Veera Salmi: Puluboin ja Ponin kirja

Telve ja moljens! Taisinkin mainita, että olen kirjojen suhteen aika moniruokainen. Myös lastenkirjat maistuvat. Tuorein lukukokemus on Veera Salmen Puluboin ja Ponin kirja. Olen ihan myyty!

Minulla on melkein viiden vanha tyttärentytär, ja hankin hänelle jatkuvasti kirjoja. Ongelmana on yleensä se, etten oikein tiedä, mikä tuon ikäiselle sopisi. Toisaalta en halua ostaa liian ”lapsekkaita” kirjoja mutta en myöskään sellaisia, että tyttö ei jaksaisi niitä vielä kuunnella. Olen nimittäin ehdottomasti sitä mieltä, että parasta, mitä lapsi voi läheisiltään rakkauden ja turvan lisäksi saada, on kiintymys lukemiseen. Kaiken muun hyvän ohella lapsen sanavarasto karttuu ja tapa ilmaista sanallisesti itseään kehittyy.

Nyt käsillä oleva kirja lienee suunnattu esikoululaisille ja ekaluokkalisille päätelleen siitä, että Poni-Mai on siirtymässä päiväkodista kouluun. Minä puolestani joudun odottelemaan vielä vuoden verran ennen kuin pääsen lukemaan tarinan lapsenlapselleni.

Harvoinpa kirjasta käy kohdeyleisö ihan näin tarkoin selville, vaikka luulen kyllä, että muunkin ikäiset saavat Puluboin ja Ponin touhuista hauskuutta. Teksti on niin vetävää ja juonikin mukava. Puluboi – jätkäpoika, kuten hän itse itseään kuvaa – aikoo isona ryhtyä mainosmieheksi, ja kirja onkin kuvitettu useilla Puluboin laatimilla mainoksilla. Toki varsinainen kuvittaja on loistava Emmi Jormalainen. Poni taas on Mai-tyttö, joka laukkaa Vihernurmella ja iloitsee Taivaansinestä.

Kun Puluboi haluaa nähdä ”avalaa maailmaa” ja Poni-Mai karkaa kotoa, nämä kaksi kohtaavat illan pimeydessä ja ystävystyvät. He päättävät kirjoittaa tarinansa kirjaksi ja tekevät sen kumpikin omalla äänellään. Siksi saamme tietää senkin, miksi Puluboi ei koskaan lausu R-kirjainta!

Kirjaan on saatu kaiken hauskuuden lisäksi, lukijaa tai kuulijaa kuitenkaan liikaa ahdistamatta tai muutenkaan tuputtamatta, vaikeita asioita. Miten näin ihanasti voidaankin käsitellä äidin uupumusta ja tyttären äidin ikävää tai yksinäisyyttä ja työttömyyttä! Ja kaikki tietysti päättyy onnellisesti.

Kirjan luettuani jäin pitkäksi aikaa miettimään kirjan tarinaa. Harvoin sitä tapahtuu lastenkirjojen suhteen. Kirjan puffitekstistä huomasin, että opusta pidetään Fedja-sedän, kissan ja koiran hengenheimolaisena. Fedja-setä tuli minunkin mieleeni, kun kirjaa luin! Fedja kumppaneineen on minulle yksi rakkaimmista, aikuisillekin sopivista lastenkirjoista. Nimesin  muuten aikanaan basset-koiranikin Fedjaksi!

Tässä on Puluboin ”hysteelisen hauska” video.

Minua kiinnostaisi kovasti tietää, mitä muut lukevat lapsilleen ja minkä ikäisille mitäkin. Nytkin ajatuksensa voi tuonne kommenttikenttään kirjoittaa. Ehkä mietimme kuitenkin toisella kertaa sitä, miten saisimme oikeasti kerättyä jonkinlaista suosituslistaa. Puluboin ja Ponin kirjaa suosittelen ihan vaikka kelle, niin hauska ja lämminhenkinen se minusta oli!

[embed http://lukeminen.fi/kirjat/puluboin-ja-ponin-kirja]

 

//kirsi

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Emmi Jormalainen, Puluboin ja Ponin kirja, Veera Salmi

Kommentit

Kirja tulee keväällä 2014 yle puheella radioteatterin lastenkuunnelmana. Ensimmäinen osa lauantaina 3.5 aamulla. Kovasti kehuttu. Toivottavasti voi tallentaa mp3:na tikulle, kuunnelmia kuluu meillä automatkoilla, tytöt 6 ja 8 vuotiaat.

Kirja tulee keväällä 2014 yle puheella radioteatterin lastenkuunnelmana. Ensimmäinen osa lauantaina 3.5 aamulla. Kovasti kehuttu. Toivottavasti voi tallentaa mp3:na tikulle, kuunnelmia kuluu meillä automatkoilla, tytöt 6 ja 8 vuotiaat.

Minäkin tulin lukeneeksi Puluboin ja hauskuutuin. Suosittelin ja myin kirjaa joulun alla jokusenkin. Useammanikäiselle. Tällainen kirja sopii niin hinkulukijalle kuin niillekin, joiden soisi löytävän kirjojen maailman. Ihailen Veeraa ja Emmiä, ja onnittelen!!!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *