Day 10: My Fave Part of the Day

langenneetKuvahaasteen kymmenes päivä: mikä tahansa hetki vuorokaudesta on hyvä – kunhan lähettyvillä on kirja. 

Onko sinulla jonkinlainen lukurutiini? Onko aamu- tai iltatuokiosi pyhitetty lukemiselle? Pysähdytkö mahdollisesti iltapäivällä töiden jälkeen hetkeksi kirjan äärelle? Vai odotatko kenties viikonloppuja tai vapaapäiviä, jolloin voit käyttää kaiken aikasi lukemiseen?

Kuten olen aiemminkin kertoillut, minulla on tapana kuljettaa käsilaukussa aina kirjaa, jotta voin sopivien luppohetkien tullen antautua muutamalle riville, sivulle tai luvulle — olin sitten odottamassa pysäkillä bussia tai istumassa bussissa tai vaikka seisoessa kaupan kassajonossa (kätevän lukijan vinkki: jonottaessa ei mene hermot, kun messissä on kirja). 

Tänään olen ahminut tanskalaisen Michael Katz Krefeldin rikosromaania Langenneet (Like, suom. Päivi Kivelä). Aloitin teoksen lukemisen jo pari viikkoa sitten, mutta muuttopuuhien takia unohdin kirjan, kunnes se tänään putkahti esille eräästä muuttolaatikosta. Olen uppoutunut jännäriin muun muassa päiväkahvittelun lomassa ja kuntosalilla gritin jälkeen saunassa. 

On muuten vetävä rikoskertomus!

Ihmiskauppiaita ja itäeurooppalaisia gangstereita vilisevä Langenneet edustaa pohjoismaista noiria. Jos pidit esimerkiksi Jens Lapiduksen menestyssarjasta Stockholm Noir (Like) tai vaikka äskettäin ilmestyneestä Erik Axl Sundin ihmismielen nurjimpia puolia käsittelevästä Varistyttö-trilogian (Otava) ensimmäistä osasta, koukutut myös Krefeldin kertomukseen.

Kolmessa aikatasossa liikkuvat tapahtumat tuodaan elokuvallisin keinoin — kirjailija on muuten myös televisiokäsikirjoittaja — lukijan silmien eteen: kliseenomainen juopporähjä poliisi koittaa ratkoa kadonneen prostituoidun tapausta ja samaan aikaan tapahtuu myös selittämättömän sadistisia murhia. 

Parikymmentä sivua on vielä lukemista jäljellä, joten otan loppukirin Langenneiden parissa, ennen kuin keskityn illan muihin puuhiin.

Michael Katz Krefeld vierailee Suomessa viikonlopun aikana

Lauantaina 12.4. häntä voi käydä kuuntelemassa ja tapaamassa Raision kirjaston Kirjamatineassa klo 14 ja sunnuntaina hän esiintyy yleisölle Tampereen kirjamessuilla klo 11.

Comments

Teksti: Miia

Kommentit

Yöunille ei voi ryhtyä ennen kuin on lukenut kirjaa lyhyemmän tai pidemmän ajan sängyssä peiton alla.
Sänky onkin nykyään kyllä vakiolukupaikkani. Voi sinne pötkähtää kesken päivänkin.
Joskus siellä sängyssä voi maata ja lukea suurimman osan päivästä.
Ja luksusta lukemisesta tekee muutama pala suklaata.

Pienissä pätkissä lukeminen ei oikein ole minun juttuni ja keskittyminen ääniympäristössä ei suju oikein millään.

Langenneet odottaa lukuvuoroaan.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *