Unni Drougge: Pahuudella on rakkauden kasvot

Unni Drougge, Pahuudella on rakkauden kasvotUnni Drougge: Pahuudella on rakkauden kasvot, Bazar Forlag, 2009

”En saattanut ymmärtää, miten uskalsit lyödä minua. Miten uskalsit ottaa riskin, että menettäisit minut, vaikka sanoit minun olevan kaikkesi. En käsittänyt, miten saatoit olla väkivaltainen, vaikka vihasit Matsia täsmälleen samasta syystä. Joka kerta kun löit minua tai työnsit minut maahan, päässäni pyöri. Minua pyörrytti niin kovin, että halusin vain pitää itsestäni kiinni, jotta en tippuisi karusellin kyydistä. Karuselli oli elämäni.”

Unni Drougge kirjoittaa oman elämänsä pohjalta lähisuhdeväkivallasta. Viiden lapsen eronnut äiti, toimittaja, kirjailija ja luennoitsija, ajautuu syvälle väkivaltaiseen parisuhteeseen, jonka ulkokuorena on kaikkivoipa rakkaus. Samalla kun hän luennoi naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja kirjoittaa lehtijuttuja väkivaltaisessa suhteessa elävästä ”ystävättärestään”, hän yrittää kaikin voimin piilotella oman elämänsä siloitellun pinnan alla sykkiviä ikäviä asioita. Tarinaa kerrotaan sekä äidin että tämän pojan suulla.

Plussaa on ehdottomasti ensinnäkin se, että naisiin kohdistuvasta väkivallasta puhutaan ja kirjoitetaan koko ajan enenevässä määrin. Toinen plussapuoli kirjassa on, että asiasta kirjoittaa väkivaltaisessa suhteessa itse elänyt nainen, joka on selvinnyt elämässään eteenpäin. Kirja on helppolukuista – mutta raskassisältöistä – tekstiä.

Kirjailijan omat kokemukset voisivat olla yhtä lailla rasite kirjalle, mutta Drougge kirjoittaa hämmentävän avoimesti kaikesta mahdollisesta parisuhteeseen liittyvästä. Kirja ei kuulu niihin, jotka tekisi mieli lukea heti uudestaan lopetettuaan. Aihe on siihen liian rankka.

On vaikea sanoa, sopiiko rankkaa tekstiä sisältävä kirja samanlaisessa tilanteessa itse eläville. Yhtä kirjan sisältö kauhistuttaa, mutta toista se auttaa muuttamaan elämäänsä. Kirjailija itse kertoo saaneensa paljon kiittävää postia muilta väkivaltaa kärsineiltä naisilta. Tilastojen mukaan karkeasti joka viides nainen joutuu väkivallan kohteeksi parisuhteessaan, joten vertaissiskoja löytyy valitettavan paljon. Kaikkia naisia kirja auttaa joka tapauksessa muistamaan, ettei rakkaudenkaan tarvitse aivan kaikkea kestää. Omaa suhdettaan rakkauteen lukija ehtiikin peilata lukukokemuksen aikana.

Ellit

Comments

Teksti:Anne
Avainsanat: Pahuudella on rakkauden kasvot, Unni Drougge

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *