Kirjanörtin juhannustaika koostuu luonnon antimista ja hyvistä romaaneista

juhannus_lehmatKuten viereisestä kuvasta näkyy, olen viettämässä keskikesän juhlaa perinteiseen tapaani maalaismaisemissa synnyinseudullani. Kirjanörttiydestäni huolimatta (tai sen takia) olen luonteeltani kaihomielinen sukujuuriani kohtaan, joten vihertävien peltojen ja rauhoittavien metsien siimekseen palaan niin usein kuin mahdollista.

Otin ennakkolähdön juhannukseen, kun saavuin kotitilalle jo tiistai-iltana. Kasvi- ja perunamaan kuopimisen, juhannusherkkujen valmistelun ja erinäisten muiden maalaiselon töiden ohessa (niitä muuten riittää!) olen ehtinyt kuitenkin aina hetkeksi unelmoimaan kirjojen pariin – juuri kuten tein lapsuudessanikin. 

Tosin peijakkaan sosiaaliset lehmäkaverit tahtovat viedä vähäistä haaveiluaikaani, kun en malta olla käymättä pellolla rapsuttelemassa ja halailemassa niitä vähän välillä. 

Odottelen jo aattoillan juhannussaunaa, jolloin saan nauttia lempeistä löylyistä koivuntuoksuisessa ulkosaunassa – kirjan kera. Ehkä yksi rentouttavimmista paheistani on saunalukeminen. Kun siihen yhdistää istuskelun saunan terassilla linnunlaulua kuunnellen, olen miltei valmis unohtamaan muut päivän toimet ja astumaan suoraan iltaan.

Sitä ennen on kuitenkin leivottava vielä pari erilaista raparperipiirakkaa ja kehiteltävä muuta äpösteltävää juhannuksen herkutteluhetkiin, kuljeskella pellonpientareita ja metsäpolkuja kukkakimppuja keräten ja tuoda koivunoksia vanhoihin tonkkiin ulko-oven portaille. 

Millaisia juhannusperinteitä sinulla on? Entä kuuluuko juhannusohjelmaasi lukemista? Mitä olet lukemassa?

Varasin kerrankin järkevästi vain kaksi romaania mukaani, sillä tiesin jo ennakkoon, että heinäntekoaika ajoittuu juuri juhannuksen kupeeseen ja toisaalta olin myös lukemisen suhteen väljän tauon tarpeessa. Tai oikeammin olen slow readingin, hitaan lukemisen puutteessa.

Kevät on ollut järjettömän kuluttava opiskelun ja työn ristipaineessa ja tentit jatkuvat jo reilun viikon päästä, mutta tämän viikonlopun ajan hengähdän kaikesta pakollisesta lukemisesta. Siksi valitsin mukaani kaksi mieltäni kutkuttelevaa romaania, joissa yhdistyy sopivassa suhteessa nojatuolimatkailu, historia ja mysteeri.

Vera Valan kolmas Arianna de Bellis -dekkari Villa Sibyllan kirous (Gummerus) vie minua ikuisen Rooman teille…

villa_sibyllan_kirous

… kun taas Bookerilla palkitun Eleanor Cattonin eeposmainen Valontuojat (Siltala, suom. Tero Valkonen) herättää henkiin Uuden-Seelannin kultakentät 1800-luvun loppupuolella. 

valontuojat_juhannus

Niin, ja se otsikossa lupaamani juhannustaika. Kokeiltu on, tämä muuten toimii!

Kun kerää juhannusaattona kolmea, seitsemää tai vaikka yhdeksää erilaista kukkaa kimpuksi tahi kahdeksi, saa lukiessaan nauttia kylmänä ja kosteanakin juhannusyönä kesäpäivän huumaavista tuoksuista.

Hyvää juhannusta!

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Eleanor Catton, juhannus, Valontuojat, Vera Vala, Villa Sibyllan kirous

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *