Äänestä suosikkiasi: Mikä teos voittaa vuoden 2014 Finlandia Junior -palkinnon?

finlandia_junior_2014Kysely lukijoiden mielestä kiinnostavimmista Suomen Kirjasäätiön kirjallisuuspalkintojen ehdokkaista jatkuu! Vuoden 2014 Finlandia Junioria kärkkyy kuusi teosta. Joukossa on mukavan monipuolisesti esillä erilaisia lapsille ja nuorille suunnattuja teoksia: kaksi kuvakirjaa, yksi satukirja sekä romaaneja lapsille ja nuorille.

Monipuolisuudesta kertoo sekin, että valintaraadin puheenjohtaja, taidekasvatuksen professori Helena Sederholm kertoi puheessaan raatilaisten lukeneen urakan edetessä lasten- ja nuortenkirjoja kolmella eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja visuaaliksi. 

”Mainitsemani ’visuaali-kieli’ näkyy tietenkin konkreettisimmin lasten kuvakirjoissa, mutta myös nuortenkirjoissa sen saattaa havaita kuvamaailmasta saatuina vaikutteina. Joku tarina eteni rakenteeltaan kuin peli, toinen kirja ammensi elokuvallisuudesta.” 

Sederholm totesi puheessaan myös sen, että lukijakansan lisäksi suomalaisten joukosta löytyy monia loistavia tarinankertojia.

Valintaraatiin kuuluivat puheenjohtajan lisäksi libristi Riitta Kähkönen ja toimittaja Anne Moilanen.

Lopullisen päätöksen Finlandia Junior -palkinnon saajasta tekee tänä vuonna ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa. 30 000 euron arvoinen palkinto jaetaan torstaina 20.11.2014. 

Mikä teos voittaa vuoden 2014 Finlandia Junior -palkinnon?

Äänestä alla olevien ehdokkaiden joukosta suosikkiasi ja perustele valintasi kommenttikentässä!

zaida_ja_lumienkelit1. Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli (Tammi) 

Valintalautakunnan perustelut:

Aina kouluarki ei ole kivaa, jos kiusataan. Olo voi tuntua yksinäiseltä, kun ei ole sisaruksia. Monilla meistä on kuitenkin ollut mielikuvituskaveri, jonka kanssa voi leikkiä ja seikkailla. Perheillä on salaisuuksia: joskus isä ja äiti eivät halua puhua asioista. Mutta mikä sammaltavaa ja röyhtäilevää setää vaivaa?

Arjessa on mahdollista myös mystinen ja maaginen. Zaidan tarinassa on monta teemaa, mutta ne on kiedottu kokonaisuudeksi niin, että kertomus hengittää. Tekijän luoma kuvitus on tunnelmallinen ja tekee oikeutta kaupunkielämän kuvaukselle.

Kirja on juuri sopivasti pikkuisen jännittävä nuorelle lukijalle.

Kustantajan esittely teoksesta: www.kirja.fi.

puuseppa2. Iiro Küttner, Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita – Puuseppä (Books North)

Valintalautakunnan perustelut:

Satu taiteen tekemisestä, intohimosta, omistautumisesta ja ymmärtämisen vaikeudesta. Valtakunnan keisari tunsi olevansa ylivertaisen hyvä, kun antoi puusepälle vapautta toteuttaa visionsa. Mutta hallitsija pettyi, kun ei nähnyt lopputuloksessa kaikkea sitä työtä ja aikaa, mikä siihen oli uhrattu.

Tässä hitaasti ja huolellisesti etenevässä monitasoisessa kertomuksessa ei ole mitään turhaa, vaan kaikki liitokset tekstin, kuvien ja graafisen suunnittelun välillä ovat kohdallaan. Kauniin kuoren kätkössä on tarina, jonka ajattomuus ulottuu syvälle perinteisen satumaailman juuriin.

Kustantajan esittely teoksesta: www.booksnorth.com.

shells_angles_ja_kalajoen_hiekat3. Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat (Karisto)

Valintalautakunnan perustelut:

Hulvattoman hauska teinielämän kuvaus, kun ei olla enää lapsia eikä vielä aikuisiakaan, mutta tehdään ratkaisuja, jotka vaikuttavat loppuelämään. Ongelmia on, mutta ne eivät tee elämästä synkkää. Tytöillä ja pojilla on reilu suhde toisiinsa, rakkautta syttyy ja hiipuu, heitetään läppää ja häröillään, mutta ystävyys kestää, eikä kaveria jätetä pulaan.

Shell’s Angles on ’road book’, jossa päästellään pitkin kotimaista maaseutua lukijan naurun saattelemana. Teksti kulkee kuin viritetty mopo.

Kustantajan esittely teoksesta: www.karisto.fi.

oma_pieni_pikkuruinen4. Ulf Stark, Linda Bondestam: Min egen lilla (Schildts & Söderstöms) / Oma pieni pikkuruinen (Teos, suom. Liisa Ryömä) 

Valintalautakunnan perustelut:

Meidän jokaisen sisällä asuu välillä yksinäinen Olento, joka kaipaa hellyyttä, rakkautta ja läheisyyttä. Oma pieni pikkuruinen on optimistinen tarina siitä, millaista Kipinää elämään tuo, kun on joku josta pitää huolta.

Aikuinen löytää kirjasta monitasoisia viitteitä Platonin luolavertauksesta Päivänsäteeseen ja Menninkäiseen. Erilaisten kohtaaminen, olemisen hetkellisyys ja luopuminen vetoavat sekä lapsiin että aikuisiin. Kirjan hellyttävä kuvitus vuoropuhelee tekstin rauhallisen rytmin kanssa. 

Kustantajan esittely teoksesta (suomeksi): www.teos.fi.

olga_orava5. Mila Teräs, Karoliina Pertamo: Olga Orava ja metsän salaisuus (Lasten Keskus)

Valintalautakunnan perustelut:

Lempeä kertomus oravanpoikasesta, joka uskaltautuu tutkimaan maailman ihmeitä. Kohtaamiset kotimetsän asujien kanssa kertovat miten monenlaisten naapureiden kanssa eletään ja miten monesta vinkkelistä maailmaa voidaan tarkastella.

Kaunis kuvitus hehkuu tekstin sävyissä. Ilmeikkäissä otuksissa pulppuaa elämänilo. Reilulla viivalla ja voimakkailla väreillä on saatu aikaan iloinen kirja, jota pienet lapset tykkäävät myös katsella itse ilman lukijaa.

Kustantajan esittely teoksesta: www.lastenkeskus.fi.

maresi6. Maria Turtschaninoff: Maresi: krönikor från Röda klostret (Schildts & Söderstöms) / Maresi: punaisen luostarin kronikoita (Tammi, suom. Marja Kyrö)

Valintalautakunnan perustelut:

Taidokkaasti tarinoitu moniin aisteihin vetoava ja dramaattinen kertomus matriarkaalisesta yhteisöstä, tyttöjen turvapaikasta, jonne on paettu vanhoillisten uskomusten jäykkää ja uhkaavaa maailmankuvaa. Tästä mieleenpainuvasta ja hurjasta jännitysfantasiasta voi löytää yhtymäkohtia nykykulttuurienkin tyttöjen ja naisten todellisuuteen.

Kahden tytön kasvutarinassa on paljon kiehtovia myyttisiä ja rituaalisia aineksia. Tieto ja opiskelu antavat päähenkilölle voimaa ryhtyä muuttamaan maailmaa. Sama tahto tarttuu lukijaankin.

Kustantajan esittely teoksesta (suomeksi): www.kirja.fi.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: äänestys, Finlandia Junior, kirjallisuuspalkinto, kuvakirjat, lastenkirjat, nuortenkirjat, Sadut, Suomen Kirjasäätiö

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *