Vuoden 2013 Runeberg-palkintoehdokkaat on julkistettu!

Eeva Kilpi: KuolinsiivousKansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta jaettavaa kirjallisuuspalkintoa tavoittelee kahdeksan ehdokaskirjaa. Romaaneja loppusuoralle päässeiden joukossa on ainoastaan kaksi: Petri Tammisen Rikosromaani (Otava) ja Jaakko Yli-Juonikkaan Neuromaani (Otava).

Ehdokkaiden joukossa on sekä pitkän linjan kirjailijoita, kuten Eeva Kilpi Kuolisiivous-runokokoelmallaan (WSOY) ja esseisti Markku Envall Toinen jalka maassa ja muita esseitä -teoksellaan (WSOY).

Mukana on myös esikoisensa julkaissut Tiina Laitila Kälvemark novellikokoelmallaan Kadonnut ranta (WSOY). Toinen novellisti on Peter Sandström ruotsinkielisellä teoksellaan Till dig som saknas (Schildts & Söderströms).

Eeva Kilven lisäksi mukana on kaksi muuta runoilijaa: Olli-Pekka Tennilä kokoelmallaan Yksinkeltainen on kaksinkeltaista (Poesia) ja Lassi Hyvärisen Keisarin tie (Otava).

Runeberg-palkintoa on jaettu vuodesta 1986 sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin yhteisvoimin. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Jaakko Yli-Juonikas: NeuromaaniTäytyy myöntää, että ehdokkaiden joukosta olen tutustunut ainoastaan Eeva Kilven Kuolinsiivoukseen. Lakonisen tyylin mestarin Petri Tammisen Rikosromaania ja Jaakko Yli-Juonikkaan kehuttua Neuromaania olen sentään selaillut kirjakaupassa, mutta muut näistä ehdokkaista ovat jääneet osaltani paitsioon. 

Joukossa ei ole yhtään Finlandia-ehdokasta. Näin kävi myös vuosi sitten, jolloin Katja Kettu voitti Kätilöllään Runerberg-palkinnon ja Rosa Liksom Hytti nro 6:lla Finlandian.

Kenelle sinä antaisit Runeberg-palkinnon? Entä onko kirjallisuuspalkintoehdokkaiden joukosta puuttunut jokin esimerkillinen tänä vuonna julkaistu teos? 

Kirjallisena. Minna

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Eeva Kilpi, Jaakko Yli-Juonikas, Lassi Hyvärinen, Markku Envall, Olli-Pekka Tennilä, Peter Sandström, Petri Tamminen, Runeberg-palkinto, Tiina Laitila Kälvemark

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *