Hyvää kirjan ja ruusun päivää!

Kirjan ja ruusun päivänä juhlitaan lukemista ja kirjallisuutta. Juhlapäivämäärää ei ole valittu sattumalta, vaan ajankohtana muistetaan kahta kirjallisuuteen yhä edelleen vaikuttavaa henkilöä, jotka kuolivat 23. päivä huhtikuuta vuonna 1616: Miguel de Cervantesia, jota saamme kiittää romaanitaiteesta, ja William Shakespearea, jota ilman näytelmäkirjallisuus ja runous kuin myös englannin kieli eivät olisi sellaisia kuin me ne tunnemme. 

Milan Kunderan mukaan romaanitaiteen tarkoitus on ymmärtää elämää. Hän pohtii uusimmassa esseekokoelmassaan Esirippu (Siltala) Cervantesin urotekoa. Lähettäessään don Quijoten matkaan, hän repäisi maailman eteen ripustetun (ritari)legendoista kudotun esiripun kahtia.

”Maailma avautui harhailevan ritarin edessä koko proosansa koomisessa alastomuudessa.”

Jos vielä mietit, mitä tänään ostaisit itsellesi tai lahjaksi kirjakaupasta, Milan Kunderan Esirippu voisi olla yksi vaihtoehto. Suosittelen sitä, koska esseet laittoivat pohtimaan romaanitaiteen historiaa ja jatkumoa. Mihin se jatkuu vai olemmeko tulossa päätepisteeseen? 

Jos taas tahdot kurkistaa Don Quijoten sisälle, sekin on mahdollista. WSOY on julkaissut vastikään uuden Jyrki-Lappi Seppälän käsialaa olevan suomennoksen satiirisesta veijaritarinasta. Lisätietoja teoksesta löytyy WSOY:n sivuilta

Vielä yksi vinkki:

Toukokuussa lukupiirimme käsittelee Inka Nousiaisen (s. 1976) romaania Kirkkaat päivä ja ilta (Siltala), jota kustantaja kuvailee lyyrisen kauniiksi kertomukseksi rakkaudesta. Luin eilen muutaman luvun kirjasta ja vakuutuin heti Nousiaisen veistoksellisesta kielestä ja kuvailusta. 

Kirkkaat päivä ja ilta on Nousiaisen kahdeksas teos. Hän on saanut Topelius-palkinnon esikoisteoksellaan Kivienkeli (Otava) ja Savonia-palkinnon romaanillaan Kiinalaiset kengät (Otava). 

Kustantajan esittely teoksesta (lue myös lukunäyte Siltalan sivuilta):

On hautovankuuma heinäkuu vuonna kolmekymmentäkahdeksan. Iida on vihdoin päässyt irti lapsuudenkotinsa otteesta, vastavalmistuneena opettajana töihin vieraaseen kylään, uuden elämän alkupisteeseen. Iidaa puree kyy, ja matkalla apteekkiin hän kohtaa sillalla miehen, jota ei ole koskaan aiemmin nähnyt, mutta jonka on tavallaan tuntenut aina.

Ja luotiin maailma, rakennettiin pyramidit, keksittiin höyrykone sinä ohikiitävänä hetkenä kun he katsoivat toisiaan. Hän näki kaiken heti, silmien värin, että ripset olivat pitkät, ihossa vähän hiekkaa, tämä olisi nyt menoa.

Kymmeniä vuosia myöhemmin Iidan sisko Edla olisi jo valmis lähtemään tästä maailmasta, mutta vielä kerran hänen ja Iida-siskon menneisyys saa hänet kiinni, nuoren Viljamin muodossa.

Keskustelu Inka Nousiaisen romaanista Kirkkaat päivä ja ilta alkaa sivuillamme toukokuun 15. päivä. Sitä ennen kuitenkin on vielä käsittelyvuorossa Jari Tervon Jarrusukka, joka on tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteos. Suosittelen katsomaan Ylen Areenasta Jari Tervon haastattelun Jarrusukan tiimoilta. Videolla hän kertoo muun muassa siitä, miksi kirja on puolustamisen arvoinen.

Käy lunastamassa oma kappaleesi Jarrusukasta lähimmästä kirjakaupasta ja osta samalla vaikka seuraava lukupiirikirjamme!

Miksi lukeminen ja kirjat ovat tärkeitä?

Asiaa kysyy Lukukeskuksen järjestämä Lukuviikko, jota vietetään kuluvalla viikolla (22.—28.4.) kouluissa ja kirjastoissa ympäri Suomen.

Kirjailija Sirpa Kähkönen kertoo Mielenterveys-lehden kolumnissaan, kuinka lukeminen auttoi häntä selviytymään koulukiusaamisesta:

”Jos ei olisi ollut kirjoja, en olisi selvinnyt. Lukemisesta ja tarinoista tuli se kultainen lanka, jota seuraamalla pääsin ulos pimeästä labyrintista. Tarinat valoivat minut täyteen uskoa siitä, että jossain on hyvyyden pöytä, jonka ääreen minäkin saan istua.”

Kolumnin voi lukea kokonaisuudessaan Mielenterveysseuran sivuilta.

Lukeminen ON tärkeää. Syyt ja päämäärät lukemisen suhteen voivat poiketa toisistaan, mutta merkitys säilyy.

Miten sinä aiot juhlistaa kirjan ja ruusun päivää? 

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Cervantes, Don Quijote, Esirippu, Inka Nousiainen, Jari Tervo, Jarrusu, Kirjan ja ruusun päivä, Kirkkaat päivä ja ilta, kolumni, koulukiusaaminen, lukeminen, Lukukeskus, lukupiiri, Lukuviikko, mielenterveys, Milan Kundera, Shakespeare, Sirpa Kähkönen

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *