Käytkö kirja(ilija)tapahtumissa?

donna_tarttHelsingissä on mahdollisuus käydä kuuntelemassa tänään maailmanluokan kuuluisuutta, kun yhdysvaltalainen kirjailija Donna Tartt vierailee Akateemisessa Kirjakaupassa.

Tartt voitti vastikään arvostetun Pulitzerin kirjallisuuspalkinnon uusimmasta romaanistaan Tikli (The Goldfinch, suom. Hilkka Pekkanen), joten hänen vierailunsa kerää epäilemättä suuren joukon yleisöä paikalle.

Asun Oulussa, joten tämä tilaisuus harmillisesti menee minulta ohitse – kuten meni huhtikuussa muun muassa Jhumpa Lahirin ja Erik Axl Sundinkin vierailut.

Pääkaupunkiseutulaisena on helppoa olla aktiivinen kirjallisuusihminen

Suomen suurin kirjallisuustapahtuma, Helsingin Kirjamessut, järjestetään kotikonnuilla ja vuoden ympäri on tarjolla monia muitakin tapahtumia, joissa voi käydä kuuntelemassa kirjailijavieraita maailmalta. Suurimmat kustantajat ovat myös keskittyneet pääkaupunkiin, ja erilaiset kustantajien sesonkimyynnit, kuten esimerkiksi tämänpäiväinen Otavan ja Liken ystävämyynti tai WSOY:n ja Tammen kirjamyynti torstaina, pidetään luonnollisesti kustantajien omissa kirjakaupoissa – Helsingissä. 

Eipä sillä, olen kyllä viimeisen parin viikon aikana ehtinyt käydä kuuntelemassa useita kirjailijoita kotipaikkakunnallani.

Kirjan ja ruusun päivänä Oulun Akateemisessa oli haastateltavana Sami Lopakka esikoisromaaninsa tiimoilta, ja Radiopuhelimet-yhtyeestä tutut herrat Jarno Mällinen ja Jyrki Mäki haas(tat)telivat toisiaan samassa tilaisuudessa uutuusteostensa pohjalta. Lopakkaa kävin kuuntelemassa myös päivää myöhemmin Oulun kaupunginkirjastolla Pohjoista kirjallisuutta -illassa.

johanna_sinisaloJohanna Sinisalo vieraili maanantaina 28. huhtikuuta ensiksi Oulun yliopistolla luennoimmassa kaikille avoimessa tilaisuudessa novelleista ja (erityisesti) spekulatiivisen fiktion genrestä. Samana iltana Sinisalo osallistui myös Tove Jansson -luentosarjan toteutukseen Oulun pääkirjastolla. Hän jatkoi genrepohdiskelujaan ja luennoi Janssonin tuotannon pohjalta Muumilaakson monista kasvoista sadun, satiirin ja sarjakuvien kautta.

Eilen Tove Janssonista luennoi taidehistorioitsija Tuula Karjalainen, joka sai tilaisuuden päätteeksi signeerata palkittua Janssonista kertovaa muistelmateosta. 

Vaan missä olivat muut oululaiset?

Kirjan ja ruusun päivän kirjailijavieraita kävi Akateemisessa kuuntelemassa vain kourallinen ihmisiä. Kirjaston tapahtumissa on onneksi yleensä hieman enemmän väkeä. Erityisesti Sinisalo ja Karjalainen vetivät yleisöä – tosin heidän esiintymisensä liittyi muutenkin suosittuun luentosarjaan. 

Jostain syystä kirjakauppojen järjestämät kirjailijavierailut eivät vedä yleisöä Oulussa – harvoina poikkeuksina mainittakoon Sofi Oksasen tai ankkapiirtäjä Don Rosan vierailut. Oulussa ei menesty myöskään kirjoihin keskittyvä messukulttuuri. Viime vuonna säälittävän kytyinen ”kirjamessutapahtuma” järjestettiin osana Seniorimessuja. Silloin suorastaan hävetti olla oululainen kirjallisuusihminen. 

Ei ole siis kyse ainoastaan siitä, että oululaiset eivät käy kirjallisuustapahtumissa, vaan myös siitä, ettei Oulussa osata järjestää esimerkiksi kunnollisia kirjamessuja. Millainen on tilanne muualla Suomessa?

Missä Sinä käyt kuuntelemassa kirjailijoita?

Käytkö kuuntelemassa kirjailijoita? Miksi tai miksi et?

Mikä kirjailijavierailu on jäänyt mieleesi? Käytkö kuuntelemassa kirjailijoita mieluummin kirjastossa, kirjakaupassa tai osana jotain suurempaa tapahtumaa? Mistä löydät tietoa tulevista tapahtumista? Seuraatko lehti-ilmoituksia vai onko sosiaalinen media tietopankkisi?

Donna Tarttin kuva: WSOY/Beowulf Sheehan.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: kirja, kirjailija, kirjakauppa, kirjallisuus, tapahtuma

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *