Jännittävä loikkaus

Olen aivan äimän käki –tyyppisessä tilassa. Luin Eva Maria Chapmanin kirjoittaman Viktoria Mullova, Rakkaus ja musiikki –teoksen (Gummerus). Kirja herätti niin paljon kysymyksiä, kiinnostusta, tutkimisenhalua, uteliaisuutta, tiedonjanoa, etten ole milloinkaan ennen moista kokenut.

Mielikuvitukseni lähti laukkaamaan jo ensi sivuilta. Tahdoin tietää enemmän, paljon enemmän.

Jos minä olisin tehnyt tämän kirjan, olisin tehnyt siitä e-kirjan. Ja tämän sanon täydellisellä tietämättömyydellä e-kirjojen teosta tai edes niiden lukemisesta, puhumattakaan niiden kustannuksista. Sanottakoon, että tällainen kirja olisi minun näköiseni ja minun makuuni, ainakin mielikuvituksessani.

Aluksi haluaisin nähdä sukupuun: kuka on kukin. Minua hämäsi nimien samankaltaisuus ja sekoitin Marusjan ja Marijan moneen kertaan. Ihmisiä on kirjassa tietenkin paljon ja aika vierailta kuulostavat nimet sekoittuivat keskenään.

Toiseksi kaipaisin karttoja, joihin on merkitty kaikki tärkeimmät paikat: syntymäkaupunki ja –paikka, matka kotoa sairaalaan, opiskelupaikka, matka kotoa kouluun, isän työpaikka, missä kävivät lomalla, missä isovanhemmat asuivat, missä asuivat muut sukulaiset, mitä tapahtui missäkin. Loikkauksen reitti kartalla, ja mitä tapahtui valvojalle, kun Viktoria loikkasi? Kuuluiko hänestä koskaan enää pihahdustakaan?

Kolmanneksi kaipaisin paljon valokuvia ja videoita. Ilman muuta Jyrki Koulumiehen haastattelu (uusin sankarini), Viktorian haastatteluja lapsineen ja miehineen. Viktorian soittoa ja ihmisten haastatteluja Viktoriasta. Pieniä arkisiakin välähdyksiä maailmankuulun viulistin elämästä, ei mitään BB-tyylistä kyttäämistä.

Jonkinlainen aikajana olisi myös informatiivinen. Mitä tapahtui muualla maailmassa juuri samaan aikaan kuin Viktoria syntyi, opiskeli, konsertoi, loikkasi…

Uutispätkiä sen ajan Neuvostoliitosta ja miten Viktorian loikkaus käsiteltiin mediassa, vai käsiteltiinkö lainkaan. Muiden maiden vastaavia lööppejä ja uutisointeja.

Millaisissa oloissa Viktoria asui aluksi Amerikassa Vahtang Jordanian kanssa? Vähän enemmän tietoa kuin pintaraapaisu. Miltä tuntui kävellä kauppaan, joka oli täynnä myytäviä tavaroita? Miltä tuntui saada ensimmäinen palkkio? Milloin yltäkylläisyyteen tottuu ja pitää sitä itsestään selvyytenä? 

Millaisia ovat miehet Viktorian elämässä? Valokuvia, konserttipätkiä, hetkiä elämästä. Entäs hänen lahjakkaat lapsensa? Miten he pärjäävät? Tosin saattaa olla, että olen liian utelias.

Todella paljon kiinnostaisi tietää mitä oikeasti tapahtui Viktorian sukulaisille loikkauksen jälkeen? Kirjassa mainitaan isän työpaikasta ja arvon alentamisesta, mutta tuskin se jäi ainoaksi kostoksi.

Viktorian ajatuksia nyky-Venäjästä, haluaisiko hän joskus muuttaa sinne takaisin. Mitä hän tekisi toisin, jos voisi muuttaa jotain elämässään? Miltä tuntui jättää kotimaa ja perhe?

Onko koston pelko jo hellittänyt?

Kirjan luettuani, heräsi kiinnostus Neuvostoliiton aikaiseen taidehistoriaan ja televisiosta tuli sopivasti dokumentti Majakovskista ja Kandinskista 1900-luvun alun tunnelmissa. Miten kauheaa olla jonkin kateellisen byrokraatin armoilla, joka mielivaltaisesti päättää taiteilijan olemassaolosta. Eikä tilanne tuntunut olleen erilainen Viktoriankaan aikaan.

No, ymmärrän, ettei tällaista kirjaa voisi tehdä. Mutta olisi kyllä mielenkiintoista lukea, katsella ja kuunnella sitä. Ja onneksi on netti, aika paljon löytyi sieltäkin katseltavaa.

Summa summarum, kirja oli jännittävä, ajatuksia herättävä ja innostava. En ollutkaan aikoihin saanut minkäänlaista sysäystä aktiiviseen tiedon etsimiseen. Nautin siitä!

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Eva Maria Chapman, Gummerus, Jyrki Koulumies, loikkaus, Rakkaus ja musiikki, Viktoria Mullova

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *