Äänestä! Mikä on suosikkisi Lause-Finlandian ehdokkaista?

lause_finlandia_ehdokkaatLause-Finlandia on järjestäjätahon mukaan tiettävästi Suomen pienin kirjallisuuspalkinto, jonka tarkoituksena on osoittaa arvostusta kirjan alkusanoille ja ”lauseelle, tuolle kirjallisuuden DNA-järjestelmän tärkeimmälle osalle”. Voittajalause valitaan edellisvuonna ilmestyneiden kirjojen joukosta.

Palkinto, 0 euroa, jaetaan Vihtorin kirjaston kirjamessuilla perjantaina 13. maaliskuuta. Voittajan valitsee – kuten aiempinakin vuosina – kirjailija ja tuottaja Marko Kulmala

Palkinto jaetaan nyt viidennen kerran. Viime vuonna Lause-Finlandian voitti Hanna Jensenin teoksen 940 päivää isäni muistina (Teos) alkusanat: ”Isä eli hyvän kuoleman”.

Osallistu leikkimieliseen äänestykseen ja kerro, mikä tämän vuoden Lause-Finlandian ehdokkaista on suosikkisi!

Vuoden 2015 Lause-Finlandian ehdokkaat ovat:

1. Kristiina Hanhirova: Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia (WSOY)

”Minä rakastan sinua.” 

Perustelut: Hanhirovan lause saattaa kuulostaa tutulta, jopa kuluneelta, mutta se ei ole sitä. Hanhirova on kirjoittanut lauseen tavalla, jolla sitä ei ole kirjoitettu kotimaisessa kirjallisuudessa koskaan aiemmin. Hanhirovan lause on sarana, joka ei vingu vaikka maailma ympärillä vinkuu.

2. Lauri Järvilehto: Monenkirjavia kuvitelmia (Tammi)

”Suurin paradoksi on se, että maailmasta vain puolet on totta.” 

Perustelut: Lauri Järvilehto on siitä taitava filosofi, että hän osaa kirjoittaa monitasoisista asioista yksinkertaisesti. Järvilehdolle lause on totuuden kuusiokoloavain, jota vääntämällä saa ajatuksesta tiukan.

3. Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset (Teos)

”Aimo oli laittanut aamiaiseksi kasvisruokaa ja pekonia.”

Perustelut: Juha Hurme tekee kielelle sitä, mitä AC/DC tekee rock-musiikille. Nimittäin täydellistä klapia. On mahdollista, että Juha Hurmeen lause saattaa olla silta Nobelin rauhapalkintoon. Liian paljon ajassamme katsomme muiden lautasille ja samaan aikaan oma annos jäähtyy.

4. Kari Enqvist: Ensimmäinen sekunti (WSOY)

”On hyödyllistä ajatella valo perhosen toukaksi, joka ryömii kumimattoa pitkin.”

Perustelut: Kiitos Kari Enqvistin, voimme tietää, että maailmankaikkeus ei lopu Tampereen rajalle, vaikka suuri osa maailmankaikkeudesta tapahtuukin Tampereella. Kun kirjoittaa universumista, on suuri unohtaa, että kieli on kahden universumin välistä pingistä. Enqvist ei unohda. Jumala siunatkoon tiedemiehiä!

5. Antti Holma: Järjestäjä (Otava)

”Kimmo-Pekka halusi näyttämölle aidon romanikerjäläisen.”

Perustelut: Antti Holman lause kattaa saman määrän näkemystä, kuin kaksi vuosikertaa Suomen Kuvalehtiä. Holman lause kertoo meille mikä on vialla, ja on enää potilaasta kiinni, uskooko hän diagnoosiin. Kannattaisi uskoa.

6. Pirkko Saisio: Signaali (Siltala)

”Huhtikuu on nainen.”

Perustelut: Naisen mysteeri on melkein kaiken kirjallisuuden ytimessä. Mysteeriä on tietenkin mahdotonta ratkaista yleispätevästi, mutta Saisio pystyy ratkaisemaan mysteerin erittäin pätevästi, koska hän ratkaisee ajan mysteeriä.

Vihtorin kirjaston kirjamessut järjestään Sokos Hotel Tammerissa, Tampereella, 12.–14. maaliskuuta. Kirjamessuilla on tarjolla muun muassa runoa ja musiikkia; pohdintaa politiikasta, nyljetyistä ajatuksista ja risaisesta elämästä. Messuilla julkistetaan myös seuraava Tulenkantaja, jota tavoittelevat Antti Holma, Anni Kytömäki, Antti Salminen, M. G. Soikkeli, Pajtim Statovci ja Jessica Suni.

Muita kirjailijavieraita ovat muun muassa Kari Hotakainen, JP Koskinen, Leena Lehtolainen, Antti Heikkinen ja Juha Hurme

Tapahtuman kotisivut: www.vihtorinkirjamessut.fi.

Comments

Teksti: Miia
Avainsanat: kirjallisuuspalkinto, kirjallisuustapahtumat, kirjamessut, Lause-Finlandia, Vihtorin kirjaston kirjamessut

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *