Migreenissä muistelua

Aamupalana: Burana 800 mg

Lounaaksi: –

Välipalana: –

Illallinen: Burana 800 mg. Migreeniin 1-2 tablettia vuorokaudessa.

Yöpalaksi: –

Olen migreenissä. Helvetillisen päänsäryn lisäksi ärsyttävintä on, ettei pysty lukemaan. Makaan pimeässä makuuhuoneessa, silmilläni kylmä, kostea pyyhe. Ympärilläni täydellinen hiljaisuus.

Mikä loistava lukuhetki meni jälleen ohi silmien. Kaipaan kirjaa. Puristan viimeksi lukemaani opusta käsissäni, raotan hieman pyyhettä silmiltäni. Kirkas valo hyökkää ja päässä kipinöi. Ihmettelen mistä kirkas valo oikein tulee, koska sammutin valot ja verhot ovat kiinni.

Tässä vaiheessa migreeniä hämäräkin näyttää kirkkaalta. Säälin itseäni.

Palautan mieleeni ihanimpia lukemiani kirjoja. Muistelen parhaita paloja menneiltä vuosilta. Lapsena rakastin Marjatta Kurenniemen Onnelin ja Annelin taloa (1966) ja Onnelin ja Annelin talvea (1968). Haaveilin itsekin löytäväni oman rouva Ruusupuuni, joka myisi minulle ja parhaalle ystävälleni pikku talon, jossa on kaikkea kaksi kappaletta valmiiksi. Kaksi undulaattia, kaksi hattua, kahdet sadeviitat saappaineen, kaksi sänkyä valmiiksi pedattuina ja mikä parasta kaikki juuri sopivan kokoisia kahdelle pikkutytölle.

Onnelin ja Annelin talvessa tyttöjen talon pihaan ajaa pikkuruinen auto, josta purkautuu Vaaksanheimojen perhe mummista vauvaan. Lapset Lilli ja Putti ovat vilkkaita ja kekseliäitä, Putti varsinkin. Nimensä mukaisesti perhe on vaaksan mittaisia ja etsivät rouva Ruusupuuta, joka on tunnettu erikoisista taloistaan.

Vaaksanheimot muuttavat väliaikaisesti tyttöjen upeasti sisustettuun nukkekotiin asumaan. Jälkeenpäin ajateltuna tilannehan muistuttaa Big Brotheria, jonkinlaista esiastetta siitä.

Onnelin ja Annelin omat vanhemmat eivät edes huomaa tyttöjen muuttaneen pois kotoaan. Ruusukujan naapurit ovat ihmeellisiä ja turvallisia aikuisia, vaikkakin melko omalaatuisia. Tingelstiina ja Tangelstiina Vappunen kasvattavat upeassa puutarhassan mitä ihmeellisimpiä kukkia. Heidät kanatkin munivat yllätysmunia. Poliisi Ulpukkakin kuuluu naapurustoon, kaikeksi onneksi.

Maija Karman kuvitus on upea. Täydelliset lastenkirjat. Oi, jospa oisin saanut olla mukana!

Migreeni helpottaa jo. Kirjallisuudesta on monenlaista iloa vaikka ei aina pysty lukemaan.

Teksti: Plaza
Avainsanat: Maija Karma, Marjatta Kurenniemi, Onneli ja Anneli

Kommentit

Migreeni on kyllä inhottava sairaus, kun se iskee. Ulpu Iivari on yleisradiossa töissä.

Oma kommentti