Michael Mooren Sicko tv-ensi-illassa

DOKUMENTTI Yhdysvalloissa sairausvakuutukset ovat petollisia tai jopa silkkaa petosta. Lääkealan jättiyritykset tekevät mielettömiä voittoja. Republikaanipoliitikot torppaMichael Moorenavat demokraattien yritykset kehittää terveydenhoitoa ihmisystävällisemmäksi. Kaikki on paremmin Kanadassa ja Euroopassa.

Nämä ovat Michael Mooren dokumentin perusteesejä, ja hyvin ne perustellaankin. Tekijälleen tyypilliseen tapaan elokuva on hauska, sarkastinen, vahvasti puolueellinen ja sillä on kameran edessä hyvin viihtyvän Mooren kasvot – eli jos hänestä ei pidä, kannattaa pysyä loitolla, ja toisinpäin.

Mooren edellinen elokuva Fahrenheit 9/11 (2004) kohosi kaikkien aikojen menestyksekkäimmäksi dokumentiksi. George W. Bushin kritisoimiseen ja karnevalistiseen pilkkaan oli hauska yhtyä, terveydenhoitojärjestelmän tutkaileminen on vakavampaa touhua.

Suomalaisesta näkökulmasta Sickon (2007) taakkana on myös amerikkakeskeisyys: meillä tilanne on aivan erilainen, vaikka ongelmia piisaa omassakin järjestelmässämme.

Kalle Kinnunen

Sicko su 3.6. klo 14.35 MTV3

Comments

Teksti: Plaza

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *