HelMetin hyviä finalisteja ja tulevaisuuden klassikoita

Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen HelMet-kirjallisuuspalkintoa tavoittelee kymmenen teosta. Syyskuussa julkistettavan voittajan valitsee kirjastojen asiantuntijoista koostuva raati, mutta myös yleisö pääsee kertomaan mielipiteensä ehdokkaista äänestyksen muodossa.

Finalistit ovat Ilari Aallon ja Elina Helkalan matkaoppaan muotoon puettu historiateos Matkaopas keskiajan Suomeen (Atena 2015), Hassan Blasimin novellikokoelma Irakin purkkajeesus (WSOY 2013), Mika Honkalinnan luontokuvia ja päiväkirjaa yhdistelevä teos Korppiretki (Maahenki 2015), Olli Jalosen Finlandia-ehdokkaana ollut romaani Miehiä ja ihmisiä (Otava 2014), Katri Kirkkopellon lasten kuvakirja Molli (Lasten keskus 2013), Leena Krohnin Finlandia-ehdokasromaani Hotel Sapiens (Teos 2013), Aki Ollikaisen HS-palkittu esikoisromaani Nälkävuosi (Siltala 2012), Tuukka Perhoniemen lasten tietokirja Popin ja pikkukarhun avaruusmatka (Ursa 2014), Ida Rauman Tulenkantaja-palkittu romaani Seksistä ja matematiikasta (Gummerus 2015) sekä Peter Sandströmin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana ollut romaani Transparente blanche (Schildts & Söderströms 2014).

Lukijat voivat äänestää suosikkiaan ehdokkaista HelMet-kirjastojen sivuilla elokuun loppuun saakka. Äänestää voivat myös sellaiset lukijat, jotka eivät ole pääkaupunkiseudun kirjastojen asiakkaita.

Hyvä kirjallisuus kestää vuodesta toiseen

HelMet-palkinnolla halutaan nostaa esille suomalaista laatukirjallisuutta ja tulevaisuuden klassikoita kategorioista ja genrejaottelusta välittämättä. Palkinnon erikoisuutena on se, että sillä halutaan muistuttaa kirjojen pitkäikäisyydestä lyhytnäköisen kaupallisen elämän rinnalla. Ehdokkaat voivatkin olla iältään jopa viisivuotiaita konkareita.

Tämän vuoden ehdokkaista vanhin on Aki Ollikaisen esikoisromaani vuodelta 2012.

Helmet-kirjallisuuspalkinto ilmaisee myös, että kirjastoissa työskentelee kirjallisuuden asiantuntijoita. Kirjallisuus on aina ollut ja on jatkossakin kirjastotoiminnan ydintä.

HelMet-kirjallisuuspalkinnon voittaja julkistetaan 15. syyskuuta. Raadin valitsema voittaja saa palkinnoksi kultaisen kirjastokortin ja 1000 euroa. Yleisön suosikki palkitaan kunniakirjalla.

Ensimmäisen HelMet-palkinnon voitti vuosi sitten Mia Kankimäen teos Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava 2013). Yleisön suosikiksi nousi Emmi Itärannan esikoisromaani Teemestarin kirja (Teos 2012).

Comments

Teksti:Plaza
Avainsanat: HelMet, kirjallisuuspalkinto, kirjallisuuspalkintoehdokkaat, kirjastot

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *