Kirjanörttien vastaisku Pokémoneille – nyt metsästetään kirjoja

Onko kirjahyllyssäsi ahdasta? Tahtoisitko taikoa hyllyille lisätilaa uusia kirjoja varten ja samalla harrastaa yhteisöllistä kirjanpiilotusta ja -metsästystä muiden samanmielisten kanssa? Nyt se on mahdollista.

Belgiassa jättimenestykseen pompannut Facebook-ryhmä ”Chasseurs de livres” on aktivoinut muutamassa viikossa lähes 60 000 lukuharrastajaa kirjajahtiin ympäri maata. Ryhmä sai alkunsa peruskoulun rehtori Aveline Grégoiren ideasta, joka myötäilee suosittua Pokémon Go -peliä: piilotettuja kirjoja metsästetään yksin tai yhdessä kavereiden kanssa erilaisista maastoista. Sekä piilotetuista että löydetyistä kirjoista vinkataan Fb-ryhmässä, joten samalla syntyy keskustelua ja yhteyksiä muihin kirjanörtteihin.

Grégoiren idea ei ole kuitenkaan ainutkertainen. Maailmalla on toiminut vuodesta 2001 alkaen Bookcrossing-yhteisö, jossa myös piilotetaan ja jäljitetään kirjoja. Bookcrossaajia on tällä hetkellä jo yli 1,6 miljoonaa 132 maassa, ja järjestelmään on rekisteröity yli 11,6 miljoonaa kirjaa.

Chasseure de livres -ryhmällä on siis vielä kirittävää Bookcrossingiin nähden. Massakäyttäjiä voi kuitenkin tuoda ryhmän pohjalta kehitettävä sovellus, josta Grégoire väläytti Reutersille. Siihen asti Facebook-ryhmä toimii oivallisesti innoituspaikkana ja yhteisöllisen toiminnan herättäjänä.

Kirjoja piilotetaan ja metsästetään nyt myös Suomessa

Chasseures de livres -ryhmän vanavedessä samantapaisia Facebook-yhteisöjä on syntynyt myös muissa maissa. Suomalainen Fb-ryhmä ”Kirjanmetsästäjät Suomi” perustettiin muutama päivä sitten. Tällä hetkellä ryhmässä on noin parisataa jäsentä, ja ensimmäinen vinkkikin on jo julkaistu.

Jos siis hyllystäsi löytyy ylimääräisiä kirjoja, piilota herkkupalat luontoon tai kaupunkimiljööseen muovitaskussa tai muussa säänkestävässä paketissa. Vinkkaa piilopaikasta kuvan muodossa Facebook-ryhmässä, johon myös raportoidaan onnistuneet löydöt. Kun löytäjä on lukenut kirjan, se laitetaan jälleen kiertoon muiden lukijoiden iloksi.

Comments

Teksti:Plaza
Avainsanat: facebook, keräily, kirjaharrastus, kirjanmetsästys, kirjat, Pokémon

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *