Hauskan kirjan mentävä aukko

Rautanaula… täyttyy ainoastaan sillä, että valitsee luettavaksi jotain huumoripitoista.

Tähän tulokseen tulin eilen, kun koitin hyllyistäni ja kirjapinoistani etsiä jotain tarpeeksi tummalla/satiirisella huumorilla ryyditettyä romaania — löytämättä (muka) silti mitään tarttumisen arvoista lukemista.

Koska viikko on muuten kulunut lähinnä aavistuksen vakavampihenkisen tutkimuskirjallisuuden (muun muassa Lasse Kekin ja Kaisa Ilmosen toimittaman teoksen Pervot pidot) parissa, päätin, että viikonlopulle tarvitsen kevennystä. Huumoria kaipaan nyt myös siksi, että huomaan kärsiväni vieroitusoireita stand-upista, jota en ole päässyt katsomaan ja kuuntelemaan moneen kuukauteen. 

Onneksi apu oli suhteellisen lähellä: muistin, että olin jo aiemmin vilkuillut kirjakaupalla Absoluuttisesta Nollapisteesta tutun Tommi Liimatan neljättä romaania Rautanaulaa (Like). Kyseessä on jonkinasteinen dekkari, jonka päähenkilönä toimii Kai Malmirinne, naistenmies ja kauppamatkustaja. Palatessaan työreissusta Malmirinne huomaa vaimonsa kadonneen.

Rautanaula jäi mieleeni myös Ville Hännisen (Aamulehti, 27.8.2013) kirjoittamasta arviosta, jossa teosta luonnehdittiin muun muassa näin:

”Useita Ennalan kirjoituskokoelmia toimittaneen Liimatan tuotannossa näkyy romanttis-melankolinen suhde menneisyyteen: sen kieleen, esineistöön ja mieskuvaankin. Eräänlainen originelli versio Miika Nousiaisesta ja Tuomas Kyröstä siis.”

Koska sekä Nousiainen että Kyrö kuuluvat suosikkeihini, jäi luonnehdinta kaihertamaan mieltäni. On aika ottaa selvää, pitääkö Hännisen määritelmä paikkaansa. Tein päivemmällä täsmäiskun Suomalaiseen Kirjakauppaan, ja ostin itselleni kyseisen teoksen viikonloppua varten.

Rautanaulan lisäksi ostin isälleni lomalukemiseksi Ilkka Remeksin uusimman jännärin Omertan liitto (WSOY), jota Ari Pusa (Helsingin Sanomat, 2.10.2013) kiitteli Remeksen kirjailijauran kärkipäähän sijoittuvaksi teokseksi. En ole viime vuosina enää jaksanut innostua Remeksen tuotannosta, mutta ehkä tämä EU:n ja mafian kytköksistä ammentava salaliittoteoria täytyy vielä myöhemmin lainata isäni kirjahyllystä.

Mitä SINÄ olet lukemassa juuri nyt? 

Kirjallisena. Minna

PS. Nousiaisen ja Kyrön verbaalista lahjakkuutta voi ihailla myös Neloselta näkyvässä Hyvät ja huonot uutiset -viihdeohjelmassa. Kyllä pitäisi saada lisää kirjailijoita televisioon, jotta minullakin olisi syy avata kyseinen laite joskus!

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: Ilkka Remes, kysely, Lukuvinkit, Omertan liitto, Perjantain luetut, Rautanaula, Tommi Liimatta

Kommentit

Kirjailijat! <3

Ja sinun aktiivinen kommentointisi! <3

Lukemisen iloa Knasun kanssa ja nauti hyvistä ilmoista! Minä olen luvannut itselleni lukunautinnon Kolmannen kirjan kanssa ensi viikolle.

Samaa mieltä, Minna tuosta PS -kommenttistasi.
Viikonlopun lukemistona Knausgårdin Taisteluni Toinen kirja. Tosin lukeminen voi jäädä vähiin, kun on luvattu suhteellisen hyvää säätä ja pitäisi pestä ikkunat ja tehdä viimeiset ulkotyöt.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *