Tv-viikko 5: Enbuske, Veitola & Salminen, Vallan suhteet ja Mertaranta ja legendat

Enbuske, Veitola & Salminen, to 11.2. klo 21.00 MTV3

TALK SHOW Syksyllä julkkisten luona yökyläillyt Maria Veitola palaa ruutuihin uudessa talk show’ssa. Mukana ovat myös Tuomas Enbuske ja Roope Salminen.

”Ajankohtaisten vieraiden kanssa puhutaan kiinnostavista ajankohtaisista aiheista. Lisämakua tuo se, että meitä on mukana kolme tyyppiä, ja meillä kaikilla on vähän erilainen arvomaailma.” Näin Maria Veitola määrittelee uutta Enbuske, Veitola & Salminen -talk show’ta.

Ihan selviä ohjelman sisältö ja muoto eivät ole vielä Veitolallekaan. Prosessi elää ja hommaa harjoitellaan. Selvää on ainakin se, että kyse ei ole yhden totuuden ohjelmasta, sen takaa jo kolme erilaista juontajaa. Katsojaa halutaan aktivoida pohtimaan, mikä näkökulma on oikea.

”Ohjelmassa on keskinäistä vuorovaikutusta, mutta eiköhän me tehdä niin, että yksi haastattelee aina omaa vierastaan. Siinä viikon aikana ennen lähetystä tavataan ja pohditaan aiheita. Tämä ei ole tiukkaan formaattiin kahlittu ohjelma. Voi olla, että ensimmäinen ohjelma on ihan toisenlainen kun viimeinen.”

Veitola seuraa Conan O’Brienia, Jimmy Fallonia ja norjalais-ruotsalaista talk show’ta Skavlania. Hän on myös vilkuillut silloin tällöin Oprahia ja Ellen De Generesiä. Näin hän pysyy kärryillä siitä, mitä maailmalla tehdään. Veitola kuitenkin varoo visusti apinoimasta ketään.  Mutta ketä Veitola haluaisi haastatella uudessa ohjelmassaan? 

Jenni Haukiota tosi paljon. Yritin päästä presidenttiparin luokse yökyläänkin, mutta eivät ne ottaneet minua”, hän sanoo ja naurahtaa.

Onnimanni Liukkonen

Vallan suhteet, ti 9.2. klo 21.00 TV5

SARJA Politiikasta on muutamassa vuodessa tullut tv-draamojen vakioaiheita. Pari vuotta sitten valmistunut Vallan suhteet on vahvasti jännitteinen kostosarja suoraan vallan huipulta. 

Pääosassa on CIA-agentti Charleston Tucker (Katherine Heigl, kuvassa), joka luopui kenttätyöstä menetettyään sulhasensa tulitaistelussa Afganistanissa. Nykyisin hän toimii turvallisuusanalyytikkona Amerikan ensimmäiselle naispresidentille (Alfre Woodard), joka sattuu olemaan edesmenneen heilan äiti.

Sarjan kunkin jakson aiheena on aina uusi uhka, joka Tuckerin on ryhmänsä kanssa selvitettävä. Turvallisuuskysymysten lomassa presidentti ja entinen tuleva miniä yrittävät löytää Afganistanin tapahtumiin syyllistyneet terroristit, jotta voisivat kostaa näille. 

Vallan suhteet edustaa hyvin kirjoitettua jännitysdraamaa, jonka henkilöhahmot on rakennettu kiinnostavan ristiriitaisiksi. Ennen kaikkea sarja tarjoaa raadollisen kuvan maailmanpolitiikasta, jossa vaihtoehtoja on usein vähän, ja nekin kaikki huonoja.

Henri Waltter Rehnström

Mertaranta ja legendat, ke 10.2. klo 21.00 TV5

SARJA Ensin tuli Vain elämää, sitten TV5 kokosi maamme tunnetuimpia koomikoita juttelemaan keskenään – tämä kevät taas kuuluu urheilijoille. Myöhemmin alkaa Teemu Selänteen isännöimä Supertähdet, mutta edelle ehtii TV5:n Mertaranta ja legendat.

Kahdeksan urheilijaa lähtee selostajalegenda Antero Mertarannan vieraaksi Vierumäen urheiluopistolle. Paikka ei ehkä vedä vertoja Selänteen ­ranchille, mutta sopii mainiosti suomalaiseen mentaliteettiin. Kun tuulipukuiset urheilijat kyykkivät syksyisessä puolukkametsässä, voi katsoja hyvinkin samastua näihin legendoihin.

Ensimmäisessä jaksossa keskitytään Marja-Liisa Kirvesniemeen. Muut vieraat ovat Timo Jutila, Jari Isometsä, Hanna-Maria Seppälä, Jani Sievinen, Toni Nieminen, Tommi Evilä ja Minna Kauppi. Monet teemat ovat olleet julkisuudessa ennenkin, mutta urheilijoiden välinen keskustelu tuo tunteet ihan omalla tavalla esille. Yksi aihe saa haukkomaan henkeä. Mikä oli niin kauhea tapaus Kirvesniemen uralla, että Seppälä ja Kauppi kuvailevat sitä jopa raiskaukseksi?

Budjetin rajallisuus näkyy urheilijoiden oviin laitetuissa, käsinkirjoitetuissa nimikylteissä ja arkistomateriaalin niukkuudessa. Kirvesniemen uran huippuhetkiä ei päästä muistelemaan ihan kunnolla, kun lyhyistä videopätkistä puuttuu selostuskin. 

Onnimanni Liukkonen

Dracula, pimeyden prinssi, LA 6.2. klo 21.00 Teema  *****

ELOKUVA Christopher Leen (1922–2015) auktoriteettia huokunut olemus saavutti suuren yleisön huomion ensimmäisessä Draculan roolissaan.

Dracula, pimeyden prinssi (Horror of Dracula, Britannia 1958) kunnioittaa hahmon goottilaisia juuria, mutta antaa Leen modernisoida aiemmin kaljupäiseen kummajaiseen samaistetun vampyyrin eroottisuutta väreileväksi aristokraatiksi.

Terence Fisherin ohjaus mukailee kirjailija Bram Stokerin alkuperäistarinaa. Mystinen kreivi Dracula alistaa valtaansa kirjastonhoitajakseen saapuvan nuorukaisen ja matkaa linnastaan vainoamaan tämän morsianta. Vastaansa vampyyri saa akateemista analyyttisyyttä säteilevän pimeiden voimien asiantuntijan, tohtori Van Helsingin (Peter Cushing).

Draculan menestys siivitti Hammer-studioiden kauhubuumia, jonka tähtinä Lee ja Cushing jättivät jäljen lajityypin historiaan. 

Matti Rämö

Prisma: Ihmisen universumi, ke 10.2. klo 19.00 TV1

DOKUMENTTI Poikamaisen oloinen englantilaisprofessori Brian Cox (s. 1968) on suosittu ja vakiintunut tieteen popularisoija. Vuosikymmenen aikana hän on tehnyt kirjoja ja esiintynyt televisiossa lähes puolessa sadassa ohjelmassa tai ohjelmasarjassa, joiden joukkoon mahtuu myös Doctor Who’n ja Monty Pythonin nimikkeillä houkuttelevia töitä.

Innostuneesti hymyilevä brittiproffa taisi olla itsestään selvä valinta isännöimään myös BBC:n viisiosaista tiedesarjaa Ihmisen universumia (Human Universe, Iso-Britannia 2014), tuottajana ja ohjaajana Stephen Cooter. Avausjakso kattaa lennokkaiden teemojen ääripäät. Cox sivuaa ihmislajin syntyä matkatakseen sitten Äiti Afrikan sylistä Kazakstaniin todistamaan kosmonauttien paluuta avaruusasema ISS:ltä.

Musiikkikatkelma ja leikkauksen siirtymä apinoista avaruusalukseen viittaavat tietenkin tieteiselokuvaan 2001: Avaruusseikkailu, mutta tuo kulttuurinen flirtti taisi jäädä lajissaan ainoaksi. Itse asiassa tuo klassikko jos mikä nimenomaan pohjusti ja tutki tämänkin sarjan teemoja älystä, minuudesta ja tähtiin kurkottamisesta.

Ettei Cox ainakin näin alkuun haastaisi hieman ympäripyöreitä itsestäänselvyyksiä? Toisaalta: jos sarja vaikuttaa enemmän viihteelliseltä kuin tieteelliseltä niin kysehän on elämän suuria kysymyksiä helppotajuisesti avaavasta nojatuolimatkasta. Sellaisesta jossa silmä lepää.

Arto Pajukallio

Comments

Teksti: Plaza

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *