Vuoden 2010 Nobel-palkinnon voitti perulainen Mario Vargas Llosa

Tuhma tyttöTämän vuoden Nobel-palkinto meni pitkänlinjan perulaiselle kirjalijalle, Mario Vargas Llosalle. Hänen uusin suomennoksensa, Tuhma tyttö, on vastikään ilmestynyt intohimoisen rakkauden kuvaus.

”Koukuttava rakkausromaani” – Turun Sanomat

Tuhma tyttö kertoo kiihkeän tarinan perulaisen miehen, Ricardon, pakkomielteisestä rakkaudesta alati hahmoaan muuttavaan, petolliseen naiseen.

Nuori Ricardo rakastuu Lilyyn Limassa 50-luvun alussa, mutta tyttö katoaa. Vuosien aikana Ricardo törmää toistuvasti tähän kauniiseen, kameleonttimaiseen naiseen, joka esiintyy milloin vallankumoustaistelijana, milloin ranskalaisen diplomaatin vaimona tai japanilaisen rikollisen rakastajattarena. Ricardon rakkaus ei sammu, vaikkei hän koskaan saa vilpitöntä vastakaikua.

Tuhma tyttö on myös kuvaus neljältä vuosikymmeneltä kulttuurin ja poliittisen ilmapiirin murroksesta, Ricardon silmin nähtynä. Pariisissa asuvan Ricardon kautta Vargas Llosa kuvaa kiinnostavasti etenkin kuusikymmentäluvun radikalismin muutoksia Euroopassa, ja Ricardon matkat kotimaahan Peruun kertovat puolestaan sikäläisten vallankumousunelmien hiipumisesta.

”Teos nousee parhaan kirjallisuuden joukkoon juuri siksi, että se esittää kysymyksiä, joihin lukijan pitää vastata itse.” – Helsingin Sanomat

Mario Vargas Llosa on Latinalaisen Amerikan arvostetuimpia kirjailijoita

Perulainen Mario Vargas Llosa (s. 1936) on perulainen kirjailija ja poliitikko. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu yli kolmekymmentä romaania, näytelmää ja esseetä. Hänen teoksistaan on suomennettu aiemmin seuraavat romaanit: Kaupungin koirat, Vihreä talo, Maailmanlopun sota, Maytan tarina, Puhujamies, Äitipuolen ylistys, Julia-täti ja käsikirjoittaja, Andien mies sekä Vuohen juhla.

Kirjakauppa Suurikuu

 

 

Comments

Teksti: Plaza

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *