Viikon varrelta: Suomen Pankki 200 vuotta

Kävin tiistaina Helsingin musiikkitalossa juhlistamassa Suomen Pankkia, joka täyttää tänä vuonna 200 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi pankki oli tilannut Peter von Baghilta dokumenttifilmin pankin ja Suomen yhteisestä taipaleesta. Rapsakasti etenevä filmi yhdisti kirjallisuutta, kuvataidetta ja elokuvaa. Jopa Uuno Turhapuro pääsi todistamaan 1900-luvun lopun ”ajanhenkeä”. Kaikkein ärhäkimmät rahan ja sen vallan kommentit tulivat kirjailijoilta kuten Maria Jotunilta. Kriittisten asenteiden rinnalla kulki pankin historia maata vakauttavana tekijänä.

Sattumalta tapasin presidentinvaaliehdokkaan.

 

Paavo Lipponen on kirjallisuusmiehiä. Kun vaalikampanja lukuisine haastatteluineen ja muine tilaisuuksineen on meneillään, Lipponen keskittyy lukemaan pääasiassa kotimaisia ja kansainvälisiä sanomalehtiä, Financial Timesia muun muassa. Utelin, onko yhtään romaania sattunut viimeviikkoina yöpöydälle? Vastaus oli myöntävä.

– Olen lukenut sekä Metsäjätin että Jari Tervon uusimman. Se on raju kirja.


Musiikkitalon aulassa tervehti muhkea taideteos. Salikin oli ensikertalaisen silmin impressive. Puitteet sopivat hyvin Suomen Pankille – onhan se toimintansa alusta saakka kerännyt taidetta. Toivottavasti talo tarjoaa tulevaisuudessakin mahdollisuuden tutustua sen mittavaan kokoelmaan. Niin kuin muistetaan, pankin avointen ovien päivä oli tyrmäävä menestys.

Suomen Pankin vaiheista kiinnostuneille lukutoukille tiedoksi, että pankin toiminnasta kertovan historiateoksen toinen osa ilmestyy alkukeväästä.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: dokumentit, elokuva, juhlavuodet, kuvataide, lukeminen, merkkipäivät, musiikki, taide, tapahtumat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *