Viron superjulkkis Mihkel Raud Suomessa

Mihkel Raud on Virossa julkimo. Televisiojuontaja ja se ilkeä Idols-tuomari. Kirjailijavanhempien lapsi, jonka omaelämänkerta myi huimat 35 000 kappaletta. Nyt Raudin ensimmäinen jännäriromaani Sininen on sinun taivaasi (Like) on suomennettu. Se alkaa tehokkaasti, ja Tallinnan Stockmannilla räjähtää pommi.

 

Raud vieraili Suomessa keskiviikkona. Tapasin hänet Otavan kirjakaupassa. Ensimmäiseksi pyysin kirjailijan värjöttelemään viileään syysilmaan valokuvaa varten. Raud ei ole ollut moksiskaan, vaan poseeraarasi ystävällisesti. Hän pahoitteli turhaan suomen kielen taitoaan, joka on ”tullut televisiosta”. Minusta hän puhuu erinomaisesti!

– Suomi on aina ollut iso osa eestiläistä elämää, Raud sanoi. Viron ymmärtäminen ei Raudin mielestä onnistu ilman maan Suomi-suhteiden huomioimista.

– Jos menee Tallinnan vanhaan kaupunkiin siellä on vain suomalaisia! Ja ehkä vähän saksalaisia ja muutama japanilainen.

Suomi on yksi Raudin jännäriromaanin näyttämöistä. Pääteema on terrorismi. Terroritekojen perustelu ja niiden takana oleva ajattelu pelottaa ja kiehtoo Raudia.

– Ja toki terrorismia on romantisoitukin, hän sanoi. Ristiriita Ulrike Meinhofin kaltaisen henkilön ikonisoinnin ja väkivallan välillä on räikeä.

–  Tavoitteenani ei ollut kirjoittaa vain dekkari vaan kuvata virolaista yhteiskuntaa sellaisena kuin se nyt on, Raud kuitenkin painotti.

Kirjailijan mielestä asiat ovat Virossa kehnosti. Ongelma on poliittinen: vaihtoehtoisia mielipiteitä ei sallita, vasemmistolaisuudesta saa kommunistin leiman. Vain virallinen linja, talousliberalismi on ainoa oikea.

–  Jos ostan aamulla lehden, siitä tulee paha olo. Poliittinen systeemi on päin persettä! Raud latasi. Yleinen mielipide muodostuu hänen mukaansa netissä kirjoitetuista anonyymeistä mielipiteistä.

Raudin teos on yhteiskuntakriittinen, mutta tarkastelee asioita monelta kantilta.

– Halusin astua syrjään ja antaa ihmisille tilaa selitellä asioista. Henkilöhahmot käyvät aika filosofia keskusteluja.

Päähenkilö on ilkeä superjulkkis, joka pääsee vippinä minne haluaa. Hänen elämänsä puitteet muistuttavat Raudin omia. Kirjailijan mukaan kyse on kokeilusta; Raud halusi leikitellä sen kuvan kanssa, joka ihmisillä oletettavasti on hänestä mediajulkisuuden ja Idols-kettuilun perusteella.

– Kirjassa on paljon sysimustaa komediaa, Raud sanoi. Sekä lukuisia sivutarinoita. Yksi niistä on tositapahtumiin perustuva, Viroa kuohuttanut raiskaustapaus.

Viime aikoina Raud on lukenut paljon näytelmiä ja saanut niistä vaikutteita. Elokuvallistakin otetta kirjassa on.

– Ehkä siinä on vähän palahnukilaista ja tarantinomaista meininkiä, tapahtumat ovat paikoin epätodellisia ja vauhdikkaita, Raud kuvaili.

– Esikuviani ovat ihmiset! Eivät toiset dekkaristit.

Silti alkuperäiskielellä kirjoitetusta versiosta poiketen suomennoksessa Norja on jätetty pois yhtenä väkivallanteon näyttämönä.

Raudin voi seuraavan kerran tavata HELSINGIN KIRJAMESSUILLA, joiden teemana on tänä vuonna Viro.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: dekkarit, henkilöhaastattelut, jännitys, kirjailijat, kirjailijavieraat, kirjamessut, Like, media, Raud Mihkel, televisio, Viro

Kommentit

Petri, kiitos kun huomasit nuo virheeni. Joskus tekevälle sattuu. Toki Tallinna, ja toki Raudin ensimmäinen jännäriromaani. Ja hyvä se on ja sympaattinen kirjailija.

Sininen on sinun taivaasi ei ole Mihkel Raudin ensimmäinen romaani. Se ei ala räjähdyksellä Helsingin Stockmannilla, vaikka siinä melko alkuvaiheessa tapahtuukin räjähdys Tallinnan Sockmannilla.
Hyvä kirja se kuitenkin on.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *