Vuoden luontokirja vie Helsingin saariston luontoon

aarresaaret

Tunnelmalliset kuvat ja elävät tarinat siivittivät tietokirjailija, everstiluutnantti Jarmo Niemisen (s. 1959) teoksen Aarresaaret – Helsingin saariston uskomaton luonto (Gummerus) Vuoden luontokirjaksi. WWF:n vuosittain järjestämän kilpailun voittajan valitsi tänä vuonna valokuvaaja Meeri Koutaniemi

Koutaniemen mukaan teos antaa lukijalleen oivalluksia lähiluonnon suojelemisen arvosta ja muistuttaa samalla luonnon merkityksestä ihmisen psykososiaaliselle hyvinvoinnille. 

”Kirjassa Helsingin saaristossa esiintyvät paikat, eläimet ja kasvit yllättävät monipuolisuudellaan ja avartavat lukijan kuvaa historiallisesta Helsingistä uudella näkökulmalla. Nieminen näyttää, kuinka oman lähiympäristön suojelu on aktiivista oman elämänsä parantamista.”

Lisäksi Koutaniemi kiittelee, kuinka kirjailija on laittanut itsensä kokonaisvaltaisesti likoon teosta kirjoittaessaan.

”Tarinat ovat informatiivisia, lempeitä ja hauskoja. Kirjaa ei tarvitse ahmaista kerralla, vaan lukija voi lukea yhden tarinan kerrallaan piristääkseen päiväänsä tai havahtuakseen luonnonsuojelun tärkeyteen.”

”Jaan siinä lukijoiden kanssa omat luontokokemukseni”, pohtii Nieminen ja kertoo, että Aarresaaret on hänelle hyvin henkilökohtainen kirja. Teosta varten hän on tarkkaillut ja kuvannut saaria kymmeniä vuosia ja kaikkina vuodenaikoina.

”Kirja syntyi halusta kertoa omat pienet ja suuret luontokokemukseni tuleville lapsenlapsilleni ja toivon, että he mahdollisesti joskus myöhemmin voisivat lukea niitä minulle.”

WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailussa tärkein kriteeri on luonnon- ja ympäristösuojelun sanoma. Lisäksi voittajavalinnassa kiinnitetään huomiota teoksen ulkoasuun ja luettavuuteen. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna 37. kerran. 

Vuoden 2013 luontokirjaksi valittiin Juha Laaksosen pihalintuja ja linnunpönttöjä käsittelevä teos Pihan linnut ja pöntöt – Eloa pihapiiriin (Paasilinna). 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Aarresaaret, Gummerus, Helsingin saariston uskomaton luonto, Jarmo Nieminen, kirjallisuuspalkinto, kuvakirja, Meeri Koutaniemi, tietokirja, Vuoden luontokirja, WWF

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *