Helsingin kirjamessut 2015: viisi tärppiä torstaille

Torstaina 22.10. Helsingin kirjamessuilla puhutaan muun muassa kirjallisuuspalkinnoista, mielenterveydestä ja sananvapaudesta Venäjällä.

rakkaudesta_kirjaan1. Palkintopuheita jo avajaisissa

Messuilla jaetaan useita kirjallisuuspalkintoja, joten jos tahdot olla ensimmäisenä kuulemassa, mistä kirjoista tänä syksynä puhutaan, suuntaa palkintojenjakotilaisuuksiin. 

Ensimmäiset palkinnot – Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto ja ansioituneelle kustannustoimittajalle myönnettävä Alvar Renqvist -palkinto – jaetaan heti avajaispuheiden yhteydessä torstaina klo 11 Aleksis Kivi -lavalla. Torstaina jaetaan myös tietokirjalle myönnettävä Kanava-palkinto klo 15 Takauma-lavalla.

2. Koululainen! Puno loitsuja Harry Potter -tyyliin

Jos perheessä on alle kouluikäisiä tai alakoululaisia, tsekkaa Tarinalaakson tarjonta. Messujen Tarinalaaksossa järjestetään lapsille lukemiseen innostavaa ohjelmaa päivittäin. Torstaina klo 10.30–12.30 peuhualueella on luvassa muun muassa Harry Potter -teematapahtuma, joka tarjoaa mahdollisuuden loitsujen punomiseen Tylypahkan velhojen tyyliin. 

toisinkoiset3. Toisinkoiset syynissä

Esikoiskirjoista puhutaan paljon, mutta millaista on toisinkoisen kirjoittaminen? Helsingin yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden tunnustuspalkinto Toisinkoinen jaetaan Putkinotko-ainejärjestön vuosijuhlassa torstaina klo 18.00. 

Järjestyksessään toista Toisinkoista tavoittelevat Veera Antsalon runoteos Pölyn historia (Teos), Tiina Laitila Kälvemarkin romaani Karkulahti (WSOY), Laura Lindstedtin romaani Oneiron (Teos) ja Iida Rauman romaani Seksistä ja matematiikasta (Gummerus).

Ehdokkaat ovat keskustelemassa toisen kirjan julkaisusta ja kirjoittamisesta kirjamessuilla Kullervo-lavalla klo 10.15. Ehdokkaita haastattelevat Toisinkoinen-raadin puheenjohtaja Tiia Kähärä ja raadin jäsen Sara Itkonen

4. Mielenterveys tapetilla

”Kyllä ei pidä olla asiantuntija vaan ihmisen tuntija. Mielen tärähtämisestä on kaikilla lupa puhua.” 

Mielenterveyttä pohditaan torstaina muutamastakin eri näkökulmasta. Tuomas Kyrö on aloittanut Mielensäpahoittaja-hahmon ja Mielenterveyden keskusliiton kanssa yhteiskunnallisen kampanjan, jossa pyritään poistamaan mielenterveyspotilaisiin ja -kuntoutujiin kohdistuvia stigmoja. Kyrö ja Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka keskustelevat mielen tärähtämisestä Anna-Leena Härkösen, Riku Korhosen ja Arvi Lindin kanssa Sibelius-lavalla klo 11.00–11.30. Keskustelua vetää kustantaja Jaakko Pietiläinen.

Tuomas Kyrö jatkaa teemasta KirjaKallion oppilaiden haastattelussa Louhi-lavalla klo 12–13. Tuolloin aiheena on erityisesti nuorten mielenterveys, jota on käsitelty niin kirjallisuudessa kuin yhteiskunnallisessa keskustelussakin. Kyrön ja KirjaKallion oppilaisen kanssa lavalla ovat Kirsti Kuronen, Niina Junttila, Fanni-Laura Patanen ja psykologi Vesa Nevalainen.

5. Päivän Venäjä-vinkit

Messujen teemamaana on tänä vuonna Venäjä, joten venäläistä kirjallisuutta ja kulttuuria pohditaan pohditaan päivittäin useissa paneeleissa ja haastatteluissa.

Klo 13.00–13.30 Aleksis Kivi -lavalla professori Pekka Pesosen johdolla venäläisen kirjallisuuden suosikeista ja venäläisen kulttuurin ajankohtaisista kysymyksistä juttelee Sofi Oksanen

Aino-lavalla klo 14.00–15.00 puidaan sananvapautta Venäjällä. Ljudmila Ultiskaja ja Lev Rubinštein keskustelevat suomentajiensa Arja Pikkupeuran ja Tomi Huttusen kanssa.

Venäläistäkään kirjallisuutta ei olisi mahdollista lukea suomeksi ilman kääntäjiä. Kristina Drewsin suomennos Vladimir Nabokovin postmodernista klassikosta Kalvas hehku (Gummerus) julkaistiin viimein vuosi sitten. Millaista on kääntää klassikkoa ja Kalvaan hehkun tapaista nerokasta, postmodernia teosta? Drews kertoo työstään Heikki Karjalaisen haastattelussa klo 15.30-16.00 Wine Cornerissa

Seuraavat tärpit julkaisen perjantaiaamuna. 

Messujen koko ohjelma: www.helsinginkirjamessut.fi.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Helsingin kirjamessut, menovinkit, tärpit, vinkit

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *