Kesän kuumin dekkaribuumi – jännitystä elämään Dekkariviikolta

Dekkariviikko

Tällä viikolla (9.–15.6.) vietetään ensimmäistä kertaa kirjakauppiaiden lanseeraamaa valtakunnallista Dekkariviikkoa. Rikoskirjallisuus on genrenä suomalaisten lukijoiden lempilapsi, ja nyt suosittua lajia nostetaan entistä mittavammin esille kirjakaupoissa viikon ajaksi.

”Vuoden jokainen viikko on dekkareiden viikko, mutta erityisen paljon niitä luetaan kesällä”, tiivistää kampanjan ideaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola. Siksi aika onkin otollinen Dekkariviikolle.

Kustantajista ainakin BazarGummerusLike, Myllylahti, Otava, Tammi ja WSOY ovat antaneet lukuvinkkejä dekkareiden suurkuluttajille Facebook-sivuillaan.

dekkariviikon_suosituksetOmat suositukseni kirjakauppoihin menijöille ovat:

Erik Axl Sund: Varistyttö (Otava, suom. Kari Koski)

Hyytävää ja viiltävää jännitystä tarjoilevan romaanisarjan ensimmäinen osa, joka on maustettu roimalla annoksella ihmismielen synkimpiä ja nurjimpia puolia. Sarjan toinen osa, Unissakulkija, on juuri sopivasti ilmestynyt Dekkariviikon kupeessa.  

Michael Katz Krefeld: Langenneet (Like, suom. Päivi Kivelä

Kliseisestä etsivähahmosta huolimatta teos on piinavan koukuttavaa luettavaa julmasta ihmiskaupasta ja alamaailman ganstereista. Suosittelen Kööpenhaminaan sijoittuvan, etsivä Thomas Ravnsholdtista kertovan sarjan aloitusosaa muun muassa Varistytöstä ja Jens Lapiduksen Stockholm Noir -trilogiasta pitäneille. 

Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä (Otava)

1920-luvun Helsinki herää sykkimään hienostuneen noir-henkisesti Virpi Hämeen-Anttilan uuden aluevaltauksen voimin. Herrasmiesetsivä Karl Axel Björk ratkoo murhamysteeriä kansalaissodan jälkeisen kaupungin öisillä kaduilla.

Tapahtumakalenterimme tietää kertoa, että Virpi Hämeen-Anttila on Aleksi Pöyryn haastateltavana Helsingin keskustan Akateemisessa kirjakaupassa torstaina 12.6.2014 klo 17.00.

Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta (Tammi, suom. Anna-Maija Viitanen)

Sveitsiläisen Dickerin menestysromaani on tiiliskivi, jota on hankala päästää käsistä ennen viimeistä sivua! Koukuttavasti punottu juoni kertoo murhamysteeristä pienessä yhdysvaltalaisessa kaupungissa, ystävyydestä, rakkaudesta ja kirjailijuuden problematiikasta. Jos kirjan koko kauhistuttaa, Harry Quebertia saa myös e-kirjana. 

Jos kirjakauppaan eksyn tällä viikolla, nappaan mukaani Vera Valan Italian maisemiin sijoittuvan Villa Sibyllan kirouksen (Gummerus), joka jatkaa Arianna de Belliksen tutkimuksia. 

Dekkariviikko on hauska idea

… ja epäilemättä se saa ostavaa kansaa liikenteeseen. Mutta miten olisi, jos seuraava teemaviikko järjestettäisiin historiallisille romaaneille? Tai spekulatiiviselle fiktiolle?

Entä lasten- ja nuortenkirjallisuus: eikö sekin ansaitsisi oman teemaviikkonsa, jolloin kirjoja nostettaisiin – genrerajoista välittämättä – laajemmin esille kirjakaupoissa?

Mitä dekkaria sinä suosittelisit muille? Entä mitä genreä juhlistaisit? 

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: dekkari, Dekkariviikko, Katriina Jaakkola, kirjakaupat, kirjakauppaliitto, rikoskirjallisuus, teemaviikko

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *