Vähän porua palkinnoista

Finlandia-palkinto on jaettu taas tältä erää. Tänä vuonna kunnian sai osakseen Rosa Liksom kirjallaan Hytti nro 6. Onnea hänelle.

Tänä vuonna Finlandia-palkinnosta ei tapeltu julkisuudessa. En tiedä, olisiko syynä se, että ehdokkaina oli vain naiskirjailijoita. En uskalla ajatella, minkälainen syrjintäkohu olisi noussut siitä, jos ehdokkaina olisi ollut vain mieskirjailijoita.

Palkinnot ovat kivoja, mutta harva niitä saa. Ja kuten arvata saattaa, kateutta riittää. Milloin joku saa arvostetun kirjallisuuspalkinnon liian nuorena, joku on liian tuntematon ja joku liian tunnettu. Mutta kyllä, kun Finlandia-palkittuja tutkailee, niin joukossa on ollut paljon tunnettuja kirjailijoita. Kaupallisestikin menestyneitä kirjailijoita ja sellaisia kirjailijoita, joista ei ole kuultu palkitsemisen jälkeen. Varsinaisia tavallisen kansan suosikkeja Finlandia-listalta ei kuitenkaan löydy, mutta eipä Spede Pasasellekaan Jussi-patsaita virrannut.

Finlandia-palkinto lienee palkinnoista armottomin, kun lopullisen valinnan suorittaa yksi henkilö. Hänellä luonnollisesti on omat mieltymyksensä. Ja kova urakka se on lukea kaikki ehdokkaaksi asetetut kirjat kerralla läpi. Itse en jaksaisi.

Kuinka paljon kirjailija loppujen lopuksi tarvitsee virallisia tunnustuksia muuhun kuin oman egonsa hivelyyn. Monet kirjailijat eivät saaneet elinaikanaan lainkaan tunnustusta, vaan maine ja kunnia tulivat jälkikäteen. Jos on kovasti palkittu kirjailija, saattaa käydä jopa niin, että on vain pienen elitistisen piirin suosikki.

Ja sellaiseksi jää.

Comments

Teksti:Esa Pesonen
Avainsanat: Finlandia-palkinto, kirjallisuuspalkinnot, Rosa Liksom

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *