Uskalla! Ilona Rauhalan vinkit työelämään

Uskalla!PRESENTAATIOIDEN ja powerpointtien kanssa vaan paasaamaan ympäri kaupunkia! Työssä ketään ei kohdella prinsessana.

Parasta onkin opetella sietämään vastoinkäymisiä ja pitämään itse huolta omasta jaksamisestaan. Siinä monilla meistä on tosin vielä tekemistä, ainakin jos valmentaja, psykologi Ilona Rauhalaa on uskominen. Tuoreessa kirjassaan Uskalla! (Otava, 2011) Rauhala sparraa naisia surffaamaan työelämän tyrskyissä hallitummin.

Kysyin, miten kiltti tyttö pitää pään kylmänä.

NIMEÄÄN kantavasta televisio-ohjelmasta tutuksi tulleella Ilona Rauhalalla on lähetystehtävä: hän haluaa haastaa naiset työelämätalkoisiin. Uskalla! on puheenvuoro niille, jotka etsivät työelämässä oikeaa paikkaa ja keinoja toteuttaa itseään.

”Ensimmäisen kirjan kirjoittaminen oli terapeuttinen prosessi, se auttoi minua jäsentämään ajatuksiani ja sain myönteistä palautetta. Halusin jatkaa ja valitsin aiheen oman asiantuntemukseni alueelta. Työssä vietetään eniten aikaan ja työidentiteetti on psyykkisen hyvinvoinnin kannalta keskeinen asia.”

Terapeuttista on myös Rauhalan kanssa keskustelu. Olo on alusta saakka kuin vastaanotolla: huomaan kertovani omista huolistani ja työelämän kompastuskivistä. Rauhala kuuntelee ja kommentoi, vihreät silmät tuikkivat lempeästi.

TYÖELÄMÄ on kiireistä ja vaatii paljon voimia. Työurat pitenevät ja uramallit pirstaloituvat. Samaan aikaan elätellään epärealistisia ajatuksia siitä, mitä missäkin ajassa pitäisi saada aikaan. Muutoksensietokykykin on kortilla.

Ilmankos uusavuttomuus näyttää lisääntyneen. Siitä kertoo esimerkiksi se, että Suomeen on viime vuosina tullut koko joukko elämäntaitovalmentajia tai life coacheja. Niiden villiin kenttään valmentajana työskentelevä Rauhala ei halua itseään miellettävän.

”Kannustan kyllä elämäntaitovalmentajien käyttämistä, mutta he suuntautuvat vain yksilöihin. Toiseksi life coach on suojaamaton nimike. Itse teen monipuolisemmin töitä: autan yhteisöjä ja yrityksiä erilaisissa muutos- ja murrostilanteissa. Olen myös kouluttautunut sekä psykologiksi että yritysvalmentajaksi, mikä on tärkeä laatutakuu asiakkailleni.”

Ilona RauhalaKIRJAMARKKINOILLE taas tulvii toinen toistaan kiiltokuvamaisempia kymmenen kohdan menestysmanuaaleja. Niitä myös ostetaan. Rauhala ei halunnut kirjoittaa ”tee näin niin onnistut” -tyyppistä opasta vaan tiivistää ajatuksiaan yksiin kansiin – vaikka hän tunnustaakin rakastavansa erilaisia listoja ja elämäntapaoppeja.

”Kirjani on tsemppauskirja, jotta ihmiset uskaltaisivat ottaa oman potentiaalinsa tosissaan ja mennä rohkeasti eteenpäin vaikeiden tilanteiden läpi. Jokaisen pitää itse huolehtia omasta johtamisestaan ja ottaa itse vastuuta omasta jaksamisestaan.”
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi raakaa realismia: jos haluat gradusi loppuun vuoden aikana ei ole paljon tolkkua aloittaa samaan aikaan uudessa duunissa. Jatkuva kouluttautuminen ja oma-aloitteinen ote työhön ovat myös hyviä niksejä. Rauhalan mukaan on turha jäädä tumput suorina johtajia tuijottamaan, jos yrityksessä menee huonosti. Ei yksittäisellä pomollakaan riitä älliä kaikkeen.

Turhaa on myös vatvoa sitä, mihin ei kuitenkaan voi vaikuttaa.

”Menestyjiä eivät ole ne, jotka saavat tahtonsa läpi, vaan ne, jotka sietävät sitä, että asiat harvoin menevät niin kuin itse tahtoo”.

ENTÄS sitten se vuoroin parjattu, vuoroin kukitettu kiltteys? Pienille tytöille kiltteydestä tulee usein onnistumiskokemuksia, mutta työelämän vaikeissa tilanteissa sillä ei Rauhalan mukaan enää pärjää. Eikä sillä, että apinoi muita. Autuaaksi ei tee se, että jokainen meistä menee kirjailija Elizabeth Gilbertin tapaan syömään pizzaa Napoliin ja meditoimaan Intiaan. Jokaisella on oma reitti kuljettavana. Juuri tähän Rauhala haluaa antaa ajattelun aihioita. Kuten vaikka hänen esikoispoikansa tokaisun: ”eletään maan päällä niin kuin hyvikset elävät”.

 

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: elämäntaito, ihmiset & ilmiöt, opaskirjat, Otava, työelämä, vinkit

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *