontuntemukseen ja hätätilanteisiin.

Tarinat Suomen ja maailman huippurinteiltä kertovat, mitä laji parhaimmillaan – ja myös pahimmillaan. Kokonaisuuden kruunaavat jylhät kuvat ja yksityiskohtia myöten mietitty viileän raikas ulkoasu. Tavallinenkin hiihtelijä on myyty.

Kustantajan esittely teoksesta: www.vapaalasku.com.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: 2013, kysely, palkinto, Tieto-Finlandia, tietokirjallisuus

Kommentit

Suomi öljyn jälkeen on äärimmäisen tärkeä keskustelun avaus ja ansaitsee kaiken mahdollisen huomion minkä palkinnon saaminen toisi mukanaan.

Laadukkaita ja hienoja teoksia koko joukko. Yksi on merkityksessään omassa luokassaan; ”Suomi öljyn jälkeen”
Se kokoaa kansantajuiseen muotoon sirpaleista sellaista tietoa , jota ilmeisesti edes valtiojohtomme ole vielä sisäistänyt. Todellinen kohtalon teos. Hatunnoston arvoinen suoritus tekijöiltään.

Suomi öljyn jälkeen pitäisi kaikkien lukea. Hiffais moni miten tämä maailma toimii.

Äänestin sitä ainoaa lukemaani, mutta se on HYVÄ. Ja lautakunnan perustelut hyvät. Lukekaa. Helppotajuisesti asiaa ja omakohtaista kokemusta sekä tietoa, mistä saa lisää tietoa 😉

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *