Viikon varrelta: timantteja ja kirjasivuja

Ei tosiaan mennyt niin kuin Strömsössä. Tällä viikolla opin, että kaikkiin tapahtumiin ei yksinkertaisesti ennätä mukaan. Eikä tarvitsekaan: joutenoloakin pitää olla. Onneksi ennätin silti tutustua kivoihin ihmisiin ja lukea hyviä kirjoja! Kaiken hosumisen keskellä Kristina Carlsonin uutuusromaani William N. päiväkirja (Otava, 2011) loisti kuin timantti.

Viikon muita kohokohtia olivat tapaamiset tanskalaisen Pia Juulin ja Teoksen esikoiskirjailijan Satu Taskisen kanssa (juttua tapaamisestamme tulossa lähipäivinä).

Mieleeni jäi se, että Guggenheimin taidemuseon tulo Helsinkiin näyttää entistä varmemmalta. Toivon mukaan museoon suunnitellaan laadukas taidekirjakauppa ja kahvila, joissa voi ihan vaan hengailla ja viettää laatuaikaa kirjan kanssa. Uutinen kahden pamflettisarjan lopettamisesta taas harmitti. Pamfletti ei ehkä ole se markkinavetoisin ja helpoin lajityyppi, mutta hyvin tehtynä tosi tarpeellinen tekele.

Ilahduttavinta oli huomata, että lukeminen kiinnostaa. Facebookissa avautui kaksi uutta kirjasivua: blogeja kokoava Kotimaiset kirjablogit sekä vielä hieman mystinen Lukuliike. Otavan uusitun kirjakaupan avajaisissa oli paljon väkeä, ja kirjojen yö veti kansaa kadulle.

Lisäksi kahlasin läpi aikakauslehtien syysnumeroita. Glorian artikkeli filosofi Hannah Arendtia käsittelevästä näytelmästä ihastutti. Lehti pyysi Ardendtia näytteleviä Seela Sellaa ja Elina Leeveä kirjoittamaan roolihahmolleen kirjeet. Ne kertovat asioista, joiden kanssa näyttelijät painiskelivat etsiessään yhteisiä tuntemuksia ja yrittäessään ymmärtää filosofin päätöksiä.

Sella kirjoittaa: ”En tiedä, mitä sinä ajattelisit tästä näytelmästä. Jos tulisit katsomaan sitä, nauraisit varmasti ja sanoisit, ettei se noin mennyt. Mutta ei se mitään. Tämä onkin minun Hannahini.

Leppoisaa sunnuntaita, kirjaihmiset.

***

Had a very busy week. So many interesting lit events to go to, so little time. The best parts of my week were the meetings I had with Pia Juul and a new Finnish writer Satu Taskinen. I was also very happy to see that so many Finns are interested in books: two new Facebook pages about books opened up and many people were on the street during Helsinki book night. Have a relaxing Sunday, dear bookpeople.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: ajatuksia, ihmiset & ilmiöt, inspiraatio, kirjat, lukeminen, tapahtumat

Kommentit

Toivottavasti teos saa ansaitsemaansa suitsutusta. Carlson on tehnyt upeaa taustatyötä ja kirjan päähenkilön lauseetkin kasvavat ihan aforismeiksi saakka. 🙂

Tuo Carlsonin uutuus on tosiaan kuin timantti. Luin kirjan joitakin päiviä sitten ja ihastuin. Se on ehdottomasti eräs kirjasyksyn helmistä.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *