Kirjasuositusten ammattilainen – Helsingin Akateemisen Kirjakaupan Urda Stenius on vuoden libristi

vuoden_libristi_urda_steniusKirjakaupoissa työskentelee intohimoisesti kirjoihin suhtautuvia ihmisiä, jotka puurtavat päivittäin kirjallisuuden puolesta ja jakavat lukemisen ilosanomaa eteenpäin. Helsingin Akateemisen Kirjakaupan Urda Stenius on yksi heistä. Ammattitaitoisena kirjaihmisenä tunnettu Stenius valittiin kesän alussa vuoden 2015 libristiksi. 

Tällä hetkellä kotimaisissa kirjakaupoissa toimii noin 600-700 Steniuksen kaltaista kirjakauppa-alan ammattitutkinnon suorittanutta myyjää eli libristiä.

Ammattitutkinnon suorittaminen on yksi ehdoista, joka vaaditaan vuoden libristiksi valitulta henkilöltä. Lisäksi edellytetään rautaista ammattitaitoa, esimerkillistä kirjantuntemusta sekä aktiivisuutta työssä ja Libro ry:n – kirjakaupoissa työskentelevien myyjien ammattiyhdistyksen – parissa.

Tunnustuspalkinnon myöntävät Libro, Kirjavälitys ja Kirjakauppasäätiö, ja sillä halutaan nostaa esille asiantuntevien kirjamyyjien merkitystä koko työyhteisölle ja lukevalle yleisölle.

Urda Stenius sai palkintoon kuuluvan kunniakirjan, Kirjapöllö-patsaan sekä 1500 euron stipendin kirja-alan Pohjoismaisilla Opintopäivillä kesäkuussa.

Ammattitaidon perustana on lukuharrastus  

Viime vuosien aikana mediassa palstatilaa saanut kirjamyynnin lasku on vaikuttanut koko kirja-alaan. Yt-neuvottelujen myötä henkilöstöä on vähennetty monesta työpaikasta ja kirjakauppoja on lopetettu kannattamattomia. Yritysostojakin on tehty: Suomalainen Kirjakauppa on ollut jo muutaman vuoden osa Otavaa ja vielä syksyn aikana Akateeminen siirtyy Stockmannin omistuksesta Bonnierin huomaan. 

17 vuotta kirjakaupassa työskennellyt Stenius pohtii, että libristien arjessa kirjamyynnin lasku ja sen seuraukset näkyvät kiireen lisääntymisenä. 

”Samat työt tehdään, aikaa on vain vähemmän käytettävissä.”

Kirjoja ja kulttuuria harrastava Stenius kertoo pitävänsä ammattitaitoaan yllä lukemalla mahdollisimman paljon kirjoja. Lisäksi hän vaihtaa ajatuksia luetuista kirjoista kollegojen kanssa, seuraa aktiivisesti mediaa eri muodoissa ja käy kustantajien järjestämissä libristi-illoissa kuuntelemassa kirjauutuuksien esittelyjä.

”Luonnollisesti on aikoja, jolloin lukeminen jää vähemmälle. Toisaalta kun oikein koukuttava kirja sattuu kohdalle, jää moni muu asia tekemättä.”

Kauppaan palaava asiakas on varmin merkki palvelun laadusta

Palkintoperusteissa Urda Steniusta kuvaillaan myyjäksi, joka toimii rauhallisella otteella vaikka pyörremyrskyssä ja jonka huumorintajuista ja ihmisläheistä työskentelytapaa on ilo katsella. Lisäksi häntä kiitellään luotettavaksi kirjaihmiseksi, jonka suosituksista asiakkaat varmasti löytävät itselleen kiinnostavaa luettavaa. 

Steniuksen mielestä palkitsevinta libristin työssä onkin juuri se, kun löytää yhteistyössä asiakkaan kanssa kirjan tai useita kirjoja ja asiakas astuu tyytyväisenä kaupasta ulos. 

”Ja palaa takaisin”, hän lisää. 

Vuosien aikana kirjahyllyjen väleissä on tapahtunut paljon ikimuistoisia kohtaamisia lukemista etsivien ihmisten kanssa.

”Yksi hauska tilanne oli, kun asiakas osti paksun maailmankirjallisuuden klassikon ja halusi sen kahteen osaan lukemista helpottaakseen. Siinä sitten palettiveitsellä halkaisin kirjan”, Stenius muistelee hyväntuulisesti.

urda_steniuksen_kirjasuosituksetKolme lukusuositusta vuoden libristiltä

1. John Williams: Stoner (Bazar, suom. Ilkka Rekiaro
”Elämää ylä- ja alamäessä. Vahva kirja kirjan rakastajalle.”

2. Lars KeplerVainooja (Tammi, suom. Kari Koski)
”Kevyempää mutta taatusti jännittävää. Ei heikkohermoisille.”

3. Karl Ove KnausgårdTaisteluni-sarja (Like, suom. Katriina Huttunen)
”Kestosuosikki!” Stenius kehuu ja suosittelee lukumaratonia Knausgårdin kirjojen parissa kesän kunniaksi. 

Lisää kirjasuosituksia Urda Steniukselta voi käydä tiedustelemassa Helsingin Akateemisessa Kirjakaupassa.  

Urda Steniuksen kuva: Laura Lehtinen

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Kirjakauppasäätiö, Kirjavälitys, libristi, Libro, palkinto, Vuoden libristi

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *