Kuusi ostosvinkkiä Kirjan ja ruusun päivään

Paras tapa juhlia kirjallisuutta on se, että tarttuu kirjaan ja lukee; syventyy kirjailijan luomiin maisemiin ja antaa mielen lentää sanojen ja aiheiden parissa. Tänään 23.4. vietetään Kirjan ja ruusun päivää, joka on meidän kaikkien kirjallisuutta rakastavien yhteinen juhlapäivä ja joka muistuttaa, että saadaksemme lukea jatkossakin kirjoja, meidän tulee lukemisen lisäksi ostaa niitä ja tukea toiminnallamme kirja-alaa.

Kannustaakseen lukijoita kirjakauppoihin Suomen Kirjakauppaliitto on jälleen valinnut erityisen ruusukirjailijan, jolta on tilattu erikoisteos jaettavaksi kirjanostajille. Tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailija on Kari Hotakainen, jonka pienoisromaania Kantaja jaetaan kaupan päälle yli 15 euron kirjaostoksista ympäri Suomen. Tarjous on voimassa tästä päivästä lauantaihin (23.–25.4.) – tai niin kauan kuin kirjoja riittää. 

Jotta kenenkään ei tarvitsisi lähteä kirjakaupasta tyhjin käsin kotiin, jaan muutaman viime hetken ostosvinkin. Jospa joku löytäisi näistä jotain iloa! Lisää kirjavinkkejä löytyy Suomen suurin lukupiiri -FB-sivustolta. Samasta paikasta löytyy vinkkejä siitä, mistä päivän nimikkokirjailijan voi tänään yhyttää ja mitä muuta Suomen kirjakaupoissa tapahtuu. 

                     KRP_Lemen_Stoner_Neidonhius 

Suuria teemoja ja laadukasta maailmankirjallisuutta halajaville suosittelen Mihail Šiškinin romaania Neidonhius (WSOY, suom. Vappu Orlov).

Ikuisuuskysymyksiin sukeltavassa Neidonhiuksessa elämän ja kuoleman tasapainoa värisyttelevät sota ja rakkaus. Venäläissyntyisen Mihail Šiškinin romaani on runsas, mahtipontinen, tulkintoja ja ajatuksia herättelevä kokonaisuus, jonka kerrontatasojen ja -tyylien vaihtelut vaativat aikaa ja virkeät aivot. Tämä käännösromaani jos mikä on ajankäytön ja pohdinnan arvoinen. 

Šiškin on ajankohtainen kirjailija, sillä hän vierailee Suomessa toukokuun loppupuolella Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla.

Loisteliaasta, huolellisesta suomennoksesta erityiskiitos Vappu Orloville. 

Kaikille kirjallisuutta rakastaville suosittelen John Williamsin romaania Stoner (Bazar, suom. Ilkka Rekiaro). 

Vähäeleisyydessään järisyttävän lukukokemuksen tarjoaa Stoner, joka nousi pinnalle, arvostelumenestykseksi ja bestselleriksi vuosikymmenten unohduksen jälkeen. Stoner on Neidonhiukseen verrattuna riisuttu romaani; se hiipii lukijan sydämeen ja ytimiin pelkistetyllä viisaudella siitä, millainen voi olla kirjallisuusrakastajan elämä kaikista tielle sattuvista ohdakkeista ja menetyksistä huolimatta. 

Vauhdista ja vaarallisista tilanteista sekä tekoälyllä leikittelystä pitäville suosittelen Jaakko Markus Seppälä esikoisromaania Lemen (Like).

Seppälän esikoisromaani on pesunkestävää kyberpunkia. Lemen kumartaa genren suuruuksille, kuten William Gibsonin Neurovelholle ja sellaisille elokuville kuin Blade Runner, Robocob ja Matrix: se tarjoilee dystooppiseen tulevaisuuteen sijoittuvan kiihkeärytmisen jännärin, jossa on noir-dekkarin piirteitä. 

Vaikka joissakin kohdin olisi toivonut lukijaa armahtavampaa menoa ja henkilöiden syvällisempää kehittelyä takaa-ajojen ja koodarikielen rinnalle, teoksen mukana viihtyy mainiosti teknologianörttien lisäksi kaltaiseni hyvästä viihteestä pitävät kirjanörtit. 

Lemenin jatko-osaa odotellessa kannattaa käydä kuuntelemassa komeaa ja fiksua kirjailijaa, jos hän sattuu vierailemaan jossain lähistöllä. Oululaiset pääsevät nautiskelemaan kirjailijasta torstaina 23.4. klo 17.00 Akateemiseen kirjakauppaan. 

                     KRP_hirvonen_nuotio_latvala

Lyhyitä tarinoita suosiville suosittelen Taina Latvala kertomuskokoelmaa Ennen kuin kaikki muuttuu (Otava).

Taina Latvalan kertomukset ovat pirskahtelevia, herkkiä nuppuja, jotka puhkeavat sanoina värilliseen kukkaloistoon nuoren naisen tavoin. Samalla ne ovat haikeudessaan hyvästijättöjä nuoruuden hurmalle ja entisille ihmissuhteille. Tarinoita voi lukea yksittäin tai palapelinä, sillä näennäisesti irralliset kertomukset nivoutuvat (ainakin osittain) yhteen.

Ajankohtaisia aiheita pohdiskeleville suosittelen Elina Hirvonen romaania Kun kaikki loppuu (WSOY).

Painokkaita aiheita – ilmastonmuutosta, yksinäisyyttä, perheenjäsenten pahoinvointia ja radikalisoitumista – käsittelevä Kun kaikki loppuu kylmentää, kuumentaa, koskettaa ja järkyttää. Lukukokemus tönäisee ajattelemaan, mitä voisi tehdä tänä päivänä, että teoksessa esitetty lähitulevaisuuden uhkakuva ei toteutuisi. 

Hirvosen romaani on seesteinen soinnissaan ja silti hienovireinen ja latautunut tunnelmaltaan. Se on tämän kevään vavahduttavin kotimainen teos. 

Rakkautta etsiville suosittelen Eppu Nuotion romaania Mutta minä rakastan sinua (Otava).

Mutta minä rakastan sinua on samettisen lempeä ja keväisen vehreä kertomus kypsemmän iän rakkaudesta sekä rakkauden ja onnen luonteesta. Se kertoo empaattisesti ihmisistä, jotka oppivat itsestään rakkauden myötä – ja kuinka ikä ei väistämättä tee meistä viisaampia rakkauden edessä. 

Väistämättä verrokiksi nousee ruotsalaisen Lena Anderssonin August-palkittu romaani Omavaltaista menettelyä (Siltala, suom. Sanna Manninen), joka on kuitenkin hersyvämmän pisteliäämpi ja ironisempi luonteeltaan kuin Nuotion lempeilevä teos. 

Vaikka romaanin päähenkilöt ovat keski-ikäisiä, teoksen parissa viihtyy oivallisesti kolmikymppisetkin – kirjojen teemat kun eivät rakkauden tavoin katso aina ikää.  

Päättymätön kirjaostoslista

Oma ostoslistani tuntuu paisuvan mahdottomuuksiin, kun alkukevään aikana on julkaistu niin monia kiinnostavia kirjoja. Listallani ovat tällä hetkellä muun muassa JP Koskisen talvisodan aikoihin sijoittuva romaani Kuinka sydän pysäytetään (WSOY), Laura Honkasalon 1960-lukua kuvaileva romaani Perillä kello kuusi (Otava), Lauri Mäkisen esikoisromaani Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (Siltala), joka vie suomalaisten lähetystyöntekijöiden arkeen 1900-luvun alun Ambomaalla, ja Audrey Mageen kehuttu ja palkittu Sopimus (Atena, suom. Heli Naski), natsi-Saksaan sijoittuva rakkaustarina.

Lisäksi tekisi mieli tutustua ensimmäiseen suomennettuun eteläkorealaiseen romaaniin, Kyung-sook Shinin moninkerroin palkittuun teokseen Pidä huolta äidistä (Into, suom. Taru Salminen), joka kertoo rakkaudesta ja sukupolvien välisistä eroista. Sitten olisi vielä Terry Hayesin agenttijännäri Vaeltaja (Bazar, suom. Sami Rouhento) ja virolaisen Rein Raudin palkittu, mysteerimäinen romaani Rekonstruktio (Like, suom. Hannu Oittinen). 

Huh huh, hengästyttää. Tarvitsisin sekä isomman budjetin että jonkinlaiset maitokärryt, joilla saisin tuotua kaikki haluamani kirjat kotiin. 

                  KRP_osta_kirja_saat_kirjan

Hyvää Kirjan ja ruusun päivää!

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Kirjan ja ruusun päivä, kirjavinkki, lukuvinkki

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *