Pieni Paperipuoti ja viisi kiloa sipuleita

Olen täällä taas, pitkästä aikaa. Syksyisin tuntuu, että ajan kulku kiihtyy vuoden loppua kohden. Pimenevät illat, jatkuva vesisade, ankeat aamut, kuka niitä kaipaa? Hyvä vain jos aika kuluu nopeammin. Ainoastaan hammaslääkärillä aika matelee ja jokainen minuutti tuntuu tunnilta.

Pari viikkoa sitten, vai joko siitä on kuukausi, olin taas Kemiönsaarella ja vietin mukavan viikonlopun. Aloitin sen torilla ostamalla viiden kilon säkillisen ihania riihikuivattuja sipuleita. Tuskin maltan odottaa, että pääsen taas kokkailemaan niistä, vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksesta. Paistoin vajaan tusinan sipulia pannulla basilikaöljyn ja yrttibratwurstien kanssa. Mahtavaa, suussa sulavaa. Puolen tunnin haudutus miedolla lämmöllä antoi ihanan silauksen sipuleille, ne olivat makeita ja maukkaita.

Torilta päädyin suloiseen pieneen Paperipuotiin, josta viime kertainen putkeni sai alkunsa. Vaikka kirjojen osuus puodissa on melko vähäinen, sieltä aina tarttuu kirja tai pari mukaani. Tällä kertaa haaviini jäi Laura Honkasalon Eropaperit (Seven) pokkariversio. Tosin tällä hetkellä en enää tiedä, mihin olen sen laittanut. Kirjakasat kotona kasvavat uskomatonta vauhtia. Ja silti tuntuu, ettei ole mitään luettavaa… Tuntuu oudolta, että pieni Paperipuoti on ainoa kirjakauppa mailla halmeilla. Lähin Suomalainen Kirjakauppa taitaa olla Salossa. Mistä ihmiset ostavat kirjansa?

Yleensä luen kirjan loppuun ja samalla käden ojennuksella, kun lasken lukemani kirjan pöydälle, otan jo seuraavan ja jatkan lukemista. Paitsi kun kohdalle osuu jokin aivan ihana kirja, kuten Sisar tai Kaikki hyvä sinussa. Jonkin erityisen kirjallisen helmen jälkeen en pysty lukemaan mitään muuta kirjaa pitkään aikaan. Silloin on tyydyttävä lehtiin. Ja mitä löytöjä niistä tekeekään!

Luin kaikki tämän vuoden Matkalehdet ja voi pojat, se tulee vielä kalliiksi. Nyt minun tekee lukemisen lisäksi mieli vielä matkustaa. Mitä pidemmälle sen parempi. Tällä hetkellä olisin mielelläni vaikka Uudessa Kaledoniassa tapaamassa ystävääni Satua. Sen sijaan olen menossa harmaassa vesisateessa hammaslääkäriin.

Lukeminen on ihanaa, pääsee hetkeksi pois tästä harmaudesta ja hammassärkykin unohtuu hetkeksi.

Teksti: Plaza
Avainsanat: Kaikki hyvä sinussa, Kemiönsaari, Matkalehti, Sisar

Kommentit

Oma kommentti