Äänestä suosikkiasi: Mikä Tieto-Finlandian ehdokkaista on ansioitunein ja kiinnostavin?

tieto_finlandia_ehdokkaat

Viime vuonna blogissani sai ensimmäistä kertaa äänestää leikkimielisesti kiinnostavimmista Finlandia-ehdokkaista, ja äänestyksen suosion vuoksi päätin järjestää kisan uudestaan. Mitkä teokset voittavat Suomen Kirjasäätiön kirjallisuuspalkinnot vuonna 2014? Tule mukaan arvuuttelemaan ja kertomaan suosikkisi!

Ensimmäinen äänestys koskee Tieto-Finlandiaa, jonka ehdokkaat julkistettiin tänään 5. marraskuuta.

30 000 euron arvoisen palkinnon tarkoitus on edistää lukijoiden kiinnostusta tietokirjallisuutta kohtaan. Ansiokkaalle kotimaiselle yleistajuiselle tietokirjalle myönnettävää palkintoa tavoittelee tänä vuonna kuusi teota, joiden aiheet vaihtelevat vanhoillislestadiolaisuuden perhe-elämästä Nokian matkapuhelinten viimeisiin vuosiin ja elämäkerroista aidsiin sekä Suomen historian vaiheisiin.

”Hyvä tietokirja auttaa tajuamaan”, totesi puheessaan valintalautakunnan puheenjohtaja Susanna Pettersson, Ateneumin taidemuseon johtaja ja dosentti. 

”Raatina olemme kiinnittäneet huomiota tekstin sujuvuuteen ja yleistajuisuuteen. Olemme hakeneet teoksia, joilla on kyky lumota ja vakuuttaa. Ja olemme ehdottomasti hakeneet teoksia, jotka auttavat tajuamaan.”

Petterssonin lisäksi ehdokkaita olivat valitsemassa päätoimittaja Matti Piirainen ja toimittaja Pirkko Sunila. Keskiviikkona 19. marraskuuta julkistettavan voittajan valitsee dosentti Heikki Hellman.

Mikä Tieto-Finlandian ehdokkaista on mielestäsi ansioitunein ja kiinnostavin? 

Mikä ehdokkaista auttaa tajuamaan eniten? Miksi juuri se? Perusteita suosikillesi voit esittää kommenttikentässä.

tulisaarna1. Samuli Tiikkaja: Tulisaarna. Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset (Teos)

Valintalautakunnan perustelut:

Samuli Tiikkajan Tulisaarnassa Einojuhani Rautavaaran pitkä elämä ja sävellysteokset lomittuvat toisiinsa lumoavalla tavalla. Kirja tarjoaa sisäänpääsyn luovan ihmisen mieleen ja kertoo siitä, miten sävellykset syntyvät tai uhkaavat hukkua kaaokseen. Se on myös dramaattinen tarina vaikeuksien voittamisesta.

Tiikkajan valtavaan lähdeaineistoon kuuluu kansainvälisesti arvostetun säveltäjän ennen julkaisemattomia nuottikäsikirjoituksia ja päiväkirjoja.

Kustantajan esittely teoksesta: www.teos.fi.

operaatio_elop2. Pekka Nykänen, Merina Salminen: Operaatio Elop. Nokian matkapuhelinten viimeiset vuodet (Teos)

Valintalautakunnan perustelut:

Operaatio Elopia lukee kuin jännitystarinaa. Pekka Nykänen ja Merina Salminen kirjoittavat matkapuhelinyhtiö Nokian viimeisistä vuosista vetävästi mutta kiihkottomasti.

Monista lähteistä ja yli sadasta haastattelusta koostuva kirja antaa kokonaiskuvan Suomen suurimman yhtiön romahduksesta ja siitä, miten kanadalaisesta toimitusjohtajasta Stephen Elopista ei tullut Nokian pelastajaa globaaleilla markkinoilla. Yksityiskohtaiset tarinat yhtiön sisältä kertovat työilmapiirin jähmettymisestä ja innostuksen muuttumisesta epäuskoksi.

Kustantajan esittely teoksesta: www.teos.fi.

herkka_hella_hehkuvainen3. Minna Maijala: Herkkä, hellä hehkuvainen Minna Canth (Otava)

Valintalautakunnan perustelut:

Minna Maijala avaa Minna Canthista aikalaislähteiden tarkalla haravoinnilla kokonaan uuden, herkän ja haavoittuvan puolen. Canthia ei ole enää tarve puristaa pelkäksi naisasialiikkeen keulakuvaksi ja aatteen vaatimaksi stereotyypiksi. Kirja paljastaa onnellisen ja tasa-arvoisen avioliiton, jossa aikaisemmin demoniksi leimattu aviomies viihtyy puutarhassa, kun vaimon vastuulla on talon piirustukset.

Maijala onnistuu irrottautumaan väitöskirjansa tieteellisyydestä ja luo sujuvalla tyylillään uudenlaista kuvaa kohteestaan ja hänen ajattelustaan.

Kustantajan esittely teoksesta: www.otava.fi.

usko_toivo_raskaus4. Aila Ruoho, Vuokko Ilola: Usko, toivo ja raskaus. Vanhoillislestadiolaista perhe-elämää (Atena)

Valintalautakunnan perustelut:

Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan kirja kuljettaa lukijansa voimakkaalla otteella keskelle vanhoillislestadiolaisten arkea. Se käsittelee herätysliikkeen nykyisten ja entisten jäsenten ajatuksia ja kokemuksia perheestä, yhteisöstä ja uskosta ja kysyy tuleeko avioparin todella ottaa vastaan niin monta lasta kuin Jumala suo.

Autenttisen haastatteluaineiston kuljettaminen läpi kirjan hiljentää miettimään perustavanlaatuisia kysymyksiä elämästä, perheestä, naisen asemasta ja lapsen oikeuksista. Kirja on poikkeuksellisen rohkea avaus kipeästä aiheesta. 

Kustantajan esittely teoksesta: www.atenakustannus.fi.

karanteeni5. Hanna Nikkanen, Antti Järvi: Karanteeni. Kuinka aids saapui Suomeen (Siltala)

Valintalautakunnan perustelut:

Hanna Nikkasen ja Antti Järven erinomaisesti kirjoittama kuvaus aidsin tulosta Suomeen purkaa kliseitä ja myyttejä tarkastelemalla aidsia sekä yhteiskunnallisesta että lääketieteellisestä ja inhimillisestä näkökulmasta.

Kirja antaa äänen aidsin eri rooleissa kohdanneille suomalaisille. Se nostaa esiin paitsi ennakkoluulot ja pelot, myös huumorin ja syvän inhimilliset sävyt kuvaamalla niin aidsiin sairastuneiden kuin epidemian järkyttämien tuntoja. Samalla se kertoo suomalaisen lääketieteen ammattilaisten määrätietoisuudesta ja pelkäämättömyydestä

Kustantajan esittely teoksesta: www.siltalapublishing.fi.

pohjolan_leijona6. Mirkka Lappalainen: Pohjolan leijona. Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632 (Siltala)

Valintalautakunnan perustelut:

Kustaa II Adolf tunnetaan uskonsoturina, mutta Mirkka Lappalainen pureutuu hänen valtakautensa vaikutuksiin Suomeen.

Pohjolan legendaarisimman kuninkaan ja hänen oikean kätensä Oxenstiernan hallinnon takaa löytyy luterilaisen fanatismin sijasta raadollinen reaalipolitiikka. Vallananastajan poikana ja pojanpoikana katolisuudessa häntä ei niinkään karsastanut usko kuin oman vallan menetyksen pelko. Se johti tehokasta hallintoa rakennettaessa Suomen entistä tiukempaan kytkemiseen emämaahan. Lappalainen houkuttelee lukijansa tuon ajan vallankäyttöön dekkarimaisella otteella.

Kustantajan esittely teoksesta: www.siltalapublishing.fi.

PS. Teen samantapaisen kyselyn myös muista Kirjasäätiön kirjallisuuspalkintoehdokkaista. Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon Junior Finlandian ehdokkaat julkistetaan torstaina 6.11. ja kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat perjantaina 14. marraskuuta.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: äänestys, kirjallisuuspalkinto, Tieto-Finlandia

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *