Tuula Isoniemen Viro-kirjamessuvinkit

Kustannusalan grand old lady Tuula Isoniemi on täpinöissään. Virolainen kirjallisuus on vihdoin tekemässä näyttävän esiinmarssin Suomessa! Viro on huomenna käynnistyvien Helsingin kirjamessujen teemamaa, ja kymmenittäin maan kulttuurivaikuttajia saapuu sitä juhlistamaan. Mutta mikä ihme on messuille pystytettävä Musta kuutio?

 

Jäätyään viitisen vuotta sitten eläkkeelle Otavan viestinnän johdosta Isoniemi suunnitteli lähinnä espanjan opiskelua ja kuntosalilla käyntiä. Toisin kävi: ensin neljä vuotta kirjamessujen ohjelmajohtajana, tänä vuonna vastuu messujen Viro-teeman viestinnästä.

Suomi ja Viro ovat kautta aikain olleet läheisissä kulttuurisuhteissa, mutta Viron kirjallisuutta tunnetaan maassamme yhä huonosti. Messuihin kytkeytyvät uudet suomennokset ovat kauan kaivattu avaus.

– Katsoin kymmenen vuoden tilastoja. Parhaimmillaan neljä kirjaa vuodessa on käännetty suomeksi. Nyt saamme vihdoin kattavan kattauksen, kaksikymmentä nykykirjallisuuden teosta, Isoniemi sanoo.

Monipuolisesta joukosta löytyy niin ”surrealistisia, hulvattomia ja hervottomia” kaunokirjallisia teoksia kuin ajankohtaista yhteiskunnallista tematiikkaa.

– Teokset antavat hyvän käsityksen virolaisen yhteiskunnan arvoista ja ajattelusta. Esimerkiksi lähihistoria ja venäläisyys ovat tärkeitä teemoja.

Isoniemi on otettu virolaisten innostuneisuudesta. Ja se on tarttunut: Isoniemen suuret silmät säihkyvät kun hän kertoo ”kolmesta reippaasta ja hauskasta pojasta” eli runoilijoista Asko Künnap, Karl Martin Sinijärv ja Jürgen Rooste. He keksivät mainion luovan idean: vironhaikukilpailun, joka sopii myös suomen kielen tavutukseen. Isoniemi näyttää tiiserinä pientä suloista haikukirjaa. Se on pakko saada!

Asko Künnap on myös Mustan kuution eli Viron messuosaston suunnittelija. Yli yhdeksän metriä korkea kuutio on messujen maamerkki.

– Messuhälinän ja kaiken värikkyyden keskellä musta kuutio on rauhoittava elementti. Jos Viro olisi lentokone, kirjallisuus olisi sen musta laatikko, Isoniemi laina kirjailija Jan Kausia.

Messuosaston brändäys, haikukisa sekä messuhankkeen Virossa saama huomattava tuki kuvastavat hyvin virolaisten tekemisen intoa.

– Koko ajan keksitään lisää! Eikä lähtökohta ole se, kuinka paljon kirjallisuutta myydään.

Taitaa meillä suomalaisilla olla naapureilta opittavaa.

Tuula Isoniemen Viro-messutärpit:

Viivi Luik: Varjoteatteri (to 13.00–13.30 Aleksis Kivi -lava)
Viivi Luik on asunut useissa maissa, mm. Suomessa. Viron valtion kulttuuripalkinnon saaneen Varjoteatteri -romaanin historiallinen sydän on Rooma, välietappeina Berliini, Helsinki ja New York. Luikin kanssa keskustelevat kirjailija Sofi Oksanen ja kääntäjä Anja Salokannel.

Viron henki Suomessa (to 16–17 Kullervo-seminaarisali)

Viron ja Suomen suhteista riittää tarinoita vaikkapa Urho Kekkosen vierailusta Neuvosto-Viroon ja Georg Otsin liikennöinnistä. Keskustelemassa Viron kulttuuriministeri Rein Lang, kirjailija, kääntäjä Juhani Salokannel, kirjallisuuskriitikko Joel Sang, kirjallisuudentutkija Sirje Olesk sekä akateemikko, kirjallisuudentutkija Jaan Undusk.

Mari Saat:Lasnamäen lunastaja (pe 28.10 klo 12 Takauma–lava)
Mari Saat saapuu messuille kertomaan kirjastaan, jossa Lasnamäen lähiössä asuva vironvenäläinen työtön Natalja ajautuu – tyttärensä hammashoidon korvatakseen – prostituoiduksi. Romaani valittiin Viron parhaaksi romaaniksi vuonna 2008.

Venäläinen virolaisessa kirjallisuudessa (la 29.10. klo 11 Eino Leino –lava)
Venäjän tuntija Jukka Mallinen, kansallisista ristiriidoista kirjoittanut Andrei Hvostov ja vironvenäläinen runoilija Igor Kotjuh keskustelevat venäläisyydestä.

Vironhaikukilpailu
Suomenkielisten vironhaikujen kilpailu käynnistyy torstaina klo 13.30 Mustassa kuutiossa ja jatkuu messujen ajan. Kaikki voivat osallistua kilpailuun. Haikukilpailun voittajat julkistetaan sunnuntaina klo 16 niin ikään Mustassa kuutiossa.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: haiku, henkilökuva, kilpailut, kirjakauppa, kirjamessut, kirjankustannus, listat, lukeminen, tapahtumat, Venäjä, vinkit, Viro

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *