Esikoiskirjahaaste 2014

Artemis_lukeeEsikoisteoksia metsästämässä

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna 20:nnen kerran. Palkinnon tarkoitus on nostaa esille tuoreita nimiä ja herättää kiinnostusta uusia kirjailijoita kohtaan — ja huomiota totisesti tarvitaan, kun esikoiset etsivät elintilaa kotimaisten bestselleristien, käännöskirjallisuuden ja jo paikkansa vakiinnuttaneiden kirjailijoiden joukossa. 

Viime vuonna raatilaiset lukivat 90 teosta asetellessaan ehdokkaita. Finaaliin kuroi tiensä seitsemän romaania, kaksi novellikokoelmaa sekä yksi runoteos.

”Myönnän, että olisi aika palkita runoilija. Proosaa on palkittu jo viisi kertaa peräkkäin”, muotoili raadin puheenjohtaja, kirjallisuuskriitikko Antti Majander (HS, 17.1.2013) kun esikoiskisan lähtölaukaus kajahti. Niinhän siinä myös kävi. Voiton vei Erkka Filanderin vilpitön ja vaikuttava, nuoruutta ylistävä runokokoelma Heräämisen valkea myrsky (Poesia). 

Vuosi sitten aloitin Lukeminen.fi:ssä esikoiskirjahaasteen, jonka myötä oli tarkoitus tutustua vähintään 12 uuteen kirjailijaan 12 kuukauden aikana. Päädyin loppujen lopuksi lukemaan 17 esikoisteosta, ja harmittelen edelleen, etten ole ihan kaikkiin tahtomiini viime vuoden esikoisiin ehtinyt tutustua. 

Haaste innosti minua lukijana: oli virkistävää tutustua tuoreisiin tekijöihin, heidän kirjoitustyyleihinsä, lupauksia herättäviin romaaneihin ja kipinöivien sarjojen ensimmäisiin osiin. Siksi aion jatkaa samaisen haasteen parissa ja kutsun muita lukijoita mukaan löytöretkelle esikoisteosten pariin, ja miettimään jo etukäteen, mitkä teokset voisivat päätyä lokakuussa julkistettavalle HS:n kirjallisuuspalkintoehdokkaiden listalle.

Haasteen tavoite: lue vähintään 12 kappaletta vuoden 2014 aikana julkaistavaa kotimaista esikoisteosta

Periaatteessa lukulistalla on siis yksi esikoisteos kuukaudessa, kuten aiemminkin. HS:n raatilaisten tasoa eli 90 esikoisen lukemista ei ole tarkoitus tavoitella: henkilökohtainen haasteeni huitelee parinkymmenen teoksen korvilla, sillä esikoisten lisäksi aion lukea tavalliseen tapaani monipuolisesti kaunokirjallisuutta koko vuoden ajan.

Jos osallistut haasteeseen, kommentoi tätä bloggausta 31.12.2014 mennessä!

Kerro, mitkä teokset olet lukenut. Voit myös linkata blogiisi, jos olet sinne koonnut tarkemman listan mahdollisine arvioineen.

Kaikkien vähintään 12 esikoisteosta lukeneiden kesken suoritetaan arvonta

Arvonnan pääpalkintona on kirjapaketti, joka sisältää viisi kappaletta vuoden 2014 aikana julkaistua teosta. Arvonta suoritetaan tammikuussa 2015. Kirjapaketin sponsoroin minä. 

Esikoisia moneen makuun

Haasteen sisällä luetut teokset voivat olla runoutta, novelleja, romaaneja, esseitä — kaunokirjallisuutta. Vauhtiin pääsyä avittaa oheinen lista, johon olen pyrkinyt kokoamaan kaikki kevään esikoiset, joita kustantajien luetteloissa tuli vastaan. Jos listassa esiintyy puutteita, ota yhteyttä!

Tammikuu:

 • Sakari Fen: Munavalikoima (Atena). Kertomuksia miehen mitasta.
 • Meri Kuusisto: Amerikkalainen (Otava). Hirtehinen kertomus elämäänsä eksyneistä ihmisistä.
 • Sami Lopakka: Marras (Like). Mustalla huumorilla ryyditetty road-romaani pohjoissuomalaisen yhtyeen Euroopan-kiertueesta.
 • Miira Luhtavaara: Ruohikon luut (Teos). Runokokoelma, joka tutkii kieltä ja kohtaamisen kaipuuta ja niiden mahdottomuutta.

Helmikuu:

 • Nura Farah: Aavikon tyttäret (Otava). Somaliasta Suomeen muuttaneen Farahin romaani kertoo paimentolaiselämästä, klaanien taisteluista ja useiden sukupolvien naisista.
 • Titta Heikkilä: Rakkauden ruletti (Tammi). Vakava komedia sen oikean etsimisestä ja merenneidon elämästä.
 • Anitta Kaitajärvi: Rikotut kuvat (Myllylahti). Romaani sotavankeudesta palanneesta miehestä ja rikkoutuneen mielen vaikutuksesta perheeseen. 
 • Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (WSOY). Tarkkanäköinen romaani ihmisistä ja unelmista.
 • Sakari Kiuru: Kuoleman sukua (Myllylahti). Jännitysromaani, joka johtaa fanaattisen lahkon keskelle. 
 • Anni Kytömäki: Kultarinta (Gummerus). Luontoa ja kansanperinnettä yhdistävä romaani työläistytöstä ja metsänomistajan pojasta vuonna 1917. 
 • Sari Paldánius: Bahálaš (Arktinen Banaani). Romaani susitutkijasta, joka tempautuu outoihin ja hurjiin seikkailuihin maapallon arktisille seuduille, eri historiallisina ajanjaksoina.
 • Sari Pöyliö: Pölynimurikauppias ja muita äitien erehdyksiä (Atena). Roisi ja riemastuttava novellikokoelma äideistä ja tyttäristä.
 • Jyrki Ukkonen: Ahneuden kartta (Gummerus). Teemoiltaan ajankohtainen jännitysromaani jäätutkijasta.

Maaliskuu:

 • Pekka Huotari:Pöljänpojan vakuutus (Like). Katarttinen romaani tivolin vedenneidon ja viinaan menevän tykinkuulan tuuraajan pojasta.
 • Jari Peltola: Kuolleen miehen asento (Myllylahti). Jännitysromaani, jonka pääteemoja ovat venäläisten kasvava määrä Suomessa sekä internetin rooli ihmissuhteissa. 
 • Marjut Pettersson: Pohja (Myllylahti). Romaani vesivahingosta, parisuhteesta, sukupolvista ja Suomesta.
 • Petri Vartiainen: Isäasentoja (Otava). Hauska ja viisas kertomus isyydestä. 

Huhtikuu:

 • Henni Kitti: Elävän näköiset (WSOY). Romaani elämästä, joka kulkee kuin viestikapula sukupolvelta toiselle.
 • Anna Lönnroth: Baselinvihreää (Teos). Vauhdikas, globaalin kaupan maailmassa liikkuva dekkari kysyy, voiko elämän patentoida.

Löytämisen iloa ja hyviä lukuhetkiä esikoisten parissa!

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: esikoisteos, haaste, kirjallisuus

Kommentit

Juuri löysin haasteesi, mukana ollaan ilman muuta 🙂 Hieman jälkijunassa (onneksi kirja/kk oli vain periaatteellinen) mutta Nura Farahin Aavikon tyttäret on luettuna ja Neljäntienristeys odottaa kirjastossa noutoa.

Kotimaiset esikoiskirjailijat ovat todella vierasta maaperää minulle… en muista, milloin olisin moisen oudon otuksen lukenut. 🙂 Siispä aion haastaa itseni ja ilmoittautua tähän mukaan. Voi olla, että 12 jää haaveeksi, mutta jo muutama esikoinen olisi plussaa minulle!

Kylläpä ilahduttaa lukea näitä ilmoittautumisviestejä! Tervetuloa mukaan nimimerkit Kirjakammarin täti (odotinkin sun lähtevän mukaan ;)) ja Katosin Kirjamaahan!

Ohessa on lueteltuna tosiaan kevään luetteloista poimitut esikoiset. Eiköhän syksyn listoilta löydy vielä suuri määrä lisää mielenkiintoisuuksia tutustuttavaksi.

Minä ilmoittaudun myös mukaan haasteeseen.

Minua kiinnostaa tuo Neljäntienristeys, koska kirjailija on mies mutta kustantajan esittelyn mukaan teoksen päähenkilöt ovat naisia. Hauska nähdä, onko henkilöiden mielenmaisema uskottava.

Kuusiston Amerikkalainen on jo varauksessa ja kenties tuolta listaamistasi joku dekkarikin löytyy.
Olen tietysti, Minna, mukana haasteessasi. Kyllä niitä esikoisia vähintään se kaksitoista tulee luettua, mutta ehkä ei niin monta kuin viime vuonna. Jotain muuta aluetta taidan tänä vuonna painottaa enemmän, en vain ole vielä päättänyt mitä.
Dekkarit tietysti kulkevat aina mukana niin kuin tammikuun lista jo osoittaa.

Mahtavaa, Iris! Kuusiston Amerikkalaisesta on odotettavissa sitten useampia bloggauksia. 🙂

Mitä kevään esikoista odotatte eniten?

Helmikuussa olisi ilmestymässä monia mielenkiintoisia teoksia, muun muassa Anni Kytömäen Kultarinta, Titta Heikkilän Rakkauden ruletti ja Sari Paldániuksen Bahálaš kiinnostavat minua. Ja jompikumpi on luettava näistä: Jyrki Ukkosen Ahneuden kartta tai Anna Lönnrothin Baselinvihreää. Ajankohtaisilla teemoilla ryyditetyt jännärit kiehtovat.

Loistava haaste, ehdottomasti mukana minäkin ja edellisen kommentoijan tavoin mullakin – kuinka ollakaan – menossa Meri Kuusiston Amerikkalainen 😉

Mukava kuulla, että lähdet mukaan haasteeseen, Kirsi! Kuusiston Amerikkalainen odottelee minullakin lukuvuoroaan – eli ensi viikon tentin jälkeistä aikaa.

Tosi kiva haaste, jossa olen mukana, ehdottomasti! Parhaillaan on luvussa Meri Kuusiston Amerikkalainen, joten aikataulussakin ollaan.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *